SMK nepodporila vyhlásenie k výročiu prvej národnej rady

BRATISLAVA 17. septembra (SITA) - Parlament bez hlasov opozičnej SMK schválil vyhlásenie pri príležitosti 160. výročia prvej Slovenskej národnej rady (SNR). Návrh sa mal pôvodne predložiť po dohode všetkých ...

BRATISLAVA. Parlament bez hlasov opozičnej SMK schválil vyhlásenie pri príležitosti 160. výročia prvej Slovenskej národnej rady (SNR).

Návrh sa mal pôvodne predložiť po dohode všetkých parlamentných strán. Rokovania však stroskotali a koaličné strany Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS predložili vlastný návrh vyhlásenia, ktorý podporilo 118 poslancov zo 137 prítomných. Za návrh nehlasovalo 19 poslancov za SMK.

Atmosféra pri prijímaní vyhlásenia k 160. výročiu vzniku Slovenskej národnej rady bola podľa predsedu poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa nedôstojná. "Celý priebeh prijatia hovorí o tom, že je to vytĺkanie politického kapitálu," povedal po hlasovaní pre TASR.

Nepáčilo sa mu, že návrh podali len predsedovia troch koaličných poslaneckých klubov a priebeh rozpravy. K vyhláseniu vystúpil len predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar ako predkladateľ. Poslancom rozprával o historických okolnostiach založenia prvej SNR, z vedenia parlamentu bola v sále počas rozpravy prítomná len podpredsedníčka Anna Belousovová (SNS).

Bárdos sa nazdáva, že text mal predložiť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ako reprezentant všetkých poslancov a prítomní mali byť aj predstavitelia vlády. Posťažoval sa aj na neochotu pristúpiť k modifikácii textu, ktorú navrhla SMK. Požadované zmeny konkretizovať nechcel. "Teraz je zbytočné sa k tomu vracať," myslí si.

Poslanci schváleným vyhlásením vyjadrili úctu vrcholnému politickému orgánu, ktorý bojoval za národné požiadavky Slovákov. Podľa vyhlásenia národnoemancipačný proces vyvrcholil 16. septembra 1848 vo Viedni, keď prvá SNR oficiálne vznikla.

Pod vedením prvého predsedu Jozefa Miloslava Hurbana sa rozpútal boj za slovenskú samostatnosť. Novým sídlom SNR sa neskôr stala Myjava a tam prostredníctvom Ľudovíta Štúra a Jozefa Miloslava Hurbana 19. septembra 1848 vyhlásila samostatnosť Slovenska. Koalícia chce vyhlásiť, že prvá SNR „vypovedala poslušnosť uhorskej vláde a jej úradom a deklarovali ciele povstania“.

Návrhom vyhlásenia sa v utorok zaoberalo poslanecké grémium. Koaličné strany na ňom vystupovali nejednotne. Smer-SD chcel vyhovieť požiadavkám SMK a upraviť vyhlásenie podľa jej predstáv, aby pre vyhlásenie zabezpečil podporu všetkých strán. Postup Smeru-SD sa nepáčil SNS a ĽS-HZDS. Národniarom sa okrem iného nepozdávalo, že z vyhlásenia má vypadnúť, že SNR v meruôsmych rokoch vypovedala poslušnosť uhorským úradom. „Sme principiálna strana. Nebudeme deformovať historickú pravdu,“ uviedol v utorok Rafaj.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes v pléne povedal, že parlamentné strany sa nedokázali zhodnúť na podobe textu vyhlásenia, a preto koalícia predložila pôvodný text, na ktorom bola predbežne dohodnutá koalícia s opozíciou, kým SMK neprišla so svojimi požiadavkami.

Dnešné prerokovávanie návrhu vyhlásenia bolo bez rozpravy, v sále si len niekoľko desiatok poslancov vypočulo predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý predkladal návrh vyhlásenia.

1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  4. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  5. Ekonomický a účtovný softvér Humanet oslavuje
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  8. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  9. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  10. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 459
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 393
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 764
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 143
  5. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 5 703
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 700
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 652
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 344
  9. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 292
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 658

Prokurátor: Pri Weissovi nezvládli policajti ani základné úkony

Futbalista by sa mal podľa prokurátora správať uvedomelejšie. Jedno z dievčat vypovedalo, že si policajnú kontrolu ani nevšimlo.

Prieskum Polisu: Do parlamentu by prešlo až deväť strán

Súčasná vládna koalícia by získala iba 65 mandátov.

Pri brexite bude prioritou vlády ochrana práv Slovákov žijúcich v Británii

Slovensko bude tiež trvať na finančnom vyrovnaní záväzkov Británie vyplývajúcich z členstva v EÚ.

Maďarič považuje otváranie listov pre poslancov za nonsens

Minister neverí tomu, že o otváraní listov rozhodol Danko. Vidí horlivosť úradníka.

Verejné obstarávanie nie je podľa kontrolného úradu zárukou efektívnosti

Problémy vo verejnom obstarávaní sú podľa NKÚ dôvodom väčšiny nezrovnalostí pri kontrole eurofondov.

Matečná chce, aby ministerstvo v kauze nástenka žiadalo náhradu škody

Súd rozhodol, že ministerstvo poľnohospodárstva si náhradu škody neuplatnilo včas.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop