Bratislava 26. októbra (TASR) - Kontrola používateľov genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov (GMO) by mala byť podľa organizácie Greenpeace Slovensko čo najstriktnejšia. V reakcii pre TASR na zmenšenie administratívneho zaťaženia týchto používateľov to uviedla Lucia Szabová z Greenpeace.
Ako vysvetlila, ani súčasná kontrola nie je podľa Greenpeace dostatočná, nakoľko pri pestovaní GMO dochádza po celom svete k únikom do životného prostredia. "Zľahčenie administratívy a všeobecne nižšia kontrola môže uľahčiť kontamináciu plodín bežných pestovateľov, poprípade aj biopestovateľov, čo by malo dopad nielen na životné prostredie, ale aj pre samotných farmárov," povedala.
"Geneticky modifikované plodiny sú bežné živé organizmy, ktoré sa ďalej rozmnožujú, čo znamená, že môžu veľmi ľahko uniknúť do živej prírody," objasnila Szabová. Pokračovala, že kontaminácii normálnych plodín GMO môžu zabrániť pravidelné kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia a dodržiavanie bezpečnostných zásad pestovateľmi. "Tí by napríklad mali zabezpečiť dostatočné vzdialenosti, aby nedochádzalo k únikom do životného prostredia," dodala.
"Po celom svete sa zaznamenávajú ďalšie prípady toho, že kontaminácia prebieha," tvrdí. Ako príklad uviedla kontaminovanú ryžu, ktorá sa na európskom trhu objavila roky po zákaze pestovania ryže, ktorá túto plodinu kontaminovala.
Na Slovensku sa na viacerých lokalitách pestuje geneticky modifikovaná kukurica. "Čo sa týka potravín vyrobených z GMO, tie musia byť jasne označené nápisom. U nás sú to väčšinou dovozové zmesové oleje, v ktorých je použitý olej z GMO sóje," konštatovala. "Neexistuje dostatočné množstvo výskumov, ktoré by dokázali dlhodobú nezávadnosť GMO na ľudské zdravie, preto Greenpeace presadzuje princíp predbežnej opatrnosti," uzavrela.