SME

Tradičnou rómskou vianočnou lahôdkou je gója

Bratislava 24. decembra (TASR) Kým tradičným vianočným jedlom väčšiny Slovákov je ryba so zemiakovým šalátom, na sviatočnom stole u Rómov nesmie okrem ...

Bratislava 24. decembra (TASR) Kým tradičným vianočným jedlom väčšiny Slovákov je ryba so zemiakovým šalátom, na sviatočnom stole u Rómov nesmie okrem perníkov chýbať tradičná rómska lahôdka - gója. Sú to bravčové črevá, plnené zemiakmi, múkou, cesnakom a koreninami. Naplnené črevá, podobné našim klobásam, sa najprv uvaria a potom upečú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Vianoce si Rómovia často pripravujú aj nekvasený chlieb, podobný židovskému macesu. Ten pečú zväčša priamo na rozhorúčenej platni. Ďalším štedrovečerným jedlom sú halušky s kyslou kapustou alebo makom.

SkryťVypnúť reklamu

Tradičnou polievkou je vianočná hubová mačanka. Toto jedlo sa pripravuje z húb, cibule, múky a z hovädzieho mäsa (alebo bez neho).

Pre rómske rodiny je príznačné, že na Štedrý večer majú stoly plné dobrôt. Darčeky vždy boli vedľajšie a deti si vraj na ne veľmi nepotrpia ani dnes. Najdôležitejšie je, aby sa na Vianoce stretala celá rodina. Býva zvykom, že pri vianočnom stole sa zíde aj 15-20 ľudí.

Nie všetky zvyky, ktoré dnes Rómovia udržiavajú, sú historicky rómskeho pôvodu. Mnohé z nich prevzali od svojho okolia. V prostredí rómskej rodiny sa však rad z historických tradícií zachoval doteraz. Mnohí Rómovia dodnes napríklad pri štedrovečernej večeri zväzujú lyžice, prestierajú na stôl mŕtvym členom rodiny alebo si robia medom krížik na čelo. Hojnosť v budúcom roku vraj zaisťuje tisíckorunáčka položená pod tanierom alebo zavesená na vianočnom stromčeku.

SkryťVypnúť reklamu

Jedno z tradičných rómskych vianočných prianí znie: Šťastné Vianoce, nech ste zdraví ako ryba vo vode, veselí ako slniečko v lete, silní a bohatí ako čierna zem. ZDROJ: www.rnl.sk

www.rpa.sk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 596
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 719
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 143
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 352
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 874
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 883
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 369
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu