BRATISLAVA. Slováci jedia menej chlieb a radšej si pochutia na rožkoch, bagetách či croissantoch. ČTK to potvrdili viacerí zástupcovia pekárov. Vrátiť stratenú pozíciu chleba medzi spotrebiteľmi by mohol zvrátiť trend biopotravín, ktoré sú bez chemických prísad. Vyrobiť biochlieb je totiž podľa pekárov jednoduchšie než vyrobiť biopečivo.
"Pokles výroby chleba tretí rok za sebou je jasný," povedal šéf Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina. Chlieb podľa neho nahrádzajú rôzne novinky. "Je to v trende, pred 15 rokmi sme nepoznali bagety, dnes je to bežné jedlo," poznamenal Rusina.
Menšiu spotrebu chleba potvrdil aj cechmajster Vojtech Szemes z Cechu pekárov a cukrárov regiónu západné Slovensko. V minulosti bola spotreba 60 percent chleba oproti 40 percentám pečiva, dnes je tento rozdiel už takmer vyrovnaný, poznamenal Szemes. V súčasnosti sa podľa cechmajstra, ktorý má v pekárenskom "fachu" viac ako polstoročnú prax, už vôbec nepečú veľké viackilové chleby. "Dnes je kilový chleba skôr vzácnosťou," doplnil.
Slováci celkovo nakupujú však aj menej pečiva, poznamenal Szemes. "To hovorí o bohatosti krajiny, pretože vysoká spotreba pekárskych výrobkoch je v chudobných krajinách, tým si ľudia dopĺňajú stravu kalóriami," poznamenal.
Chlieb má podľa pekárov v strave človeka dôležité miesto. "Chlieb je nositeľom základných nutričných hodnôt a nahrádzať ich inými potravinami, nepokladám za najlepšie," povedal Rusina.
Vylepšiť "rebríčkové" postavenie chleba medzi pekárenskými výrobkami by mohol podľa Rusinu nastupujúci trend "bio". "Ten nám v tej spotrebe chleba určite napomôže, že v priebehu dvoch - troch rokov si myslím, že ten prepad sa zastaví," tvrdil. Výrobný proces biochlebu je totiž oproti biopečivu menej náročnejší, uzavrel.