-------------------- K spravodajstvu: AUDIO --------------------
Bratislava 9. októbra (ČTK) - V obchodoch a na tržniciach sa v týchto dňoch tradične rozšírila ponuka tekvíc. Jeden zo symbolov jesene zdobí nielen balkóny, záhrady či kuchyne, ale môže aj spestriť jedálny lístok. Konzumácia tekvíc sa odporúča hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami.
Účinnými látkami tekvice sú voda a vláknina, ktoré slúžia na zlepšenie trávenia. Keďže tekvica obsahuje až 90 percent vody, je vhodná tiež na uhasenie smädu. Má v sebe aj celú paletu vitamínov, napríklad vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantoténovú, nikotínovú a fruktózu, ako aj veľa minerálov, ako napríklad meď, železo, horčík a draslík.
"Pomáha z organizmu vylučovať rôzne toxíny a tuky, tie sa viažu vždy na vlákninu. Potom je tam lipolytický enzým, ktorý štiepi tuky, takže o to viac sa odbúravajú z organizmu," povedala ČTK odborníčka na výživu z Úradu verejného zdravotníctva Alžbeta Béderová. Pôsobí močopudne, takže v podstate čistí obličky, dodala.
Podľa nej konzumácia tekvice posilňuje imunitný systém a dokáže vyčistiť organizmus od toxínov. Ľudia, ktorí chcú schudnúť, by bez váhania mohli siahnuť práve po tejto zelenine. Má totiž nízku nutričnú hodnotu, a preto je vhodná pri redukčných diétach. Keďže obsahuje provitamín A, čiže beta karotén, dokáže ochrániť pokožku pred poškodeniami spôsobenými UV žiarením.
Za pravlasť tekvice sa považuje juhoamerické Peru. Indiáni ju v kuchyni využívali už pred asi 3000 rokmi. Zelenkastá, krémová, žltá až oranžová dužina má rozmanitú chuť a zloženie - od jemnej, cez vláknitú, kašovitú až po múčnu. Na Slovensku sa konzumuje skôr na slano, dá sa však pripraviť aj ako sladký pokrm.
Yulia Zabneva boa