SME
Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Vianočné špeciality - jucha a mačanka

Na štedrovečerné stoly východniarov patria jedlá, ktoré sú v iných regiónoch Slovenska neznáme. Aj iné regióny však majú svoje tradičné pokrmy, Kysučania napríklad "kravský chlieb".

Košice 23. decembra (ČTK) - Na štedrovečerné stoly na východnom Slovensku patria jedlá, ktoré sú v iných regiónoch Slovenska neznáme. Bez jednoduchej polievky juchy či hustejšej kaše mačanky sa dodnes na Vianoce nezaobídu mnohé domácnosti. Už málokde však pečú tradičný vianočný chlieb kračun.

"Juchu varíme pravidelne každé Vianoce, je to vlastne naša verzia kapustnice," povedala ČTK Ivana Komanická z Bardejova. Jucha sa pripravuje z kapustnej šťavy, do polievky sa pridáva korenie, sušený hrach, slivky či klobása. V priehľadnej a riedkej polievke je však podľa Komanickej menej kapusty, ako to býva v bežných kapustniciach.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Jucha sa ešte na stole môže dochutiť roztopeným maslom. Recept na dobrú juchu má každá gazdiná v drobnostiach iný. Do polievky sa napríklad môže pridať aj cestovina z hrubej múky.

Ešte pred juchou sa na stoloch objavuje mačanka. Podobne ako jucha, aj mačanka sa pripravuje zo šťavy z kapusty. Kyslá kapusta však podľa Komanickej musí byť domáca, z inej kapusty sa kaša pripraviť nedá.

Do správnej hustej mačanky sa pridávajú huby, cibuľa a cesnak. Jedlo sa zahustí smotanou alebo múkou. Pri večeri sa do kaše máčajú kúsky chleba.

Tradičným vianočným jedlom na Zemplíne bol v minulosti chlieb kračun. "Je to pravdepodobne jediná oblasť na Slovensku, kde sa tento chlieb piekol," povedal ČTK etnológ Východoslovenského múzea Pavol Lackanič. Tradícia pečenia chlaba však už podľa Lackaniča pravdepodobne zanikla.

Skryť Vypnúť reklamu

Kračun mal zvyčajne veľké rozmery, cesto sa pripravovalo z viacerých druhov múky, posypaný bol obilninami, makom a strukovinami. Tie symbolizovali hojnosť a plodnosť. Do chleba sa pred pečením vkladali hrudky medu.

Pomenovanie chleba kračun mohlo byť podľa Lackaniča odvodené od pôvodného sviatku slnovratu, dni v tejto časti roku sú totiž najkratšie.

Vianočnou špecialitou juhu Slovenska sú opekance s karamelom

Na štedrovečernom stole sa často objavujú špeciality, ktoré gazdinky pripravujú iba raz za rok. Takýmto jedlom sú v maďarských rodinách na juhu stredného Slovenska napríklad opekance s makom zaliate karamelovým sirupom. Tradičné opekance vraj nechýbajú v žiadnej z rodín, kde sa ešte dodržiavajú vianočné zvyky.

"Veľa našich známych takto opekance na Vianoce pripravuje," povedala ČTK Mária Máková z Fiľakova. Vianočnú pochúťku podľa nej varia aj na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty, ale aj v maďarskom Salgótarjáne.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičné opekance pripravené z kysnutého cesta uvaria a zasypú mletým makom. Jedinečnú chuť im podľa Mákovej dá práve sirup pripravený zo skaramelizovaného cukru, ktorý sa postupne zriedi tak, aby sa s ním dali opekance zaliať. "Toto jedlo však robím iba raz do roka," dodala.

Podľa etnografky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Oľgy Bodorovej sa obsah štedrovečerného stola podľa regiónov a príslušnosti k cirkvi pomerne dosť rozlišoval. Okrem rozdielov v príprave opekancov v slovenských a maďarských rodinách varili napríklad v Novohrade namiesto tradičnej kapustnice kyslú hubovú polievku.

Kysučania na Vianoce jedli kašu či "kravský chlieb"

Kysučania si v minulosti len ťažko vedeli predstaviť štedrovečerný stôl bez kaše z jačmennej, kukuričnej alebo ražnej múky. Pochutnávali si aj na strukovinovej polievke so sušenými slivkami či hruškami. Maškrtníci zasa neodolali kysnutým koláčom vdolkom alebo "kravskému chlebu". Tradičné kysucké jedlá v súčasnosti možno okoštovať predovšetkým na príležitostných ochutnávkach v skanzenoch. Staršie gazdinky ich však robia dodnes, lebo sú vraj mimoriadne chutné.

Skryť Vypnúť reklamu

"Babičky v odľahlejších osadách na Kysuciach pravdepodobne doteraz pripravujú jedlá, ktoré sa zvykli jedávať na Vianoce. Chutia veľmi dobre," povedal ČTK etnograf Kysuckého múzea v Čadci Alojz Kontrik.

Kysucká kuchyňa nebola príliš náročná. Napríklad pri príprave kaše stačilo priviesť do varu mlieko s vodou a postupne pridať múku, štipku soli a maslo. Jedno z typických štedrovečerných jedál na Kysuciach tak bolo hotové za niekoľko minút.

"Polievka sa robila tak, že fazuľu namočili a uvarili s bobkovým listom. Slivky uvarili v inom hrnci so zemiakmi. Potom to všetko zmiešali a dali trochu smotany," dodal Kontrik. "Niektorí robili z masla zásmažku, dali tam trochu hladkej múky, a to sa vylialo do fazule. Niekto to ešte ochutil octom alebo cukrom, keď chcel mať sladkokyslú chuť," dodal.

Skryť Vypnúť reklamu

Gazdinky ponúkali návštevníkov počas vianočných sviatkov kysnutými koláčmi vdolkami. Boli to veľké buchty, ktoré sa naplnili domácim lekvárom a dali sa piecť do rúry.

Obľúbenou pochúťkou vraj bol aj "kravský chlieb" či "kravský osúch". "Robil sa z cesta, do ktorého sa dalo ešte čierne a nové korenie. Pridával sa napríklad i bobkový list, majorán, zázvor či muškátový orech. Keď cesto vykyslo, gazdiná pridala ešte hrudku soli a cesnak. Potom sa to upieklo," spresnil Kontrik.

Na štedrovečernom stole nechýbali ani jablká, slivky alebo hrušky, ktoré si Kysučania väčšinou sami dopestovali. Po ruke bol i cesnak a soľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  3. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  4. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  5. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  6. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  7. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 866
  2. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 889
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 14 921
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 11 402
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 941
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 675
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 930
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 770
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 6 139
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 5 462
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kráľovná Alžbeta II. oslavuje 94 rokov.

V stredu 21. apríla kráľovná oslávi 95. narodeniny.

6 h
Český premiér Andrej Babiš.

Česká polícia pátra po mužoch, ktorí mali byť aj za otravou Skripaľa v Británii.

10 h
Kaskadér a koordinátor akčných scén Roman Jankovič.

V Hollywoode ho dobre poznajú.

16. apr
Diplomatka ĽUBICA KARVAŠOVÁ je vedúcou oddelenia európskych záležitostí Úradu vlády. V minulosti pôsobila na stálom zastúpení Slovenska v Európskej únii alebo na ministerstve zahraničných vecí.

Ľubica Karvašová radí premiérovi o európskej politike.

14. apr