Bratislava 2. augusta (TASR) V porovnaní s obdobím počas školských mesiacov, kedy chlapci a dievčatá trávia väčšinu času posediačky, by prázdniny mali byť obdobím maximálnej telesnej aktivity.
"Práve tá je dôležitá preto, aby sa skonzumovaná strava metabolizovala na potrebnú energiu a nevytvárali sa zásoby tuku," vysvetľuje Jana Jurkovičová z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.
Leto je obdobím dozrievania a dostatku širokého sortimentu ovocia a zeleniny, najmä domácich druhov, čo by sa malo odraziť aj na jedálnom lístku ratolestí. "Počas prázdnin deti nemusia ráno skoro vstávať, preto treba tento čas využiť na návyk pravidelného výdatného raňajkovania ako základu celodennej aktivity," radí Jurkovičová.
Deti by mali jesť aspoň 5-krát denne. Je dôležité nepodceňovať význam plnohodnotných raňajok a nutrične hodnotnej desiatej. Množstvo dôležitých vitamínov a minerálnych látok dodá detskému organizmu práve čerstvé ovocie. Pre prísun vápnika je dôležitá aj konzumácia mliečnych nápojov.
"Vzhľadom na vyššie vonkajšie teploty počas leta nie sú vhodné ťažké jedlá, ale naopak ľahké, zeleninové, striedané s chudým mäsom či cestovinami," odporúča odborníčka. Deťom treba tiež denne podávať šaláty zo surovej zeleniny. Naopak, prázdninový čas by mali rodičia využiť aj na to, aby ratolestiam obmedzili prístup k nezdravým bufetovým jedlám.
Vzhľadom na vyššie teploty a zvýšenú telesnú aktivitu treba venovať mimoriadnu pozornosť aj pravidelnému príjmu tekutín. "Dôležité je uvedomiť si, že deti sú mimoriadne zraniteľnou skupinou, pokiaľ ide o nedostatok tekutín," dodáva Jurkovičová. Dbať treba nielen na výber správnych nápojov, ale aj ich teplotu. Deťom by sa nemali podávať chladené nápoje, pretože im hrozí podráždenie sliznice hltana.
Výnimkou v letnom období nie sú ani črevné problémy v dôsledku cestovania, či infekciami rôznych baktérií. Z hľadiska prevencie je kľúčová dostatočná tepelná úprava jedla. To znamená, že mäso a ryby musia byť dôkladne prepečené, jedlá by mali byť varené. Surovú zeleninu a ovocie treba dôkladne umyť v zdravotne vyhovujúcej vode a ošúpať. Mliečne produkty treba kupovať komerčne pripravené, balené, pasterizované a z osvedčených obchodov.
Podľa Jurkovičovej by rodičia nemali deťom ponúkať surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso, ryby, mäkkýše (ustrice), suši, nepasterizované mliečne výrobky, vajcia či jedlo od pouličných predajcov. Zdrojom infekcie môže byť aj voda, preto sa odporúča vyhnúť sa konzumácii vody z vodovodu, lokálne plnenej vody a ľadu.