Spoločné vyhlásenie premiérov Slovenska a Maďarska

Bratislava 15. novembra (ČTK) - Štvorbodové vyhlásenie premiérov Slovenska a Maďarska Roberta Fica a Ferenca Gyurcsánya (neoficiálny preklad ČTK z anglického jazyka):

Premiéri Slovenskej republiky a Maďarskej republiky, pán Robert Fico a pán Ferenc Gyurcsány sa stretli 15. novembra 2008 v Komárne, aby diskutovali o súčasných otázkach slovensko-maďarských vzťahov.

Potvrdzujúc dôležitosť "Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou" podpísanou 19. marca 1995 v Paríži, vyjadrujúc pokračujúce odhodlanie k dobrým susedským vzťahom v duchu spoločného členstva v Európskej únii a NATO, uvedomujúc si ich zodpovednosť týkajúcu sa menšín žijúcich v ich krajinách,želajú si vysloviť dohodu týkajúcu sa nasledovných otázok:

1. Vyslovujú silné a jednoznačné odmietnutie akýchkoľvek radikálnych ideológií, hnutí, ktoré sledujú takéto ideológie a akéhokoľvek druhu extrémizmu, xenofóbie, netolerancie, šovinizmu a nacionalizmu a všetkých prejavov násilia. Vyhlasujú, že nielen odsúdia, ale aj podniknú kroky a použijú všetky politické a právne prostriedky na boj proti týmto javom a iniciujú s týmto cieľom zosilnené právne nástroje. Silne sa zaväzujú implementovať všetky už existujúce právne prostriedky proti každému občanovi príslušnej krajiny, aby jemu alebo jej zabránili šíriť nenávisť, xenofóbiu, netoleranciu, hanobenie alebo diskrimináciu. Obe strany môžu požiadať o výmenu informácií a spoluprácu počas vyšetrovania konkrétnych prípadov týkajúcich sa možných škôd spôsobených príslušným národnostným menšinám alebo osobám k nim patriacim na základe existujúcich dohôd medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou.

2. Národnostné menšiny žijúce v Slovenskej republike a Maďarskej republike tvoria prirodzené spojenie medzi oboma krajinami; ako také prispievajú k obohateniu a posilneniu vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami. Obe strany súhlasia, že vzdelávanie národnostných menšín oboch krajín slúži cieľu zachovania etnickej a kultúrnej identity týchto menšín, pestovaniu ich materinského jazyka a vedomosti väčšinového jazyka v Maďarsku a naopak štátneho jazyka na Slovensku, ako aj posilneniu ich schopnosti usilovať sa o úspešný život v ich krajine. Aby sa naplnili tieto ciele, obe strany podporujú vo vzdelávaní národnostných menšín používanie vzdelávacích materiálov v najlepšej kvalite, rovnako z hľadiska jazyka i obsahu.

3. Vyjadrujú svoje presvedčenie, že občania oboch krajín si úprimne želajú žiť v atmosfére dobrých susedských vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom, a ich odhodlanie prehlbovať dvojstrannú spoluprácu vo všetkých oblastiach. V tomto ohľade potvrdili záväzok naplniť a ďalej rozvíjať program "Spoločná minulosť, spoločná budúcnosť, v zrkadle spoločných projektov".

4. Obe strany prisľubujú podporu a posilnenie ich úmyslu pokročiť v záležitosti cezhraničnej spolupráce a zároveň sľubujú, že zvážia ďalšie spoločné projekty v budúcnosti, s cieľom ďalej posilniť hospodárske a sociálne väzby medzi občanmi Slovenskej republiky a Maďarska.

Robert Fico

Predseda vlády Slovenskej republiky

Ferenc Gyurcsány

Predseda vlády Maďarskej republiky

1. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  2. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  6. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  9. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  1. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  2. Grantová výzva na vykonávanie činností informačných centier
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  5. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  6. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  7. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  8. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  9. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  10. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 433
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 5 149
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 489
  4. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 269
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 222
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 078
  7. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 1 501
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 360
  9. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 340
  10. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 071

Byť Jahnátkom sa oplatí

Politický nominant sa stal šéfom ÚRSO. Jasná demonštrácia, že Smer potrebuje mať na tomto poste lojálneho človeka.

Trump je ako Mečiar, chváli sa amnestiou

Mám neobmedzenú moc amnestovať, vyhlásil prezident.

PLUS

Fiľo: Ešte som nesponzoroval žiadnu politickú stranu

Milan Fiľo otvorené rozhovory nezvykne poskytovať.

SVET

Ford omilostil Nixona, Trump môže omilostiť Trumpa

Americký prezident čelí piatim vyšetrovaniam.