Pytliactvo na Slovensku stále zostáva výnosným biznisom a adrenalínovým športom, pre zvýšenú aktivitu polície je však pre nelegálnych lovcov oveľa nebezpečnejšie ako v minulosti. V poslednom čase sa polícii darí odhaľovať prípady s desiatkami zvierat zabitých skupinami pytliakov. Zmenil sa aj prístup obyčajných ľudí, ktorí na pytliactvo často sami upozorňujú, povedal ČTK riaditeľ poľovníckeho zväzu Imrich Šuba.
"Policajti sa začali viac zaoberať touto problematikou. Verím tomu, že odhalenie viacerých prípadov pytliactva v poslednom čase je výsledok práce kriminalistov a nie zvýšeného počtu pytliakov," povedal Šuba. Obžalobe z pytliactva bude v najbližšom čase čeliť napríklad muž z Hriňovej, u ktorého našli 77 poľovníckych trofejí, nelegálne zbrane a živé zvieratá.
Obvinená je aj trojica mužov z okresu Brezno, dvaja pytliaci z okolia Nitry či muž z Trebišova, ktorý mal v dome okrem zbraní aj balíčky mäsa z diviny. Vo všetkých prípadoch polícia zadržala pravdepodobných pytliakov po dlhšom sledovaní.
Podľa údajov generálnej prokuratúry vlani policajti stíhali za pytliactvo 456 ľudí, čo je o 53 osôb viacej ako v roku 2006. Väčšia časť týchto prípadov však súvisí s nelegálnym lovom rýb. O počte stíhaných pytliakov v lesoch polícia samostatné štatistiky nevedie.
"Ovocie prináša spoločenský tlak a lepšia pripravenosť policajtov," myslí si špecialista na environmentálnu kriminalitu Mário Kern. Pomáha vraj aj spolupráca s obyvateľstvom. Policajtom sa darí odhaľovať pytliactvo najmä v Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji. Problémom však zostáva predaj mäsa z upytliačených zvierat do reštaurácií. "Divina je výnosný obchodný artikel. Vieme, že sa dáva aj do reštaurácií, dokázať je to však takmer nemožné," povedal Kern.
Na problém upozornil aj Šuba. Situáciu by mohla vyriešiť zmena vyhlášky, ktorá by umožnila dodávať mäso do reštaurácií priamo aj poľovníkom. "Výsledkom by bola nižšia cena a odberatelia by si radšej kúpili mäso bez rizika od poľovníka ako od pytliaka," tvrdil Šuba.
Prípadný výskyt nelegálnej diviny v stravovacích zariadeniach pravidelne kontrolujú hygienici. Podľa šéfky regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Eleonóry Fabiánovej však zatiaľ na divinu bez dodacieho listu nenarazili. Podľa Šubu je pravdepodobné, že niektoré reštaurácie raz mäso kúpia legálne a potom niekoľkokrát od pytliaka.
Šéf poľovníkov si zníženie počtu nelegálne ulovených zvierat sľubuje aj od novely Trestného zákona. "Chceme, aby za pytliactvo dostávali vyššie tresty ľudia s uľahčeným prístupom do lesa, napríklad aj poľovníci," zakončil Šuba.
Vlastimil Rezek fil prl