V BRATISLAVE ZALOŽILI ASOCIÁCIU OSÔB POVERENÝCH VÝKONOM DOHĽADU NAD OCHRANOU OSOBNÝCH ÚDAJOV

Ochrancovia osobných údajov majú svoju asociáciu

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Zlepšiť kvalitu práce poverených a zodpovedných osôb, ktoré majú vo firmách dohľad nad ochranou osobných údajov, je ambíciou novozaloženej Asociácie osôb poverených dohľadom ...

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Zlepšiť kvalitu práce poverených a zodpovedných osôb, ktoré majú vo firmách dohľad nad ochranou osobných údajov, je ambíciou novozaloženej Asociácie osôb poverených dohľadom nad ochranou osobných údajov (AOOÚ). Jeden z iniciátorov jej založenia Peter Vojtovič uviedol, že všetky osoby, ktoré majú v podnikoch a firmách na starosti ochranu osobných údajov, sú pod ťarchou pokuty až do výšky 100-tisíc korún, hoci o tom mnohokrát ani netušia. "Ľudia, ktorí majú dohľad nad ochranou osobných údajov, sú vlastne v nepríjemnej situácii, lebo Zákon o ochrane osobných údajov sa v slovenských firmách veľmi často porušuje," tvrdil Vojtovič.

Libuša Staňová, tlačová tajomníčka Úradu na ochranu osobných údajov SR, ako príklad porušovania tohto zákona uviedla odovzdanie občianskeho preukazu do zálohy za požičanie lyží, snoubordov alebo iných športových potrieb. "Táto prax je bežná aj pri požičiavaní videokaziet," dodala Staňová. Podobne je to aj pri nakupovaní cez internet, pri ktorom občan dáva súhlas na využitie svojich osobných údajov ako sú meno, priezvisko, číslo občianskeho preukazu, adresa a mnohokrát aj ďalšie údaje. "Zo všetkých osobných údajov je na zneužitie najcitlivejšie rodné číslo," uviedla Staňová. "S rodným číslom by mali pracovať iba inštitúcie, ktoré sú zárukou toho, že v budúcnosti nebude zneužité. Napríklad bankové inštitúcie, Sociálna poisťovňa, licencované zdravotné poisťovne a podobné inštitúcie, ktoré vedia korektne chrániť osobné údaje," dodal tlačová hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov.

"Naša asociácia, ktorú sme na Ministerstve vnútra SR oficiálne zaregistrovali 27. februára 2008, je profesijné združenie, ktorého členom môžu byť osoby poverené dohľadom nad ochranou osobných údajov. Noví členovia sa do asociácie môžu prihlásiť internetom po zaplatení členského príspevku," uviedol Vojtovič a pokračoval, že "asociácia chce vytvoriť priestor na spoluprácu a pomoc pre tých pracovníkov, ktorí vo firmách majú dohľad nad ochranou osobných údajov. Lebo z praxe vieme, že mnohokrát je takáto funkcia iba formálne zriadená, hoci zodpovedná osoba podľa zákona nesie osobnú zodpovednosť za všetky vzniknuté nedostatky. Navyše správne aplikovať poznatky z mnohých školení o tejto oblasti je pre ľudí, pre ktorých sú paragrafy tohto zákona ťažko čitateľné, mnohokrát veľkým problémom. Preto im chceme ponúknuť pomoc advokátov a právnikov, s ktorými sme nadviazali spoluprácu," vysvetlil Vojtovič.

Jana Camara z AOOU v tejto súvislosti uviedla, že ich asociácia chce pomôcť zodpovedným osobám vykonávať ich prácu tak, aby spracovanie osobných údajov, nad ktorými prevzali dohľad, bolo voči zúčastneným korektné a v súlade so zákonom.

Práve založená asociácia ochrancov osobných údajov plánuje začať robiť vzdelávacie kurzy zodpovedných osôb so záverečným certifikátom, členom AOOU ponúka nielen právne poradenstvo, ale aj odborné riešenie problémov jednotlivých jej členov. V právnom servise chce svojim členom poskytnúť informácie o zmenách v príslušnej legislatíve, ako aj o povinnostiach a právach zodpovedných osôb. Funkcionári AOOU chcú postupne vytvoriť skupinu firiem z rovnakého oboru pôsobenia - napríklad poisťovací makléri, cestovné kancelárie, vzdelávacie inštitúcie, miestne úrady, ktoré v tejto oblasti riešia rovnaké problémy.

Úrad na ochranu osobných údajov SR v súčasnosti eviduje viac ako 40 000 osôb, ktoré vo firmách s viac ako piatimi zamestnancami dohliadajú na ochranu osobných údajov. Každý deň sa na tento úrad prihlási desať ľudí, ktorí popri svojom riadnom zamestnaní ešte z poverenia vedenia firmy kontrolujú, ako sa v nej správne uplatňuje zákon o ochrane osobných údajov.


Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 476
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 146
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 185
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 237
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 177
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 287
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 094
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 519
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 639
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 520

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Exminister z nástenkového tendra kontroluje v Žiline mestský podnik

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Lepší príklad podvádzania pri tendroch by nevymyslel ani Matovič

Po rokoch idú nástenkári pred súd.

SVET

Biely dom nepustil na tlačovku novinárov z hlavných médií

Trump opäť tvrdo kritizoval médiá.

Neprehliadnite tiež

Sulík alebo Matovič? Opozícia podľa niektorých poslancov nemá lídra

Predseda Most-Híd Béla Bugár otázku líderstva považuje za ťažkú.

Michael Kocáb: Som hrdý slniečkar, s tvrdou silou nemáme šancu

Hudobník Michael Kocáb pre SME hovorí, že nie je žiadny rusofób. Aj to mohlo podľa neho prispieť k bezproblémovému odsunu sovietskych vojsk z Československa.

Inštruktor: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja je trénerom lyžovania a medzinárodný horský vodca. Zdolal napríklad aj Mount Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

Úrazov na svahoch je viac ako vlani

Horskí záchranári v tomto roku zaznamenali viac ako 1400 úrazov na lyžiarskych svahoch.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop