BRATISLAVA 15. apríla (SITA) - Slovenskí vedci z Výskumného ústavu potravinárskeho, ktorí v súčasnosti úzko spolupracujú s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), našli spôsob ako z potravín odbúrať akrylamid ešte v procese výroby tej - ktorej potraviny. Slováci tieto poznatky odovzdali odborníkom EFSA, o výsledky ich riešenia z oblasti vedeckého hodnotenia účinku akrylamidu na ľudský organizmus prejavila záujem aj firma DSM s celosvetovým pôsobením. Zástupcovia firmy DSM už dvakrát navštívili Slovensko, aby vo Výskumnom ústave potravinárskom dohodli ďalšiu vedeckú spoluprácu pri ochrane potravín, uvádza sa v tlačovej správe Ministerstva pôdohospodárstva SR o účasti slovenských vedeckých odborníkov v Európskom úrade pre bezpečnosť potravín.
Akrylamid je pravdepodobne vysoko karcinogénna látka, ktorá sa nachádza napríklad v cereáliach, v pop corne, pražených orechoch a zemiakových lupienkoch, aj vo vypražených zemiakových hranolčekoch. Vzniká pri tepelnej úprave potravín, ktoré sú bohaté na cukry, aminokyseliny, škrob a tuky. V tepelne upravovaných jedlách sa vytvára pri teplote vyššej ako 120 stupňov Celzia, teda najčastejšie pri vyprážaní, pečení, grilovaní a fritovaní.
Ako sa v dokumente Ministerstva pôdohospodárstva SR ďalej uvádza, vedenie tohto rezortu minulý rok vytvorilo dvadsaťpäť národných odborných vedeckých skupín, v ktorých pracuje viac ako dvesto vedcov a výskumníkov zo slovenských vysokých škôl, z výskumných ústavov, SAV, ale aj z úradnej kontroly a výroby. V súčasnosti v pracovných skupinách EFSA pôsobí dvadsaťosem slovenských expertov v oblasti zdravia zvierat a zdravia rastlín. Slováci sa v štruktúrach EFSA angažujú aj pri kontrole výskytu geneticko modifikovaných organizmov v potravinách ako aj pri zaistení bezpečnosti krmív, mikrobionálnej rezistencie, výživy a kontaminácie potravín.
Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová na margo angažovania Slovákov vo vedeckom programe EÚ vyslovila presvedčenie, že erudovaní slovenskí vedci sa podobne úspešne zapoja aj do medzinárodnej spolupráce členských krajín EÚ pri hľadaní spôsobu znižovania kontaminácie potravín, pri hľadaní nových a moderných technologických postupov, ako aj pri účinnom strážení bezpečnosti a kvality potravín.