Slováci jedia menej chleba, viac nám chutia rožky či jemné pečivo

Slováci jedia menej chlieb a radšej si pochutia na rožkoch, bagetách či croissantoch. ČTK to potvrdili viacerí zástupcovia pekárov. Vrátiť stratenú pozíciu chleba medzi ...

BRATISLAVA. Slováci jedia menej chlieb a radšej si pochutia na rožkoch, bagetách či croissantoch. ČTK to potvrdili viacerí zástupcovia pekárov. Vrátiť stratenú pozíciu chleba medzi spotrebiteľmi by mohol zvrátiť trend biopotravín, ktoré sú bez chemických prísad. Vyrobiť biochlieb je totiž podľa pekárov jednoduchšie než vyrobiť biopečivo.

"Pokles výroby chleba tretí rok za sebou je jasný," povedal šéf Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milan Rusina. Chlieb podľa neho nahrádzajú rôzne novinky. "Je to v trende, pred 15 rokmi sme nepoznali bagety, dnes je to bežné jedlo," poznamenal Rusina.

Menšiu spotrebu chleba potvrdil aj cechmajster Vojtech Szemes z Cechu pekárov a cukrárov regiónu západné Slovensko. V minulosti bola spotreba 60 percent chleba oproti 40 percentám pečiva, dnes je tento rozdiel už takmer vyrovnaný, poznamenal Szemes. V súčasnosti sa podľa cechmajstra, ktorý má v pekárenskom "fachu" viac ako polstoročnú prax, už vôbec nepečú veľké viackilové chleby. "Dnes je kilový chleba skôr vzácnosťou," doplnil.

Slováci celkovo nakupujú však aj menej pečiva, poznamenal Szemes. "To hovorí o bohatosti krajiny, pretože vysoká spotreba pekárskych výrobkoch je v chudobných krajinách, tým si ľudia dopĺňajú stravu kalóriami," poznamenal.

Chlieb má podľa pekárov v strave človeka dôležité miesto. "Chlieb je nositeľom základných nutričných hodnôt a nahrádzať ich inými potravinami, nepokladám za najlepšie," povedal Rusina.

Vylepšiť "rebríčkové" postavenie chleba medzi pekárenskými výrobkami by mohol podľa Rusinu nastupujúci trend "bio". "Ten nám v tej spotrebe chleba určite napomôže, že v priebehu dvoch - troch rokov si myslím, že ten prepad sa zastaví," tvrdil. Výrobný proces biochlebu je totiž oproti biopečivu menej náročnejší, uzavrel.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  2. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  3. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  4. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  5. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  6. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  7. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  8. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  9. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  10. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 896
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 518
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 977
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 876
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 495
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 677
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 341
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 221
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 027
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 760

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Zamestnanci Googlu: odišli sme, lebo nám platili príliš veľa

Nechali si vyplatiť obrovské prémie a prešli ku konkurencii.

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

DOMOV

Tresty v kauze Čistý deň chýbajú

Resocializačné zariadenie v Galante vyčkáva s prevzatím rozhodnutia o akreditácii.

Neprehliadnite tiež

Slovensko sa zapojí do projektu UNESCO na podporu cestovného ruchu

Mnohé pamiatky UNESCO sa nachádzajú v menej rozvinutých regiónoch Slovenska.

Lídrom opozície je Sulík, myslí si podpredseda SaS

Lídrom podľa Galka nie je ten, kto si pri prerokovaní nejakej témy vezme v parlamente najviac času alebo vystupuje rozhodnejšie.

AKTUALIZOVANÉ

Rezort obrany zatraktívni dobrovoľnú vojenskú prípravu

Ministerstvo vnútra bude mať možnosť poskytovať dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu budov hasičských zbrojníc.

Tresty v kauze Čistý deň chýbajú

Resocializačné zariadenie v Galante vyčkáva s prevzatím rozhodnutia o ponechaní či odobratí akreditácie. Medzitým z neho ušli dve chovankyne.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop