Bratislava 25. júla (TASR) Konzumácia potravín, ktoré prišli do kontaktu so záplavovou vodou, je vysoko riziková. Výnimku tvoria potraviny vo vzduchotesne uzatvorených plastových obaloch, skle a plechovkách, ktoré nejavia stopy porušenia. "Snahou by malo byť uskladnenie potravín tak, aby nedošli do styku so záplavovou vodou," vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Šramková.
Zaplavené konzervy odporúča Šramková dôkladne vyčistiť. "Umyť v čistej vode saponátom, potom v roztoku dezinfekčného prostriedku a opláchnuť čistou vodou," ozrejmila správny postup. Neoznačené a silne znečistené konzervy a konzervy s veľmi poškodeným obalom je však potrebné zlikvidovať.
Konzumovať by ľudia nemali ani potraviny, pri skladovaní ktorých došlo k poruche chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia. Upozorniť na to môže zmena farby, konzistencie či zápach. Podľa odporúčaní úradu by ľudia mali zlikvidovať chladené potraviny, ktoré boli pri teplote šesť stupňov Celzia viac ako štyri hodiny, a mrazené potraviny, ktoré boli po rozmrazení voľne ponechané viac ako dve hodiny.
Zvýšenú pozornosť treba venovať aj poľnohospodárskym plodinám. Tie, ktoré boli dlhodobo zaplavené, sa neodporúča konzumovať. "Krátkodobo zaplavená koreňová zelenina a zemiaky sa môžu použiť po dôkladnom očistení, umytí a varení najmenej 30 minút, najskôr však po troch týždňoch po skončení záplav," uviedla v tejto súvislosti Šramková. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo zaplavené, je možné jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.