SMK pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku

Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva ...

BRATISLAVA. Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorá 5. decembra prešla pripomienkovým konaním. "Chceme vyjadriť, že túto ďalšiu novelizáciu zákona o štátnom jazyku považujeme za zbytočnú a chceme vyjadriť aj našu obavu, že to môže mať negatívny vplyv na slovensko-maďarské vzťahy," povedal pre TASR podpredseda SMK László Szigeti.

Dodal, že v tejto chvíli by nebolo vhodné predikovať viac, keďže strana stanovisko ešte len pripravuje. "Ale súhlasíme s tým, čo dnes vyhlásila OKS," naznačil Szigeti smer uvažovania politikov SMK. "Stanovisko sa bude venovať aj otázke sankcií, ale bude mať aj všeobecný charakter," doplnil. SMK by podľa neho mala vydať stanovisko v priebehu niekoľkých dní.

"V štátnom jazyku sa uvádzajú názvy obcí a ich častí, označenia ulíc a iných verejných priestranstiev, iné zemepisné názvy, ako aj údaje na štátnych mapových dielach vrátane katastrálnych máp; označovanie obcí v iných jazykoch upravuje osobitný zákon," uvádza sa v návrhu novely. SMK sa však na prebiehajúcej schôdzi parlamentu neúspešne pokúsila pripomienkovať inú novelu, novelu zákona o geodézii a kartografii tak, aby bolo možné na mapách uvádzať zaužívané názvy aj v jazykoch menšín.

"Snažili sme sa dať pozmeňovacie návrhy, aj pán kolega Miklós, aj pán kolega Berényi sa o to usilovali, bohužiaľ, ani jeden z tých pozmeňovacích návrhov neprešiel. Keby boli prešli, táto problematika je vyriešená. Kolega Miklós mal komplexnejší pozmeňovák, kolega Berényi sa sústredil na odborné publikácie, ale, bohužiaľ, ani to neprešlo," uzavrel podpredseda SMK.

S hromadnou pripomienkou k novele zákona o štátnom jazyku sa na MK SR obrátila Občianska konzervatívna strana. "Hromadnú pripomienku podporilo v priebehu troch dní 700 občanov," informoval jeden zo signatárov hromadnej pripomienky, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál.

Signatári hromadnej pripomienky navrhujú, aby boli zo zákona o štátnom jazyku vypustené tie ustanovenia, ktoré podľa nich predstavujú neodôvodnený zásah štátnej moci do súkromnej sféry, do slobody prejavu a do slobody podnikania a to najmä v nasledovných oblastiach: používanie jazyka v masmédiách, na kultúrnych podujatiach, na verejných zhromaždeniach, na pamätníkoch a na pamätných tabuliach, v nápisoch, reklamách a oznamoch určených pre informovanie verejnosti.

"Ďalej navrhujeme, aby neboli zavedené pokuty ako sankcie za porušovanie zákona o štátnom jazyku a aby zo zákona o používaní jazykov menšín nebolo vypustené ustanovenie, podľa ktorého používanie českého jazyka v úradnom styku spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti so štátnym jazykom," konštatoval Dostál.

Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár dnes TASR informoval, že do skončenia medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa skončilo 5. decembra, prijalo MK SR aj hromadnú pripomienku k návrhu spomínanej novely. "Signatári pripomienky žiadajú vypustenie niektorých novelizačných bodov, lebo sa domnievajú, že ide o neodôvodnený zásah do súkromnej sféry," spresnil Bednár s tým, že MK postupne vyhodnocuje všetky zaslané pripomienky a v zmysle Legislatívnych pravidiel vlády SR bude rokovať aj so zástupcami signatárov hromadnej pripomienky.

Väčšina pripomienok má pritom podľa Bednára legislatívno-technický charakter. "Pripomienky závažnejšieho charakteru označené ako zásadné budú predmetom rozporových konaní," dodal.

1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  7. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 929
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 111
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 237
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 6 128
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 388
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 985
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 329
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 3 996
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 542
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 424

O zaistení pozemkov U. S. Steelu vedeli skôr, než súd rozhodol

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

TECH

Postavili umelú maternicu, ktorá vynosila jahňa

Zariadenie môže o niekoľko rokov zachrániť predčasne narodené deti.

Fico prijal bieloruského premiéra, ani v minulosti nemal problém

Bielorusko neakceptujem, hovorí poslanec Peter Osuský.

Majú noviny, možno budúcu stranu i lukratívny areál. Volajú sa Eset

Nadácia Zastavme korupciu, za ktorou stojí zakladateľ Esetu, odhalila predražené nákupy nemocnice, ktorej bývalý areál teraz firma získala.

Fica to ťahá k diktátorským režimom, teraz utužuje vzťahy s Bieloruskom

Bielorusko neakceptujem, videl som tam kolosálny volebný podvod, hovorí poslanec Peter Osuský. Verejne protestoval aj proti čínskemu prezidentovi.

Ministri obrany Únie rokovali o migrácii i rozvoji obranných štruktúr

Migrácia je pre Úniu stále aktuálnym problémom.

Hygienici majú podozrenie na výskyt osýpok v okrese Levice

V niektorých krajoch klesla proti ochoreniu kolektívna imunita.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop