BRATISLAVA. Viac ako polovica Slovákov, 52 percent, chystá na vianočný stôl kapustnicu s klobásou. Kapustnicu bez údeniny pripravuje 18 percent domácností a viac ako desať percent servíruje na sviatočný stôl hríbovú polievku.
Vyplýva to z online ankety spoločnosti Unilever, ktorá prebiehala od 19. do 26. novembra na internetovom portáli Obedovat.sk za účasti 1686 hlasujúcich zo všetkých regiónov Slovenska.
Ako hlavný chod sa na Štedrý večer najčastejšie podáva vyprážaný kapor s majonézovým zemiakovým šalátom. Vyjadrilo sa tak 63 percent respondentov.
Výsledky internetovej ankety prebiehajúcej už tretiu predvianočnú sezónu v Čechách aj na Slovensku ďalej ukázali, že medzi cukrovinkami vedú medovníčky (53 percent) pred lineckými koláčikmi (22 percent) a medvedími labkami (12 percent). Päticu najpopulárnejších koláčov dopĺňajú orechové rožky a jablkový závin.
Takmer polovica gazdiniek pripravuje všetky druhy vianočného pečiva výhradne doma, vo väčšine prípadov podľa overených receptúr. Tretina opýtaných doma prichystané maškrty dopĺňa kupovaným pečivom. Iba tri percentá účastníkov ankety vianočné pečivo doma nepripravujú vôbec.