BRATISLAVA 21. mája (SITA) - Pestovatelia a chovatelia si môžu dať 26. mája bezplatne otestovať svoje produkty, čerstvú zeleninu a domáce vajcia. Stačí, ak ich prinesú na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá vyšetrenie ďalej zabezpečí.
Vzorky zašlú poštou na Štátny veterinárny a potravinový ústav, Janošková 1611/58, 026 01 Dolný Kubín. Informoval o tom Stanislav Háber z Ministerstva pôdohospodárstva SR. Podotkol, že v inom termíne pestovatelia zaplatia za vyšetrenie jednej vzorky na dusičnany 1 500 korún, za vyšetrenie vajec na salmonelu 380 korún.
Akcia platila aj 19. mája. Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne zviezol z celého Slovenska 35 vzoriek vajec a 30 vzoriek zeleniny. Z krajov najviac doručili zo Žilinského - 11 vzoriek vajec a štyri vzorky zeleniny. Len jednu vzorku vajec zaznamenali v Trnavskom kraji. Podobne ako 19. mája aj teraz platí, že je potrebné doniesť na preskúmanie bezpečnosti na salmonelu v jednej vzorke päť kusov vajec a na zisťovanie dusičnanov v zelenine vzorku v hmotnosti pol kila.
Prvý deň testovania zdravotnej nezávadnosti doma dopestovanej jarnej zeleniny a domácej produkcie vajec nepriniesol veľký nápor na kontrolórov. Ľudia sa zrejme spoliehajú, že domáce produkty zo záhradky a z vlastného dvora predstavujú menšiu mieru zdravotného rizika. Prax kontrolórov však takýto predpoklad nemôže potvrdiť, ak ľudia nedajú svoje produkty otestovať. Napriek tomu však kontrolóri nie sú sklamaní. Podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jána Pliešovského ľudia si asi neuvedomujú vplyvy životného prostredia, v ktorom pestujú svoju zeleninu a chovajú hydinu. Jedna vec je predpoklad, že domáce produkty sú zdravšie ako z obchodu, ale druhá vec je mať istotu, uvádza sa v tlačovej správe.