SME

Slováci jedia menej chleba, viac nám chutia rožky či jemné pečivo

Slováci jedia menej chlieb a radšej si pochutia na rožkoch, bagetách či croissantoch. ČTK to potvrdili viacerí zástupcovia pekárov. Vrátiť stratenú pozíciu chleba medzi ...

BRATISLAVA. Slováci jedia menej chlieb a radšej si pochutia na rožkoch, bagetách či croissantoch. ČTK to potvrdili viacerí zástupcovia pekárov. Vrátiť stratenú pozíciu chleba medzi spotrebiteľmi by mohol zvrátiť trend biopotravín, ktoré sú bez chemických prísad. Vyrobiť biochlieb je totiž podľa pekárov jednoduchšie než vyrobiť biopečivo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Pokles výroby chleba tretí rok za sebou je jasný," povedal šéf Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina. Chlieb podľa neho nahrádzajú rôzne novinky. "Je to v trende, pred 15 rokmi sme nepoznali bagety, dnes je to bežné jedlo," poznamenal Rusina.

SkryťVypnúť reklamu

Menšiu spotrebu chleba potvrdil aj cechmajster Vojtech Szemes z Cechu pekárov a cukrárov regiónu západné Slovensko. V minulosti bola spotreba 60 percent chleba oproti 40 percentám pečiva, dnes je tento rozdiel už takmer vyrovnaný, poznamenal Szemes. V súčasnosti sa podľa cechmajstra, ktorý má v pekárenskom "fachu" viac ako polstoročnú prax, už vôbec nepečú veľké viackilové chleby. "Dnes je kilový chleba skôr vzácnosťou," doplnil.

Slováci celkovo nakupujú však aj menej pečiva, poznamenal Szemes. "To hovorí o bohatosti krajiny, pretože vysoká spotreba pekárskych výrobkoch je v chudobných krajinách, tým si ľudia dopĺňajú stravu kalóriami," poznamenal.

Chlieb má podľa pekárov v strave človeka dôležité miesto. "Chlieb je nositeľom základných nutričných hodnôt a nahrádzať ich inými potravinami, nepokladám za najlepšie," povedal Rusina.

SkryťVypnúť reklamu

Vylepšiť "rebríčkové" postavenie chleba medzi pekárenskými výrobkami by mohol podľa Rusinu nastupujúci trend "bio". "Ten nám v tej spotrebe chleba určite napomôže, že v priebehu dvoch - troch rokov si myslím, že ten prepad sa zastaví," tvrdil. Výrobný proces biochlebu je totiž oproti biopečivu menej náročnejší, uzavrel.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 194
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 193
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 000
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 044
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 731
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 123
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 803
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Matej Kašlík v drese Slovenska

Slováci inkasovali päť gólov.


a 1 ďalší
zľava Filip Bajtek (Nitra) a Jakub Pobežal (Žilina)

Žilina vyhrala v Nitre druhýkrát v sérii.


a 1 ďalší
Rebecca Šramková

Slovenky môžu získať vo štvorhre aj tretí bod.


a 1 ďalší
ONLINE: Viktória Hrunčáková, Tereza Mihalíková - Laura Brunkelová, Emilie Francatiová, Billie Jean King Cup 2025 (štvorhra)

Sledujte s nami online prenos z kvalifikačného turnaja Pohára Billie Jean Kingovej 2025: Viktória Hrunčáková, Tereza Mihalíková - Laura Brunkelová, Emilie Francatiová.


SkryťZatvoriť reklamu