SME

Žilina: Do konca septembra vždy v pondelok hubárska poradňa

ŽILINA 9. augusta (SITA) - Do konca septembra je v Regionálnom kultúrnom stredisku v Makovického dome v Žiline každý pondelok od 14:00 do 15:30 otvorená Poradňa o hubách a liečivých rastlinách. Ide už ...

ŽILINA 9. augusta (SITA) - Do konca septembra je v Regionálnom kultúrnom stredisku v Makovického dome v Žiline každý pondelok od 14:00 do 15:30 otvorená Poradňa o hubách a liečivých rastlinách. Ide už o dvanásty ročník hubárskych workshopov, ktoré fungujú v rámci aktivít Klubu zelenej kultúry. Lektori radia začínajúcim i dlhoročným zberateľom, ako sa správať v prírode, či ako správne určiť a spracovať huby. Poradne pre hubárov a milovníkov prírody vedú odborníci z oblasti mykológie a znalci liečivých rastlín. Hubárov oboznamujú aj s takzvaným hubárskym desatorom. "Hubári by sa mali vyvarovať zberu neznámych húb, ktoré v živote nevideli, alebo u ktorých si nie sú istí, či sú jedlé a vôbec nekupovať na trhu sušené huby," informoval o hubárskych pravidlách lektor Miroslav Štípala. Takýto predaj je podľa neho navyše zakázaný. Ľudia by tiež nemali konzumovať nedostatočne tepelne upravené huby. Podľa Štípalu existuje nepísaná norma, že každá huba by sa mala tepelne spracovať minimálne 20 minút, s výnimkou mladých rýdzikov či plávok. "Vyhýbať by sa mali konzumácii húb v kombinácii s alkoholom, nebezpečné je to hlavne pri hubách, ktoré sa nazývajú hnojníky," uviedol Štípala. Ako ďalej dodal, deťom do šesť rokov by sa žiadne huby nemali podávať a do desiatich rokov len s veľkým obmedzením, pretože sú pre ne ťažko stráviteľné.

SkryťVypnúť reklamu


zd;lc;fa

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 868
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 613
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 337
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 284
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 416
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 465
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu