Zvolenská Slatina 10. júla (TASR) - Prvú kuchárku, zameranú na tradičnú slovenskú pochúťku bryndzu, vydala v týchto dňoch Bryndziareň a syráreň vo Zvolenskej Slatine. Recept na klasické bryndzové halušky v nej ale nenájdete, kniha totiž poukazuje najmä na širokospektrálne využitie tejto špeciality.
"Kuchárku pre nás zostavila a recepty aj odskúšala česká autorka kulinárskych kníh Lenka Požárová," povedal TASR riaditeľ bryndziarne Sven Harman. V knihe sú najmä netradičné recepty polievok, šalátov, mäsitých či zeleninových jedál s využitím bryndze. Originálne sú aj názvy jedál a nátierok, ako napríklad vygúľanci, bačov pekáč, zamatová polievka či ovčie rizoto.
Knihu chcú vydavatelia okrem slovenčiny preložiť aj do angličtiny, nemčiny, poľštiny a maďarčiny. Distribuovať ju majú najmä u zmluvných obchodných predajcov bryndze a vo vybraných reštauráciách.
Krst knihy sa uskutoční na budúci týždeň, 18. júla, vo dvorane kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach. Návštevníci podujatia budú mať možnosť veľkú časť z približne 50 originálnych receptov aj ochutnať.