SMK pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku

Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva ...

BRATISLAVA. Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorá 5. decembra prešla pripomienkovým konaním. "Chceme vyjadriť, že túto ďalšiu novelizáciu zákona o štátnom jazyku považujeme za zbytočnú a chceme vyjadriť aj našu obavu, že to môže mať negatívny vplyv na slovensko-maďarské vzťahy," povedal pre TASR podpredseda SMK László Szigeti.

Dodal, že v tejto chvíli by nebolo vhodné predikovať viac, keďže strana stanovisko ešte len pripravuje. "Ale súhlasíme s tým, čo dnes vyhlásila OKS," naznačil Szigeti smer uvažovania politikov SMK. "Stanovisko sa bude venovať aj otázke sankcií, ale bude mať aj všeobecný charakter," doplnil. SMK by podľa neho mala vydať stanovisko v priebehu niekoľkých dní.

"V štátnom jazyku sa uvádzajú názvy obcí a ich častí, označenia ulíc a iných verejných priestranstiev, iné zemepisné názvy, ako aj údaje na štátnych mapových dielach vrátane katastrálnych máp; označovanie obcí v iných jazykoch upravuje osobitný zákon," uvádza sa v návrhu novely. SMK sa však na prebiehajúcej schôdzi parlamentu neúspešne pokúsila pripomienkovať inú novelu, novelu zákona o geodézii a kartografii tak, aby bolo možné na mapách uvádzať zaužívané názvy aj v jazykoch menšín.

"Snažili sme sa dať pozmeňovacie návrhy, aj pán kolega Miklós, aj pán kolega Berényi sa o to usilovali, bohužiaľ, ani jeden z tých pozmeňovacích návrhov neprešiel. Keby boli prešli, táto problematika je vyriešená. Kolega Miklós mal komplexnejší pozmeňovák, kolega Berényi sa sústredil na odborné publikácie, ale, bohužiaľ, ani to neprešlo," uzavrel podpredseda SMK.

S hromadnou pripomienkou k novele zákona o štátnom jazyku sa na MK SR obrátila Občianska konzervatívna strana. "Hromadnú pripomienku podporilo v priebehu troch dní 700 občanov," informoval jeden zo signatárov hromadnej pripomienky, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál.

Signatári hromadnej pripomienky navrhujú, aby boli zo zákona o štátnom jazyku vypustené tie ustanovenia, ktoré podľa nich predstavujú neodôvodnený zásah štátnej moci do súkromnej sféry, do slobody prejavu a do slobody podnikania a to najmä v nasledovných oblastiach: používanie jazyka v masmédiách, na kultúrnych podujatiach, na verejných zhromaždeniach, na pamätníkoch a na pamätných tabuliach, v nápisoch, reklamách a oznamoch určených pre informovanie verejnosti.

"Ďalej navrhujeme, aby neboli zavedené pokuty ako sankcie za porušovanie zákona o štátnom jazyku a aby zo zákona o používaní jazykov menšín nebolo vypustené ustanovenie, podľa ktorého používanie českého jazyka v úradnom styku spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti so štátnym jazykom," konštatoval Dostál.

Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár dnes TASR informoval, že do skončenia medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa skončilo 5. decembra, prijalo MK SR aj hromadnú pripomienku k návrhu spomínanej novely. "Signatári pripomienky žiadajú vypustenie niektorých novelizačných bodov, lebo sa domnievajú, že ide o neodôvodnený zásah do súkromnej sféry," spresnil Bednár s tým, že MK postupne vyhodnocuje všetky zaslané pripomienky a v zmysle Legislatívnych pravidiel vlády SR bude rokovať aj so zástupcami signatárov hromadnej pripomienky.

Väčšina pripomienok má pritom podľa Bednára legislatívno-technický charakter. "Pripomienky závažnejšieho charakteru označené ako zásadné budú predmetom rozporových konaní," dodal.

1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 354
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 152
  10. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 090

Súd pustil Ruska na slobodu, dostane elektronický náramok

Rusko je obvinený z objednania vraždy svojej bývalej spoločníčky z Markízy Sylvie Volzovej v roku 1997.

SVET

Mali natočiť demoláciu štadióna. Všetko pokazil autobus

V americkej Atlante zbúrali ikonický štadión Georgia Dome.

PLUS

Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách.

Sklamanie z liekovej agentúry sme si privodili sami

Nejestvovali žiadne rozumné dôvody dávať Bratislave viac nádejí.

Domov

Najvyšší súd rozhodne o dovolaní v dávnom prípade vraždy podnikateľa z Polomky

Za vraždu bol odsúdený expolicajt Róbert Petluš na 25 rokov odňatia slobody.

Domov

Galko: Väčšinová účasť slovenských firiem na výrobe transportérov je klam

Rokovanie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť znemožnili koaliční poslanci.

Domov

Môže ísť do sprchy, potápať sa neodporúča. Ako funguje sledovací náramok

Pavol Rusko, obvinený z objednávky vraždy obchodnej spoločníčky Silvie Volzovej, bude na slobode pod dohľadom.

Domov

Lekárski odborári sú aj za odmeňovanie za zásluhy, ak sa neznížia platy

Porušenie zákona o mzde lekára by znamenalo výrazný odchod lekárov z nemocníc.