SME
Sobota, 22. február, 2020 | Meniny má Etela

SMK pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku

Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva ...

BRATISLAVA. Strana maďarskej koalície (SMK) pripravuje kritické stanovisko k novele zákona o štátnom jazyku z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorá 5. decembra prešla pripomienkovým konaním. "Chceme vyjadriť, že túto ďalšiu novelizáciu zákona o štátnom jazyku považujeme za zbytočnú a chceme vyjadriť aj našu obavu, že to môže mať negatívny vplyv na slovensko-maďarské vzťahy," povedal pre TASR podpredseda SMK László Szigeti.

Dodal, že v tejto chvíli by nebolo vhodné predikovať viac, keďže strana stanovisko ešte len pripravuje. "Ale súhlasíme s tým, čo dnes vyhlásila OKS," naznačil Szigeti smer uvažovania politikov SMK. "Stanovisko sa bude venovať aj otázke sankcií, ale bude mať aj všeobecný charakter," doplnil. SMK by podľa neho mala vydať stanovisko v priebehu niekoľkých dní.

Článok pokračuje pod video reklamou

"V štátnom jazyku sa uvádzajú názvy obcí a ich častí, označenia ulíc a iných verejných priestranstiev, iné zemepisné názvy, ako aj údaje na štátnych mapových dielach vrátane katastrálnych máp; označovanie obcí v iných jazykoch upravuje osobitný zákon," uvádza sa v návrhu novely. SMK sa však na prebiehajúcej schôdzi parlamentu neúspešne pokúsila pripomienkovať inú novelu, novelu zákona o geodézii a kartografii tak, aby bolo možné na mapách uvádzať zaužívané názvy aj v jazykoch menšín.

"Snažili sme sa dať pozmeňovacie návrhy, aj pán kolega Miklós, aj pán kolega Berényi sa o to usilovali, bohužiaľ, ani jeden z tých pozmeňovacích návrhov neprešiel. Keby boli prešli, táto problematika je vyriešená. Kolega Miklós mal komplexnejší pozmeňovák, kolega Berényi sa sústredil na odborné publikácie, ale, bohužiaľ, ani to neprešlo," uzavrel podpredseda SMK.

S hromadnou pripomienkou k novele zákona o štátnom jazyku sa na MK SR obrátila Občianska konzervatívna strana. "Hromadnú pripomienku podporilo v priebehu troch dní 700 občanov," informoval jeden zo signatárov hromadnej pripomienky, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál.

Signatári hromadnej pripomienky navrhujú, aby boli zo zákona o štátnom jazyku vypustené tie ustanovenia, ktoré podľa nich predstavujú neodôvodnený zásah štátnej moci do súkromnej sféry, do slobody prejavu a do slobody podnikania a to najmä v nasledovných oblastiach: používanie jazyka v masmédiách, na kultúrnych podujatiach, na verejných zhromaždeniach, na pamätníkoch a na pamätných tabuliach, v nápisoch, reklamách a oznamoch určených pre informovanie verejnosti.

"Ďalej navrhujeme, aby neboli zavedené pokuty ako sankcie za porušovanie zákona o štátnom jazyku a aby zo zákona o používaní jazykov menšín nebolo vypustené ustanovenie, podľa ktorého používanie českého jazyka v úradnom styku spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti so štátnym jazykom," konštatoval Dostál.

Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár dnes TASR informoval, že do skončenia medzirezortného pripomienkového konania, ktoré sa skončilo 5. decembra, prijalo MK SR aj hromadnú pripomienku k návrhu spomínanej novely. "Signatári pripomienky žiadajú vypustenie niektorých novelizačných bodov, lebo sa domnievajú, že ide o neodôvodnený zásah do súkromnej sféry," spresnil Bednár s tým, že MK postupne vyhodnocuje všetky zaslané pripomienky a v zmysle Legislatívnych pravidiel vlády SR bude rokovať aj so zástupcami signatárov hromadnej pripomienky.

Väčšina pripomienok má pritom podľa Bednára legislatívno-technický charakter. "Pripomienky závažnejšieho charakteru označené ako zásadné budú predmetom rozporových konaní," dodal.

1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  5. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  8. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  9. Darujte od srdca pre rozum
  10. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 16 667
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 9 078
  3. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 7 657
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 6 519
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 5 431
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 877
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 811
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 704
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 487
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 457

Téma: Strana maďarskej komunity - Magyar Közösség Pártja

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Občianska konzervatívna strana

Píše Jakub Benko

Mazurek ma inšpiroval. Prešlo ma to v Osvienčime (odomykáme)

Videl som ho usmievať sa na kremačné pece.

Milan Mazurek.

Google stopol videá Smeru, ten sa vyhovára na technické úpravy

Strana tvrdí, že šlo len o drobné technické úpravy.

Robert Fico vystupuje so svojím prejavom na programovej konferencii Smeru.
Ilustračná snímka.
Petra Vlhová.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Igor Matovič: Či chcem byť premiér, poviem ešte do volieb

Predvolebné Rozhovory ZKH s lídrom hnutia OĽaNO.

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič a Zuzana Kovačič Hanzelová v relácii Rozhovory ZKH.

Poslanci odmietli návrh zriadiť súkromnú školu v Rači v nevyužitej budove

Časť bývalej základnej školy napriek tomu zrekonštruujú.

Ilustračné foto.

V laboratóriách BVS si ľudia budú môcť dať otestovať vzorky vody

BVS tiež ponúka zľavu na minimálny rozbor pitnej vody a analýzu na pesticídy.

Ilustračné foto