SME

Hmyz je potravina 3. tisícročia

Príprava a ochutnávka pokrmov z hmyzu a chrobákov bola v piatok večer súčasťou 2. ročníka festivalu dobrodružných filmov HoryZonty v Trenčíne.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: AFP)

TRENČÍN 17. novembra (SITA) - Kto prišiel na prednášku, dopočul sa o význame a využití hmyzu a mohol ochutnať cvrčky v karamele, pusinky z múčnych červov máčané v sherry alebo placky s múkou z múčnych červov a chlieb pečený s cvrčkami. Kto mal chuť, pridal si aj sušeného červa. Workshop o entomofágii mala na starosti brnenská vysokoškolská pedagogička Marie Borkovcová, ktorá do Trenčína prišla aj so svojím spolupracovníkom Vladimírom Fischerom.

"Venujem sa tomu päť rokov, láka ma alternatíva, že sa hmyz dá využiť namiesto bravčového alebo hovädzieho mäsa. Môže to byť aj alternatíva pre vegetariánov, pretože hmyz netrpí stresom na jatkách. Má dobrú výživnú hodnotu, ide o zaujímavý zdroj potravy a považuje sa za potravu 3. tisícročia," uviedla Borkovcová. Podľa jej slov už pravekí ľudia vedeli, čo to je entomofágia, len to tak nenazývali. Sama si hmyz objednáva na hmyzích farmách, kde ho chovajú pre domácich miláčikov. Z prírody by ho nebrala. Recepty zháňa väčšinou na internete, pretože v našich končinách je málo ľudí, ktorí jedia hmyz.

SkryťVypnúť reklamu

"Hmyzie farmy sú na Slovensku aj v Čechách. Máme dohodnuté, že to nebude kŕmenie pre zvieratá, ale potrava pre ľudí, takže si napríklad cvrčky necháme vykŕmiť banánmi alebo kokosovou múčkou. Hmyz netreba koreniť, má svoju špecifickú chuť, ono to vždy chutí po feromónoch toho hmyzu. Pri začatí konzumácie hmyzu ale vždy odporúčam korením to vylepšiť na chuť, na akú sú ľudia zvyknutí," povedala Borkovcová. Hmyz podľa jej slov nemôže byť jedinou vecou na jedálničku. "S kolegom sme sa snažili prežiť len na hmyze, ale to sa preje ako kuracie stehná," uviedla Borkovcová a dodala, že dlaň plná hmyzu obsahuje približne denný príjem potrebných živín pre človeka.


Hmyz

Súvisiace témy: Článkonožce
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 15 371
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 176
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 271
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 5 953
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 106
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 059
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 231
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 088
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu