SMK nepodporila vyhlásenie k výročiu prvej národnej rady

BRATISLAVA 17. septembra (SITA) - Parlament bez hlasov opozičnej SMK schválil vyhlásenie pri príležitosti 160. výročia prvej Slovenskej národnej rady (SNR). Návrh sa mal pôvodne predložiť po dohode všetkých ...

BRATISLAVA. Parlament bez hlasov opozičnej SMK schválil vyhlásenie pri príležitosti 160. výročia prvej Slovenskej národnej rady (SNR).

Návrh sa mal pôvodne predložiť po dohode všetkých parlamentných strán. Rokovania však stroskotali a koaličné strany Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS predložili vlastný návrh vyhlásenia, ktorý podporilo 118 poslancov zo 137 prítomných. Za návrh nehlasovalo 19 poslancov za SMK.

Atmosféra pri prijímaní vyhlásenia k 160. výročiu vzniku Slovenskej národnej rady bola podľa predsedu poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa nedôstojná. "Celý priebeh prijatia hovorí o tom, že je to vytĺkanie politického kapitálu," povedal po hlasovaní pre TASR.

Nepáčilo sa mu, že návrh podali len predsedovia troch koaličných poslaneckých klubov a priebeh rozpravy. K vyhláseniu vystúpil len predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar ako predkladateľ. Poslancom rozprával o historických okolnostiach založenia prvej SNR, z vedenia parlamentu bola v sále počas rozpravy prítomná len podpredsedníčka Anna Belousovová (SNS).

Bárdos sa nazdáva, že text mal predložiť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ako reprezentant všetkých poslancov a prítomní mali byť aj predstavitelia vlády. Posťažoval sa aj na neochotu pristúpiť k modifikácii textu, ktorú navrhla SMK. Požadované zmeny konkretizovať nechcel. "Teraz je zbytočné sa k tomu vracať," myslí si.

Poslanci schváleným vyhlásením vyjadrili úctu vrcholnému politickému orgánu, ktorý bojoval za národné požiadavky Slovákov. Podľa vyhlásenia národnoemancipačný proces vyvrcholil 16. septembra 1848 vo Viedni, keď prvá SNR oficiálne vznikla.

Pod vedením prvého predsedu Jozefa Miloslava Hurbana sa rozpútal boj za slovenskú samostatnosť. Novým sídlom SNR sa neskôr stala Myjava a tam prostredníctvom Ľudovíta Štúra a Jozefa Miloslava Hurbana 19. septembra 1848 vyhlásila samostatnosť Slovenska. Koalícia chce vyhlásiť, že prvá SNR „vypovedala poslušnosť uhorskej vláde a jej úradom a deklarovali ciele povstania“.

Návrhom vyhlásenia sa v utorok zaoberalo poslanecké grémium. Koaličné strany na ňom vystupovali nejednotne. Smer-SD chcel vyhovieť požiadavkám SMK a upraviť vyhlásenie podľa jej predstáv, aby pre vyhlásenie zabezpečil podporu všetkých strán. Postup Smeru-SD sa nepáčil SNS a ĽS-HZDS. Národniarom sa okrem iného nepozdávalo, že z vyhlásenia má vypadnúť, že SNR v meruôsmych rokoch vypovedala poslušnosť uhorským úradom. „Sme principiálna strana. Nebudeme deformovať historickú pravdu,“ uviedol v utorok Rafaj.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes v pléne povedal, že parlamentné strany sa nedokázali zhodnúť na podobe textu vyhlásenia, a preto koalícia predložila pôvodný text, na ktorom bola predbežne dohodnutá koalícia s opozíciou, kým SMK neprišla so svojimi požiadavkami.

Dnešné prerokovávanie návrhu vyhlásenia bolo bez rozpravy, v sále si len niekoľko desiatok poslancov vypočulo predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý predkladal návrh vyhlásenia.

1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  6. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  7. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  2. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  3. Cíťte sa v priestore príjemne
  4. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  7. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier