Trenčín 22. októbra (TASR) - Na Slovensku je v súčasnosti pravdepodobne až 30.000 nelegálnych páleníc. Podľa odhadov Združenia pestovateľských páleníc Slovenska je najviac takýchto páleníc na Záhorí, východnom a južnom Slovensku. "Keď sa pozrieme na mapu, kde sú zaznačené oficiálne registrované pálenice, tak by sme si skoro povedali, že Slováci pijú len na západe, alebo najviac v okolí Trenčína a Trnavy," povedal dnes pre TASR predseda združenia Jozef Beňo. Legálnych páleníc je na našom území len asi 136.
Podľa platnej legislatívy môžu legálne pálenice jednému pestovateľovi a jeho domácnosti vypáliť ročne 43 litrov stopercentného alkoholu za zníženú sadzbu dane. "Čo však neznamená, že si pestovateľ nemôže vyrobiť nadlimit alkoholu. Môže tak urobiť, ale už pri uplatnení základnej sadzby dane," vysvetlila hovorkyňa Colného úradu v Trenčíne Milada Hubočanová. Práve tento limit však podľa Beňa mnohých ľudí núti k tomu, aby hľadali spôsoby, ako obísť legálnu cestu výroby alkoholu. "To si len myslíme, že pestovateľ zvyšok ovocia vysype niekam do kanála. Takýto človek hľadá spôsob, ako to vypáliť," vyjadril sa Beňo.
Nelegálne pálenice sú podľa predsedu združenia páleničiarov zvyčajne malého rozsahu skryté v garážach či kôlňach. Napriek tomu, že častokrát sú už aj v slušnejšom technickom prevedení, o kvalite takto vypáleného alkoholu sa však hovoriť nedá. "Samozrejme, že kvalita destilátu je odvodená aj od techniky destilačného zariadenia. Keď hovoríme o štandardnom zariadení a malom skrytom zariadení, tak to ja porovnávam obyčajne asi k tomu, že je to ako keď si sadneme pri jazde automobilom do trabanta alebo mercedesa. Samozrejme, odvezieme sa, ale rozdiel je v kvalite jazdy. A tieto pálenice sa vyznačujú aj tým, že na tomto malom zariadení kvalitnú pálenku nikto nevyrobí," zdôraznil.
Negatívny účinok na čierno vypáleného alkoholu na ľudský organizmus potvrdil aj lekár Ján Slyško: "Pri domácky pálenom alkohole dochádza často k vzniku metylalkoholu, ktorý je veľmi toxický a spôsobuje poškodenie zraku a dochádza k ťažkému poškodeniu pečene. Obyčajne sú tieto komplikácie trvalého rázu," uviedol pre TASR.
Podľa Beňa sú doma vyrobené pálenice rôzneho druhu. "Je to zostavený aparát na kolene, vykuvaný z medeného kotla, kde sa kedysi varil lekvár alebo niečo podobné. Je to veľmi jednoduché zariadenie," uviedol. Ničím neobvyklým ale nie sú ani prispôsobené pračky. "Je to otázka tepla, odvedenia a schladenia pár," dodal.
K informácii, že niekto doma vyrába nelegálne alkohol, prídu colníci aj vďaka podnetom od občanov. "Nie je to často, ale je to podnet ako každý iný a musíme sa ním zaoberať. Sú však aj také oznámenia, ktorými si spoluobčania navzájom robia zle," povedal vedúci stanice Colného úradu v Trenčíne Rudolf Hubočan. Ďalej vysvetlil, že v rámci kompetencií colný úrad vykoná dokazovanie a rozhodne, či je to podnet, ktorý je potrebné postúpiť orgánom činným v trestnom konaní, alebo colný úrad vykoná daňový dozor sám.
V Trenčianskom kraji je v súčasnosti 47 oficiálne registrovaných pestovateľských páleníc.
ddd pa