Bratislava 16. augusta (ČTK) - Niektorí majitelia varia zlatistý mok zo záľuby, iní pre prestíž. Väčšinou sa pivo z malých pivovarov dá ochutnať len v ich reštauráciách. ČTK to povedali niektorí zástupcovia minipivovarov na Slovensku.
"Vyrábame iba pre svoju reštauráciu," povedal prevádzkar reštaurácie Golem Vladimír Jankovič, ktorá čapuje rovnomenné svetlé a tmavé pivo. Len na svoje zariadenia je zameraná aj produkcia Zlatej Perly, či Šurianskeho ležiaka. Pivo Dobrovar z Dobrej Nivy pri Zvolene sa zasa čapuje len v dedine.
Azda najväčším malým výrobcom piva na Slovensku je pivovar Kaltenecker v Rožňave, ktorý ročne vyrobí približne 120 hektolitrov piva a jeho chuť si môžu vyskúšať ľudia v podnikoch v Bratislave ale aj v Košiciach. "Je to dosť náročné na suroviny, na výrobu. Ide predovšetkým o imidž," povedal hlavný sládkar pivovaru Zoltán Korcsmáros. Základná ponuka Kalteneckeru tvorí päť druhov pív. Medzi fajnšmekermi je obľúbené vraj aj sezónne pivo s príchuťou višne.
Väčšina pivovarníkov sa zhodla na tom, že recept neskrývajú. "Recept nie je žiadne tajomstvo, chuť je vecou chmelenia a príchutí," povedal strážca výroby 11,5-stupňového piva Zlatá Perla v Banskej Bystrici Martin Nutter.
"Podiel (minipivovarov) na trhu je minimálny," poznamenal výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták. Dodal však, že dobré pivo z malého pivovaru môže do reštaurácie prilákať ľudí z okolia.
Dominantnými producentmi piva v krajine sú už niekoľko rokov zahraničné koncerny Heineken a SAB Miller, ktoré okrem slovenských značiek varia v licenčnej výrobe napríklad aj niektoré české značky.
jpa fil prl