Iba šestina Slovákov dbá na správnu výživu

Odborníci na výživu sa už v minulosti zhodli, že ženy oveľa viac dbajú na správne stravovanie ako muži. Podľa skoršieho vyjadrenia lekára Igora Bukovského sa väčšina mužov k zdravej životospráve dostane až po tom, ako ich pritlačia prvé zdravotné ťažkosti

Bratislava 16. júla (ČTK) - Iba zhruba šestina Slovákov dbá na správnu výživu, pričom sú medzi nimi hlavne ženy. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý dnes zaslala ČTK. Väčšina ľudí podľa ankety konzumuje bežne dostupnú stravu, pričom stúpa obľúbenosť takzvaných fastfoodov.

Menej ako tretina ľudí (29 percent) zásadne zje len to, čo im chutí. "Namiesto zdravej a vyváženej stravy konzumuje jedlá, ktoré im chutia bez ohľadu na ich negatívny či pozitívny vplyv na zdravie a hmotnosť," povedala Daniela Čekovská z výskumnej spoločnosti, ktorá uskutočnila prieskum v máji na vzorke 1000 respondentov od 15 rokov.

Odborníci na výživu sa už v minulosti zhodli, že ženy oveľa viac dbajú na správne stravovanie ako muži. Zdravé jedlá uprednostňuje podľa prieskumu viac ako štvrtina oslovených žien a necelých šesť percent mužov. Naopak necelé dve pätiny mužov jedia, čo im chutí, rovnako odpovedala menej ako pätina žien.

Podľa skoršieho vyjadrenia lekára Igora Bukovského sa väčšina mužov k zdravej životospráve dostane až po tom, ako ich pritlačia prvé zdravotné ťažkosti. Nezdravá strava pritom vedie napríklad k chorobám srdca a ciev.

Prieskum tiež ukázal, že rastie obľúbenosť predajní a stánkov s rýchlym občerstvením, kde sa zvykne najesť viac ako polovica Slovákov. Podľa odborníkov je dôvodom aj rýchly životný štýl. Kým pred dvoma rokmi takmer polovica ľudí uviedla, že do nich nechodí nikdy, tentoraz je odporcov rýchleho stravovania menej ako dve pätiny oslovených.

Väčšina Slovákov (61,8 percent) sa podľa ankety stravuje pravidelne. "Prevažná väčšina ľudí na Slovensku je v priemere trikrát až štyrikrát denne," uviedla Čekovská. Až 77 percent Slovákov denne nevynechá teplý obed. Raňajkovať však zabúda, alebo nestíha 29 percent oslovených.

Stravovanie ľudí vo fastfoodoch (v percentách):
Rok 2006 2008
Raz za týždeň a častejšie 5 10
Raz za mesiac a častejšie 13 15
Raz za pol rok a častejšie 9 14
Menej často 26 23
Nikdy 47 38

Zdroj: GfK Slovakia

him fab

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 797
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 406
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 425
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 936
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 975
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 807
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 595
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 475
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 511
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

PLUS

Ako pred sto rokmi vysvetľovali príchod tabaku do Európy

Ako sa tabak (dohán) dostal do Európy a ako sa ujalo fajčenie?

Neprehliadnite tiež

Štátna poisťovňa odmieta reči o opatreniach na úkor pacienta

VšZP sa chce k tejto téme podrobnejšie vyjadriť na budúci týždeň.

Základný vojenský výcvik má za sebou ďalších 192 vojakov

Vojaci sú pripravení na výkon základných funkcií.

Cirkvi chcú predstaviť vlastný návrh financovania

Predstavitelia kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce sa pravidelne stretávajú, aby diskutovali na rozličné témy.

PÍŠE MÁRIUS KOPCSAY

Drop sa vracia. Domov, na Slovensko

Je to jeden z najzvláštnejších vtákov. A chýbalo len málo, aby na Slovensku celkom vyhynul. Opäť sa mu však u nás začína páčiť. Kúsok od Bratislavy prečkalo zimu asi päťsto impozantných dropov veľkých


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop