SMK nepodporila vyhlásenie k výročiu prvej národnej rady

BRATISLAVA 17. septembra (SITA) - Parlament bez hlasov opozičnej SMK schválil vyhlásenie pri príležitosti 160. výročia prvej Slovenskej národnej rady (SNR). Návrh sa mal pôvodne predložiť po dohode všetkých ...

BRATISLAVA. Parlament bez hlasov opozičnej SMK schválil vyhlásenie pri príležitosti 160. výročia prvej Slovenskej národnej rady (SNR).

Návrh sa mal pôvodne predložiť po dohode všetkých parlamentných strán. Rokovania však stroskotali a koaličné strany Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS predložili vlastný návrh vyhlásenia, ktorý podporilo 118 poslancov zo 137 prítomných. Za návrh nehlasovalo 19 poslancov za SMK.

Atmosféra pri prijímaní vyhlásenia k 160. výročiu vzniku Slovenskej národnej rady bola podľa predsedu poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa nedôstojná. "Celý priebeh prijatia hovorí o tom, že je to vytĺkanie politického kapitálu," povedal po hlasovaní pre TASR.

Nepáčilo sa mu, že návrh podali len predsedovia troch koaličných poslaneckých klubov a priebeh rozpravy. K vyhláseniu vystúpil len predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar ako predkladateľ. Poslancom rozprával o historických okolnostiach založenia prvej SNR, z vedenia parlamentu bola v sále počas rozpravy prítomná len podpredsedníčka Anna Belousovová (SNS).

Bárdos sa nazdáva, že text mal predložiť predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ako reprezentant všetkých poslancov a prítomní mali byť aj predstavitelia vlády. Posťažoval sa aj na neochotu pristúpiť k modifikácii textu, ktorú navrhla SMK. Požadované zmeny konkretizovať nechcel. "Teraz je zbytočné sa k tomu vracať," myslí si.

Poslanci schváleným vyhlásením vyjadrili úctu vrcholnému politickému orgánu, ktorý bojoval za národné požiadavky Slovákov. Podľa vyhlásenia národnoemancipačný proces vyvrcholil 16. septembra 1848 vo Viedni, keď prvá SNR oficiálne vznikla.

Pod vedením prvého predsedu Jozefa Miloslava Hurbana sa rozpútal boj za slovenskú samostatnosť. Novým sídlom SNR sa neskôr stala Myjava a tam prostredníctvom Ľudovíta Štúra a Jozefa Miloslava Hurbana 19. septembra 1848 vyhlásila samostatnosť Slovenska. Koalícia chce vyhlásiť, že prvá SNR „vypovedala poslušnosť uhorskej vláde a jej úradom a deklarovali ciele povstania“.

Návrhom vyhlásenia sa v utorok zaoberalo poslanecké grémium. Koaličné strany na ňom vystupovali nejednotne. Smer-SD chcel vyhovieť požiadavkám SMK a upraviť vyhlásenie podľa jej predstáv, aby pre vyhlásenie zabezpečil podporu všetkých strán. Postup Smeru-SD sa nepáčil SNS a ĽS-HZDS. Národniarom sa okrem iného nepozdávalo, že z vyhlásenia má vypadnúť, že SNR v meruôsmych rokoch vypovedala poslušnosť uhorským úradom. „Sme principiálna strana. Nebudeme deformovať historickú pravdu,“ uviedol v utorok Rafaj.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes v pléne povedal, že parlamentné strany sa nedokázali zhodnúť na podobe textu vyhlásenia, a preto koalícia predložila pôvodný text, na ktorom bola predbežne dohodnutá koalícia s opozíciou, kým SMK neprišla so svojimi požiadavkami.

Dnešné prerokovávanie návrhu vyhlásenia bolo bez rozpravy, v sále si len niekoľko desiatok poslancov vypočulo predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý predkladal návrh vyhlásenia.

1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 982
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 486
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 522
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 210
  5. Kam do tepla v januári? 1 794
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 645
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 603
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 447
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 345
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Lyžiar v Tatrách spadol v žľabe, zranil sa na skalách

Poveternostné podmienky nedovolili posádke vrtuľníka pomôcť mu zo vzduchu.

Vyznamenaná Ličková: Manžela komunisti zatkli, mne zakázali prekladať

Dvadsať rokov prekladala pod cudzími menami. Bývalému režimu sa znepáčila pre kontakt so Solženicynom, s ktorým jej manžel urobil rozhovor.

Záveje a snehové jazyky môžu narušiť dopravu na takmer celom území

Nový týždeň sa na Slovensku začne nepriaznivým počasím.

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

PRÍBEHY PAMÄTNÍKOV OD POST BELLUM

Ruth Mittelmannová: Pred pochodom smrti ju zachránili ženy z vypálených Lidic

Ravensbrück prežila len vďaka cudzej pomoci, väčšina rodiny také šťastie nemalo.