ZUBEREC 10. septembra (SITA) – V Múzeu oravskej dediny pri Zuberci vrcholí zber úrody. Múzejníci sa totiž počas letnej sezóny starajú nielen o návštevníkov skanzenu, ale chovajú i zvieratá a nezanedbávajú ani pôdu. Ako pre agentúru SITA povedal správca múzea Richard Janoštín, snažia sa tu pestovať plodiny, ktoré boli v minulosti typické, niečím výnimočné pre Oravu a dnes sa už pestujú málo, alebo vôbec.
V tomto roku zasiali pracovníci Múzea oravskej dediny v areáli ľan ako technickú plodinu, ktorá slúžila na výrobu plátna, proso, a tiež ikricu, čo je druh raže, ktorá sa kedysi pestovala v rúbaniskách, kým tam nerástli malé smrečky. Každoročne sadia mak, bôb, mrkvu, cibuľu, burgyňu, zemiaky, ovos, hrach. Paradoxom je, že napríklad ovos nemôžu nechať múzejní gazdovia dozrieť, dozretý totiž lákal do areálu medvede.
Múzeum oravskej dediny v Zuberci približuje návštevníkom život na Orave v 19. a na začiatku 20. storočia. Domy sú zariadené pôvodným inventárom, stavebné objekty usporiadané do častí ako dolnooravský rínok, zamagurská ulica a hornooravské lazy. Aby však dedina čo najvernejšie približovala minulosť, múzejníci tu chovajú aj niektoré druhy domácich zvierat a pestuje plodiny.
Základný kameň Múzea oravskej dediny bol neďaleko Zuberca obliaty vodou roháčskeho potoka Studená v septembri 1967, v roku 1975 pamiatkari predstavili verejnosti prvých 21 objektov. Dnes patrí s 29 prístupnými objektmi, ale i ďalšou dvadsiatkou stavieb k najdobudovanejším prírodným múzeám na Slovensku.