SME
Utorok, 2. marec, 2021 | Meniny má AnežkaKrížovkyKrížovky

Strediskám cestovného ruchu chýba kvalitný produkt

POPRAD 14. februára (SITA) – Slovenské turistické destinácie stále neponúkajú taký produkt, ktorý by tu udržal turistov viac ako len jeden či dva dni. „Vzniká veľa dobrých hotelov, pekných investícií, ...

POPRAD 14. februára (SITA) – Slovenské turistické destinácie stále neponúkajú taký produkt, ktorý by tu udržal turistov viac ako len jeden či dva dni. „Vzniká veľa dobrých hotelov, pekných investícií, len nás mrzí hlavne u pobytových hotelov, že priemerná dĺžka pobytu v destinácii je jeden a pol, dva, niekde tri dni, a to už sú dobré hotely,“ povedal pre agentúru SITA prezident Zväzu hotelov a reštaurácii a riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžala. Hlavne v slovenských horách chýba podľa neho spoločný záujem podnikateľov, samosprávy a ochrany prírody na vytvorenie takého produktu, ktorý by bol predajný a konkurencieschopný. Novým typom investície i podnikania v cestovnom ruchu sú apartmánové domy a hotely. „Môj názor je, že tento trend sa už nezastaví, treba to len legislatívne ošetriť,“ uviedol Bendžala. Problémom je v prípade apartmánových bytov platenie dane z ubytovania a kontrola využitia týchto zariadení.

Skryť Vypnúť reklamu

Vážnym problémom rozvoja cestovného ruchu je aj nedostatok kvalifikovanej a kvalitnej pracovnej sily. Hotelieri už niekoľko rokov pociťujú nedostatok kvalitných ľudí, ktorí odchádzajú do zahraničia. „Hlavný dôvod prečo zamestnanci odchádzajú do zahraničia je, že nevytvárame podmienky pre zaplatenie týchto pracovníkov,“ uviedol Bendžala. To však podľa Bendžalu úzko súvisí s tým, čo strediská cestovného ruchu na Slovensku ponúkajú. „Je to kolobeh. Nemáme taký produkt ako napríklad malé strediská vo svete, ktoré majú priemernú dĺžku pobytu štyri aj päť dní,“ uviedol Bendžala. Ak nebudú slovenské strediská cestovného ruchu ponukou porovnateľné aspoň s menšími strediskami cestovného ruchu vo svete, tak si zamestnancov neudržia. Bendžala očakáva, že po prijatí novej zonácie národných parkov by sa mohli veci pohnúť k lepšiemu.

Skryť Vypnúť reklamu

S rovnakými problémami sa stretávajú aj hotelieri vo Vysokých Tatár, kde stále chýba kvalitný produkt. Výnimkou je možno Štrbské Pleso, kde sú veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Aj tu je čo zlepšovať. Ako príklad uviedol Bendžala zjazdovku zo Štrbského Plesa až do Tatranskej Štrby, ktorá by rozšírila ponuku lyžovania v tejto časti Vysokých Tatier. V samotnej tatranskej Štrbe je priestor na ďalšie doplnkové aktivity. Bendžala verí, že nová zonácia Tatranského národného parku prejde medzi prvými a vytvorí sa tak priestor pre investície, ktoré skvalitnia ponuku najmä v zimnom období. Investície potrebujú najmä Tatranská Lomnica a Smokovce, kde sú túto zimu minimálne podmienky na lyžovanie. Podľa Bendžalu tohtoročná zima v Tatranskej Lomnici predstavuje len 40 % minuloročnej, keďže nie je kde lyžovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  4. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  5. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  6. Štúdium práva moderne, prakticky aj po anglicky!
  7. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 25 695
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 182
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 229
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 7 176
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 807
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 637
  7. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 6 363
  8. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 089
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 026
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 336
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Pandémia si u nás vyžiadala 7 388 obetí.

13 h

Na Slovensku naďalej platí IV. stupeň výstrahy. Viaceré okresy menia v covid automate farbu, pozrite si mapu.

4m

Neprehliadnite tiež

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Najhoršia situácia je v nemocniciach.

2m

Na Slovensku naďalej platí IV. stupeň výstrahy. Viaceré okresy menia v covid automate farbu, pozrite si mapu.

5m
Z nemocnice J. A. Reimana v Prešove by mali v najbližších dňoch previezť dvoch pacientov s covidom do Poľska.

Do mesta Gorlice pôjdu dvaja z Prešova.

50m
Ilustračné foto.

Obvinený bol vo väzbe v Bratislave.

57m