"Do súťaže sa v tomto ročníku prihlásilo 36 tímov, tradične máme aj účastníkov z Maďarska a Česka," povedal ČTK rozhodca Milan Holák. Štvorčlenné družstvá musia pripraviť minimálne 3,5 kilogramu halušiek z dvoch kíl zemiakov. Rozhodcovia okrem času posudzujú aj kvalitu a chuť pripraveného jedla. K času prípravy a prípadným penalizáciam za kvalitu rozhodcovia ešte pripočítajú čas, za ktorý halušky družstvá zjedia.
Najlepšie družstvá vedia uvariť halušky približne za desať minút. 3,5-kilogramová porcia potom zmizne z misky za menej ako minútu.
Pre Tureckú, v ktorej žije počas roka iba 146 obyvateľov, nie sú podľa starostu Ivana Janovca Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek príliš zisková akcia. "Obec sa však zviditeľní," vysvetlil Janovec. Dedinka sa spolieha najmä na rozvoj turistického ruchu, na investície jej však chýbajú peniaze.
rez fil