Bratislava 22. decembra (ČTK) - Počas Vianoc číhajú na Slovákov nástrahy v podobe tradičných sviatočných pochúťok. Stoly sa prehýbajú pod vyprážaným kaprom, majonézovým šalátom či kapustnicou s klobásou a údeným mäsom, ktoré však majú vysoký obsah tuku, upozornila odborníčka na výživu Alžbeta Béderová. Prejedanie tak môže podľa podľa nej niektorým ľuďom zhoršiť zdravotný stav. Odporúča preto aj počas sviatkov striedmosť či prípravu jedál zdravším spôsobom.
"Civilizovaný svet prináša aj takého negatíva (...) strava je skutočne energeticky nadmerná a nevyvážená, typické je toto vianočné menu," povedala ČTK Béderová z poradne zdravia regionálneho Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Ľudia počas sviatkov podľa nej väčšinou trochu priberú, keďže zjedia viacej, ako ich telo potrebuje.
Aj sviatočný jedálny lístok sa však dá vylepšiť, aby nebol takou záťažou pre organizmus, dodala odborníčka. Zemiakový šalát možno pripraviť bez majonézy s použitím nízkotučného jogurtového dresingu. Ryba zas môže byť diétnejšia, ak sa spraví na masle alebo zapečie. "A do kapustnice naozaj nemusíme dávať údené mäso ani smotanu," poznamenala.
Pozor by si mali podľa Béderovej dávať na vianočné maškrtenie najmä diabetici, pacienti so žlčníkovými ochoreniami, kardiaci či ľudia so zvýšeným tlakom. "To by mohlo výrazne skomplikovať ich základnú diagnózu," vysvetlila. Ľudia, ktorí sa prevažnú časť roka stravujú racionálne, sa však podľa nej s jednorazovým prejedaním vysporiadajú ľahšie.
Všetkým však odborníčka na výživu radí: "Treba jesť pomaly a nie celkom do sýta." Pocit sýtosti sa totiž dostaví až po 20, 30 minútach. Ľudia by si mali tiež aj počas Vianoc dopriať pohyb.