BRATISLAVA 27. februára (SITA) - V slovenských obchodoch sa ešte stále nachádzajú potraviny balené v PVC obaloch, ktoré obsahujú nebezpečné látky, tvrdia to Priatelia Zeme. Najčastejšie ide o lahôdky, rôzne druhy mäsa, mliečne výrobky, pekárenské a cukrárske výrobky, polotovary a zmrzlinové torty. Ohrozenie sa podľa nich týka predovšetkým potravín s vyšším obsahom tuku.
V médiách sa objavili informácie o výskume zdravotných rizík v obaloch z PVC v Českej republike. Tam sa výskumami o obsahu ftalátov v obaloch zaoberá viacero vedcov, medzi nimi aj Alžbeta Jarošová z Mendelovej zemědelskej a lesnickej univerzity v Brne. Už jej predchádzajúce analýzy potvrdili prítomnosť ftalátov vo vybraných druhoch obalov, ktoré sú v priamom kontakte s potravinou. V jednom z posledných výskumov dokázala premenlivosť výskytu a koncentrácie ftalátov vo vybraných potravinárskych obaloch v maloobchodnej sieti. Rozšírila tak rad štúdií, ktoré už roky pojednávajú o rizikách vplyvu obalov z PVC, uvádza sa v tlačovej správe, ktoré agentúre SITA poskytla Eva Bednáriková, mediálna koordinátorka Priateľov Zeme.
Ako uviedla Katarína Vrábľová z Priateľov Zeme, PVC neoznačuje všetky druhy plastov, ale je iba jedným z nich. Napriek tomu, že nepatrí k najpoužívanejším, predstavujú obaly potravín z PVC riziko po stránke zdravotnej a ekologickej. Podľa Priateľov Zeme je to spôsobené faktom, že PVC obsahuje mnoho prísad, predovšetkým zmäkčovadlá, ktoré sa môžu z obalového materiálu uvoľňovať. To pri styku s potravinami môže predstavovať problém. Najdiskutovanejšími sú v súčasnosti najmä mäkčené PVC obaly. Množstvo uvoľnených zdraviu škodlivých zmäkčovadiel závisí aj od doby a teploty skladovania. Čím je potravina v takomto obale dlhšie, tým je aj riziko väčšie. "Riziko sa zvyšuje aj pri mechanickom stláčaní či krčení obalu, pretože tieto látky v obale nie sú pevne viazané a uvoľňujú sa do potravín", povedala Vrábľová.
Podľa prieskumu, ktorý uskutočnili Priatelia Zeme, sa v PVC obaloch nachádzajú predovšetkým niektoré druhy mliečnych výrobkov, vybrané druhy majonézových šalátov a a treska, niektoré nátierky v kelímkoch, Nugeta, väčšina balených syrov "na váhu", vybrané druhy balenej hydiny, porciovaný med v stolovom balení, čajové pečivo, medové pláty, balená zelenina, dusená knedľa, vlákninové tyčinky v plastovej miske. PVC obal je
spoznateľný podľa označenia číslicou 3 v trojuholníku, nápisom PVC alebo vinyl, ako aj písmenom V.
Ako upozornili Priatelia Zeme, priame riziko pre zdravie človeka predstavujú už spomínané ftaláty. Tie "plávajú" v PVC materiáli a môžu sa ľahko uvoľniť do prostredia alebo priamo do organizmu. Vyvolávajú zmeny na štítnej žľaze, obmedzenú tvorbu spermií, zníženú plodnosť, poškodenie plodu, vrátane retardácie či poškodenie centrálnej nervovej sústavy.
Životný cyklus PVC od jeho výroby až po konečné odstránenie prináša okrem zdravotných predovšetkým environmentálne problémy. Z celkového množstva 3,6 milióna ton PVC odpadov vznikajúcich po použití spotrebiteľmi v EÚ za jeden rok je recyklované len minimálne množstvo - okolo 100-tisíc ton, čo predstavuje iba 3%. Až 600-tisíc ton je spaľovaných a až 2,9 milióna ton je skládkovaných. Na skládkach dochádza k uvoľňovaniu škodlivých prísad z PVC. Tieto látky sa môžu dostať do pôdy a kontaminovať podzemnú vodu. Pri náhodných požiaroch na skládkach zas môže dôjsť k nekontrolovateľnej produkcii toxických dioxínov. Ako upozornili aktivisti z Priatelia Zeme, najhorší spôsob zbavenia PVC je jeho spaľovanie. Uvoľňuje sa pri ňom kyselina chlorovodíková, ťažké kovy a doxíny. Spálením 1 kilogramu PVC v EˇU vzniká priemerne 0,8 - 1,4 kilogramov nebezpečných odpadov.