BRATISLAVA. Ministerstvo zdravotníctva chce ozdraviť výživu Slovákov a znížiť tak aj výskyt ochorení srdca a ciev, onkologických ochorení, ako i cukrovky a osteoporózy. Zároveň sa pokúsi zvrátiť rastúci trend obezity najmä u detí a mládeže a zvýšiť celkové povedomie o vplyve výživy na zdravie človeka.
Rezort plánuje legislatívne usmerňovať poľnohospodársku prvovýrobu a potravinársku výrobu nutrične hodnotných a zdravotne bezpečných potravín v súlade s požiadavkami zdravej výživy. Aktualizácia programu ozdravenia výživy obyvateľov SR, ktorú dnes kabinet schválil, počíta i s rozvojom všetkých foriem spoločného stravovania.
Medzi hlavné ciele programu patrí zníženie príjmu živočíšnych tukov o 20 percent a nahradenie väčšiny nasýtených živočíšnych tukov nenasýtenými rastlinnými olejmi alebo margarínmi. Zároveň sa má uprednostňovať pred mäsom a mäsovými výrobkami s vysokým obsahom tuku konzumácia hydiny, rýb, iného mäsa s nízkym obsahom tuku a strukovín. Zvýšiť by sa mala spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, potravín s nízkym obsahom cukru a znížiť podiel rafinovaného cukru v strave. Naopak, spotreba sladených nápojov, alkoholu a sladkostí má klesať.
Nedostatočný je príjem antioxidačných vitamínov C a E, minerálnych látok a stopových prvkov, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Program počíta aj so zvýšením spotreby celozrnných cereálnych výrobkov, nelúpanej ryže a zemiakov, ako aj ovocia a zeleniny najmenej na 400 gramov denne. Slováci by sa tiež mali naučiť konzumovať stravu s nízkym obsahom soli, pričom by jej denný príjem vrátane skrytej nemal presiahnuť jednu čajovú lyžičku. Preferovať sa má jodidovaná kuchynská soľ.
Ciele programu chce rezort presadzovať podporou masmediálnej politiky či činností poradní zdravia a zdravej výživy a vhodného stravovania detí a mládeže rozvojom školského stravovania, ako aj podporou príjmu mlieka, ovocia a zeleniny, správneho pitného režimu detí. Presadzovať sa má legislatíva označovania potravín a regulovania rizikových faktorov potravín a výživy, ako aj zabezpečenie výroby zdravotne bezpečných potravín.
Stravovacie návyky Slovákov charakterizuje nadmerný energetický príjem a vysoký príjem tukov. Nadváha a obezita trápi asi dve tretiny dospelých Slovákov, čo predstavuje asi dva milióny ľudí. Nadváhou v súčasnosti trpí v SR viac ako 12 percent detí a takmer sedem percent z nich je obéznych. V rámci štátov OECD sa Slovensko umiestnilo na siedmom mieste v rebríčku obéznych ľudí za krajinami ako USA, Veľká Británia, Austrália a Mexiko. Obezita pritom so sebou prináša zvýšené riziko vzniku cukrovky, kardiovaskulárneho ochorenia, skrátenie dĺžky života, zníženú pohyblivosť, ako aj nižšiu kvalitu života.