Spoločné vyhlásenie premiérov Slovenska a Maďarska

Bratislava 15. novembra (ČTK) - Štvorbodové vyhlásenie premiérov Slovenska a Maďarska Roberta Fica a Ferenca Gyurcsánya (neoficiálny preklad ČTK z anglického jazyka):

Premiéri Slovenskej republiky a Maďarskej republiky, pán Robert Fico a pán Ferenc Gyurcsány sa stretli 15. novembra 2008 v Komárne, aby diskutovali o súčasných otázkach slovensko-maďarských vzťahov.

Potvrdzujúc dôležitosť "Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou" podpísanou 19. marca 1995 v Paríži, vyjadrujúc pokračujúce odhodlanie k dobrým susedským vzťahom v duchu spoločného členstva v Európskej únii a NATO, uvedomujúc si ich zodpovednosť týkajúcu sa menšín žijúcich v ich krajinách,želajú si vysloviť dohodu týkajúcu sa nasledovných otázok:

1. Vyslovujú silné a jednoznačné odmietnutie akýchkoľvek radikálnych ideológií, hnutí, ktoré sledujú takéto ideológie a akéhokoľvek druhu extrémizmu, xenofóbie, netolerancie, šovinizmu a nacionalizmu a všetkých prejavov násilia. Vyhlasujú, že nielen odsúdia, ale aj podniknú kroky a použijú všetky politické a právne prostriedky na boj proti týmto javom a iniciujú s týmto cieľom zosilnené právne nástroje. Silne sa zaväzujú implementovať všetky už existujúce právne prostriedky proti každému občanovi príslušnej krajiny, aby jemu alebo jej zabránili šíriť nenávisť, xenofóbiu, netoleranciu, hanobenie alebo diskrimináciu. Obe strany môžu požiadať o výmenu informácií a spoluprácu počas vyšetrovania konkrétnych prípadov týkajúcich sa možných škôd spôsobených príslušným národnostným menšinám alebo osobám k nim patriacim na základe existujúcich dohôd medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou.

2. Národnostné menšiny žijúce v Slovenskej republike a Maďarskej republike tvoria prirodzené spojenie medzi oboma krajinami; ako také prispievajú k obohateniu a posilneniu vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami. Obe strany súhlasia, že vzdelávanie národnostných menšín oboch krajín slúži cieľu zachovania etnickej a kultúrnej identity týchto menšín, pestovaniu ich materinského jazyka a vedomosti väčšinového jazyka v Maďarsku a naopak štátneho jazyka na Slovensku, ako aj posilneniu ich schopnosti usilovať sa o úspešný život v ich krajine. Aby sa naplnili tieto ciele, obe strany podporujú vo vzdelávaní národnostných menšín používanie vzdelávacích materiálov v najlepšej kvalite, rovnako z hľadiska jazyka i obsahu.

3. Vyjadrujú svoje presvedčenie, že občania oboch krajín si úprimne želajú žiť v atmosfére dobrých susedských vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom, a ich odhodlanie prehlbovať dvojstrannú spoluprácu vo všetkých oblastiach. V tomto ohľade potvrdili záväzok naplniť a ďalej rozvíjať program "Spoločná minulosť, spoločná budúcnosť, v zrkadle spoločných projektov".

4. Obe strany prisľubujú podporu a posilnenie ich úmyslu pokročiť v záležitosti cezhraničnej spolupráce a zároveň sľubujú, že zvážia ďalšie spoločné projekty v budúcnosti, s cieľom ďalej posilniť hospodárske a sociálne väzby medzi občanmi Slovenskej republiky a Maďarska.

Robert Fico

Predseda vlády Slovenskej republiky

Ferenc Gyurcsány

Predseda vlády Maďarskej republiky

1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 359
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 098
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 059
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 390
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 005
  6. Kam do tepla v januári? 1 703
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 451
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 359
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 136
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 928

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy na kampaň v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Deti sa stali rukojemníkom, rušia najlepšie triedy

Spor o najlepšie školy ukazuje, ako sa u nás narába so školstvom.

Blízko Košíc môže vzniknúť rybia farma

V bývalom teľatníku chcú chovať africké sumčeky.

Starosta Hlinka: Zmluva s firmou EEI by sa mala zrušiť

Varianty: Ukončiť hneď alebo nechať dobehnúť do roku 2022.

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá. Najviac utrpia súkromné a cirkevné. Škola pre mimoriadne deti sa redukcii vyhla.