Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v niektorom z regiónov, pritom vôbec nemusia poznať gazdinky v iných lokalitách. Príprava tradičných jedál však na Slovensku podľa etnológov upadá.
Najviac pôvodných jedál dodnes pripravujú na štedrovečerný stôl na východnom Slovensku. "K typickým jedlám na východe krajiny patrí jucha alebo mačanka, pečenie chleba kračúna však už pomaly zaniká," povedal ČTK etnológ Východoslovenského múzea Pavol Lackanič.
Pôstna jucha sa pripravuje z kapustnej šťavy, do polievky sa pridávajú huby, krúpy, korenie, spražený cesnak, sušený hrach či niekde aj slivky. Na stoloch sa po juche podľa Lackaniča objavuje hustá kaša mačanka. Podobne ako jucha aj mačanka sa pripravuje zo šťavy z kapusty.
V minulosti bol tradičným vianočným jedlom na Zemplíne chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Tradícia pečenia tohto chleba však už podľa Lackaniča takmer zanikla.
Vianočnou špecialitou v niektorých maďarských rodinách južného Slovenska sú opekance s makom zaliate karamelovým sirupom. Túto pochúťku podľa etnografky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Oľgy Bodorovej varia aj na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty, ale aj v maďarskom Salgótarjáne. Jedinečnú chuť dá opekancom práve sirup pripravený zo skaramelizovaného cukru, ktorý sa postupne zriedi tak, aby sa s ním dali opekance zaliať.
V Novohrade na rozdiel od iných regiónov pripravovali v minulosti na Vianoce namiesto kapustnice kyslú hubovú polievku, dodala Bodorová.
Špecialitu podobnú opekancom pripravujú aj niektoré gazdinky v Turci. Pri príprave štedrovečerného menu zvyknú nakrájať na kolieska rožky, ktoré potom zalejú trochou silno zohriateho mlieka s rozpusteným maslom. Keď rožky nasiaknu mliekom, posypú ich pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Jedlo, na ktorom si hlavne v minulosti pochutnávali predovšetkým deti, treba zjesť krátko po jeho príprave, kým je ešte teplé.
Typické jedlá však úplne chýbajú v regióne Záhoria na západnom Slovensku. "Tradície na západnom Slovensku ustupovali oveľa rýchlejšie mestskej kultúre ako na východe krajiny," uviedla etnologička Slovenskej akadémie vied Rastislava Stoličná.
igr ima rez fab