Turčianske Kľačany. Dobrou slivovicou nik nepohrdne a aj to je jeden z dôvodov, prečo ju vidiečania stále nosia do mesta ako všimné. Myslí si to správca obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch Milan Ďureje.
Na dedine sa podľa Ďurejeho pálenka konzumuje napríklad na svadbách, karoch či zabíjačkách. Ľudia s domácou pálenkou orú, sejú, starajú sa o pole, na ktorom sa stretáva rodina. A samozrejme, ráno do čaju. Alebo ak má niekto dve tri deti, tie domácu pálenku rozoberú. Jednému synovi dáte desať, druhému desať, vám ostane desať litrov a to na sezónu nie je nič moc. A ešte prídu decká vyťahovať zemiaky, takže tam im dáte, lebo svoju si nedonesú, povedal Ďureje.
Sezóna je veľmi slabá, na začiatku decembra bolo v pálenici iba 112 zákazníkov. Úrodu zničil mráz z 1. na 2. mája. V podstate zostali len hrušky, takže túto sezónu pálim na deväťdesiat percent hrušky. Pálil som asi štyrikrát slivky z Oravy a dvakrát jabĺčka, priblížil správca pálenice príčiny slabej sezóny. Zároveň pripomenul, že minuloročná sezóna bola jedna z najlepších, keď v pálenici vyrobili od 15. októbra do 21. júna domácu pálenku pre 1570 ľudí.
Pre dobré vypálenie je podľa Ďurejeho v prvom rade dôležité zrelé ovocie. Keď je zrelé ovocie, z fruktózy sa dá urobiť hocijaký kvas. Čím je kvalitnejší kvas, tým je kvalitnejšia pálenka. Viem, že ľudia dávajú do kvasu napríklad čierne pivo, aby podporilo kvasenie, lebo čierne pivo má určitý obsah cukru. Niekto do 120-litrového súdka urobí sirup, do toho dá jedno čierne pivo a tým zaleje celý kvas, prezradil niektoré špeciality Ďureje.
Správca kľačianskej pálenice pripomenul, že v komunistických rokoch všetci zháňali Metaxu, Stock alebo Whisky. Dnes je tak zasýtený trh, že keď niekomu donesiete slivovicu, tak ju neohrdne, lebo je to čistý produkt, uzatvoril správca obecnej pálenice.