-------------------- K spravodajstvu: AUDIO --------------------
Bratislava 16. januára (ČTK) - Drastické diéty či rôzne prípravky na chudnutie. Aj po takýchto receptoch už siahol nejeden človek po novoročnom predsavzatí posunúť ručičku na váhe smerom dozadu. Podľa odborníkov na zdravú výživu, ktorých ČTK oslovila, však takéto metódy majú len krátkodobý efekt. Zbaviť sa kíl navyše odporúčajú jedením v menších dávkach, zmenou zloženia stravy a dostatkom pohybu.
Najväčším zlozvykom pri zhadzovaní váhy sú podľa Alžbety Béderovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava práve rôzne extrémne diéty, napríklad ryžová či kapustová. "Sú vždy sprevádzané s jojo efektom. Po ich skončení sa váha ešte zvýši oproti tej pôvodnej," vysvetlila. Zavádzajúce sú podľa prezidenta Ligy proti obezite Ivana Majerčáka aj rôzne v reklamách ponúkané "zázračné" tabletky, náplasti či čaje na chudnutie, ale aj v súčasnosti populárna takzvaná 90-dňová rozlišovacia diéta či delená strava. Ani jedna z týchto diét nepatrí do štandardného spôsobu liečby obezity a niektoré z postupov môžu byť dokonca zdraviu škodlivé, upozornil Majerčák.
Naopak, podľa odborníkov sa treba naučiť racionálne pristupovať k výberu a množstvu jedla. Pri správnom chudnutí by vraj človek mal zhodiť maximálne kilo za týždeň. Hlavným cieľom nie je pritom len samotné zníženie hmotnosti, ale jej udržanie.
Lekári radia stravu si počas dňa rozdeliť na viac menších porcií. "Základom každej redukcie je pravidelnosť v stravovaní. To znamená, že žiadne nárazové prejedanie alebo prejedanie v dvoch denných dávkach, ale päť, šesť dávok," spresnila Béderová. Raňajky by mali podľa nej tvoriť 15 až 20 percent z celodenného príjmu stravy, desiata päť percent, obed 30 až 35 percent, olovrant 10 až 15 percent. Zvyšok tvorí večera.
"Veľa ľudí robí chybu, že neraňajkujú vôbec, idú len s jednou kávou do práce. Zanedbáva sa tiež pitný režim. Piť treba nekalorické tekutiny, najlepšia je čistá voda, nízkomineralizovaná voda. Keď čaj, tak nesladený," doplnil Peter Minárik z bratislavskej poradne pre obezitu, výživu a životný štýl Pro Vitae.
Prezident ligy proti obezite odhadol, že nadváhou trpí 1,5 milióna Slovákov. Títo ľudia by mali podľa neho pri redukcii hmotnosti vyhľadať už lekára. Zdravotné riziko u žien predstavuje obvod pásu nad 80 centimetrov, u mužov nad 94 centimetrov, poznamenal Majerčák.
Obezita je pritom dôsledkom toho, keď človek prijme viac energie, ako spotrebuje fyzickou aktivitou. "Neznamená to však, že človek musí stále počítať kalórie a každé ráno stáť na váhe. Stačí, keď do svojho jedálnička zaradí čo najviac zeleniny a racionálnych výrobkov, ktoré majú málo kalórií a sú viazané na veľký objem, a bude sa vyhýbať vysoko kalorickým jedlám," odporučil. Dôležitý je aj pohyb, ktorý by vraj nemal chýbať minimálne 30 minút päťkrát týždenne. Liečbu obezity dopĺňa podľa neho tiež poradenstvo psychológa a lieky, ktoré si však netreba mýliť so "zaručenými" voľne predajnými prípravkami.
Lekári radia obmedziť pri chudnutí okrem iného živočíšne tuky, sladkosti, mastné mäso či údeniny. "Dvakrát do týždňa mäso úplne stačí, tam preferujeme skôr chudú hydinu, raz - dvakrát do týždňa sa odporúčajú ryby. (...) Raz do týždňa strukoviny," priblížila Béderová. Jeden deň v týždni môže byť podľa nej odľahčovací, keď sa konzumuje iba zelenina v surovom stave a ovocie. "Zelenina by mala byť súčasťou každého hlavného jedla," dodal Minárik. Pri mliečnych výrobkoch by sa mali zas preferovať nízkotučné, napríklad probiotické jogurty.
Marta Fabianová boa fil