SMK pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku

Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva ...

BRATISLAVA. Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorá 5. decembra prešla pripomienkovým konaním. "Chceme vyjadriť, že túto ďalšiu novelizáciu zákona o štátnom jazyku považujeme za zbytočnú a chceme vyjadriť aj našu obavu, že to môže mať negatívny vplyv na slovensko-maďarské vzťahy," povedal pre TASR podpredseda SMK László Szigeti.

Dodal, že v tejto chvíli by nebolo vhodné predikovať viac, keďže strana stanovisko ešte len pripravuje. "Ale súhlasíme s tým, čo dnes vyhlásila OKS," naznačil Szigeti smer uvažovania politikov SMK. "Stanovisko sa bude venovať aj otázke sankcií, ale bude mať aj všeobecný charakter," doplnil. SMK by podľa neho mala vydať stanovisko v priebehu niekoľkých dní.

"V štátnom jazyku sa uvádzajú názvy obcí a ich častí, označenia ulíc a iných verejných priestranstiev, iné zemepisné názvy, ako aj údaje na štátnych mapových dielach vrátane katastrálnych máp; označovanie obcí v iných jazykoch upravuje osobitný zákon," uvádza sa v návrhu novely. SMK sa však na prebiehajúcej schôdzi parlamentu neúspešne pokúsila pripomienkovať inú novelu, novelu zákona o geodézii a kartografii tak, aby bolo možné na mapách uvádzať zaužívané názvy aj v jazykoch menšín.

"Snažili sme sa dať pozmeňovacie návrhy, aj pán kolega Miklós, aj pán kolega Berényi sa o to usilovali, bohužiaľ, ani jeden z tých pozmeňovacích návrhov neprešiel. Keby boli prešli, táto problematika je vyriešená. Kolega Miklós mal komplexnejší pozmeňovák, kolega Berényi sa sústredil na odborné publikácie, ale, bohužiaľ, ani to neprešlo," uzavrel podpredseda SMK.

S hromadnou pripomienkou k novele zákona o štátnom jazyku sa na MK SR obrátila Občianska konzervatívna strana. "Hromadnú pripomienku podporilo v priebehu troch dní 700 občanov," informoval jeden zo signatárov hromadnej pripomienky, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál.

Signatári hromadnej pripomienky navrhujú, aby boli zo zákona o štátnom jazyku vypustené tie ustanovenia, ktoré podľa nich predstavujú neodôvodnený zásah štátnej moci do súkromnej sféry, do slobody prejavu a do slobody podnikania a to najmä v nasledovných oblastiach: používanie jazyka v masmédiách, na kultúrnych podujatiach, na verejných zhromaždeniach, na pamätníkoch a na pamätných tabuliach, v nápisoch, reklamách a oznamoch určených pre informovanie verejnosti.

"Ďalej navrhujeme, aby neboli zavedené pokuty ako sankcie za porušovanie zákona o štátnom jazyku a aby zo zákona o používaní jazykov menšín nebolo vypustené ustanovenie, podľa ktorého používanie českého jazyka v úradnom styku spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti so štátnym jazykom," konštatoval Dostál.

Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár dnes TASR informoval, že do skončenia medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa skončilo 5. decembra, prijalo MK SR aj hromadnú pripomienku k návrhu spomínanej novely. "Signatári pripomienky žiadajú vypustenie niektorých novelizačných bodov, lebo sa domnievajú, že ide o neodôvodnený zásah do súkromnej sféry," spresnil Bednár s tým, že MK postupne vyhodnocuje všetky zaslané pripomienky a v zmysle Legislatívnych pravidiel vlády SR bude rokovať aj so zástupcami signatárov hromadnej pripomienky.

Väčšina pripomienok má pritom podľa Bednára legislatívno-technický charakter. "Pripomienky závažnejšieho charakteru označené ako zásadné budú predmetom rozporových konaní," dodal.

1. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  2. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  5. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  7. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  9. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  10. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení
  1. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  2. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  5. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  6. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  7. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  8. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. Ako zariadiť malú kúpeľňu?
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 9 277
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 306
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 2 981
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 971
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 484
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 182
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 671
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 256
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 1 024
  10. Cestujte intenzívnejšie s poznávacími zájazdmi 959

SVET

Zomrel spevák skupiny Linkin Park, spáchal samovraždu

Chester Bennington sa zrejme obesil vo svojom dome.

Susedia ich nechcú. Ani vtedy, keď sú to poriadni ľudia

Odťahujú sa od nich. Stále začínajú odznova.

Keď boli babičky ešte krásne

Strašne by som všetkým deťom prial vráskavé bielovlasé babičky.

ŠPORT

Škandály i umenie. Slovan na prestupe Afričana zarobí

Stal sa najdrahším hráčom Partizanu Belehrad.