SME

Historické prvenstvo má Skalický trdelník

Prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok, zaregistrované Európskou komisiou, získala špecialita zo Záhoria.

(Zdroj: SME)

SKALICA 3. novembra (SITA) - Prvé ochranné zemepisné označenie pre slovenský výrobok, riadne zaregistrované Európskou komisiou, získala cukrárska špecialita zo Záhoria "Skalický trdelník". Už v najbližších týždňoch to bude potvrdené v Úradnom vestníku Európskej únie (EÚ).

Záhorákom sa podarilo zaznamenať po tom, čo Skalica bola začiatkom novembra 1918 na niekoľko dní prvým hlavným mestom Slovenska, ďalšie historické prvenstvo. Ako uviedol primátor Skalice Stanislav Chovanec, aj preto v utorok 6. novembra na spomienkovom podujatí na počesť príchodu Dočasnej vlády pre Slovensko a spomienky na významnú skalickú osobnosť, národného buditeľa Pavla Blahu, nebude chýbať ako občerstvenie pre hostí pravý Skalický trdelník. "To, že naša špecialita bude zaregistrovaná v EÚ ako prvý slovenský chránený výrobok je už isté, ale teraz nás čaká úloha ochrániť túto značku pred podnikavcami, aby ju nezneužívali," dodal primátor Chovanec.

SkryťVypnúť reklamu

Chutné sladké pečivo zo Záhoria v rôznych podobách s makom, kokosom a ďalšími ingredienciami pripravujú v stánkoch pri hypermarketoch a na jarmokoch aj v iných regiónoch a tomu bude koniec. Skaličania si založili na ochranu svojej špeciality občianske združenie s rovnakým názvom ako má sladký symbol mesta a budú sa snažiť získať v rámci Európskej únie vymedzenie oblasti, ktoré by dovoľovalo vyrábať túto pochúťku. "Trdelník pečú viacerí výrobcovia, ale označenie Skalický budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom. Originálne trdelníky môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple," priblížil Chovanec ďalšie starosti po zaregistrovaní výrobku v Úradnom vestníku EÚ.

SkryťVypnúť reklamu

Skalický trdelník v súčasnosti má platnú ochrannú známku na Slovensku, ktorá chráni jeho regionálne označenie. Údaje zaregistrované Úradom priemyselného vlastníctva SR definujú výrobok ako jemné pečivo tvaru dutého valca s vnútorným priemerom 3 – 5 cm a vonkajším priemerom 6 – 10 cm. Základná hmotnosť je 500 gramov, pričom je možné ho ponúkať aj v polovičnej hmotnosti 250 gramov. Vyrába sa tradičným spôsobom namotaním vykysnutého jemného cesta na „trdlo“. Namotané cesto sa potrie rozšľahanými bielkami a posype sekanými vlašskými orechmi alebo mandľami, alebo marhuľovými jadrami, alebo ich zmesou. Následne sa upečie sálavým teplom do zlatista a po upečení sa posype mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Trdlovanie Skalického trdelníka má bohatú históriu a datuje sa od začiatku 19. storočia. Na prelome 19. a 20. storočia sa začal predávať na jarmokoch. Výroba Skalického trdelníka vo väčšom rozsahu sa začína až v polovici 20. storočia, odkedy pochádza aj väčšina písomných dokumentov. V ústnom podaní sa hovorí, že výrobný recept na trdelníky, ktorý sa rozšíril po Skalici a jej okolí, mal kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhásza, ktorý pôsobil na miestnom gymnáziu ako profesor. Písomné zmienky o domácej špecialite sa nachádzajú aj v knihe Ferdinanda Dúbravského – Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica – 1921.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalší výrobok zo Slovenska, ktorý čaká na zaregistrovanie Európskou komisiou a môže získať európsku ochrannú značku rovnakého druhu ako Skalický trdelník, je Slovenská bryndza. Voči tomu však môžu krajiny EÚ vznášať námietky až do 4. apríla 2008.


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  2. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  3. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  4. Fico škodí ekonomike, na reformy roky kašľal
  5. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  6. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 388
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 074
  3. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 7 066
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 824
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 102
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 918
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky? 2 610
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Montreal Canadiens - Boston Bruins: ONLINE prenos zo zápasu NHL.

Sledujte s nami ONLINE prenos zo zápasu zámorskej NHL: Montreal Canadiens - Boston Bruins.


Radosť hráčov Chelsea.

Chelsea bojuje o Ligu majstrov, prebojovala sa na štvrté miesto.


Júki Cunoda.

Pozrite si časový harmonogram a TV program Veľkej ceny Japonska.


Stephen Bunting.

Michael van Gerwen do deviateho večera nenastúpil.


SkryťZatvoriť reklamu