Na vianočnom stole sa objaví jucha, opekance, mačanka či kračún

Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v ...

Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v niektorom z regiónov, pritom vôbec nemusia poznať gazdinky v iných lokalitách. Príprava tradičných jedál však na Slovensku podľa etnológov upadá.

Najviac pôvodných jedál dodnes pripravujú na štedrovečerný stôl na východnom Slovensku. "K typickým jedlám na východe krajiny patrí jucha alebo mačanka, pečenie chleba kračúna však už pomaly zaniká," povedal ČTK etnológ Východoslovenského múzea Pavol Lackanič.

Pôstna jucha sa pripravuje z kapustnej šťavy, do polievky sa pridávajú huby, krúpy, korenie, spražený cesnak, sušený hrach či niekde aj slivky. Na stoloch sa po juche podľa Lackaniča objavuje hustá kaša mačanka. Podobne ako jucha aj mačanka sa pripravuje zo šťavy z kapusty.

V minulosti bol tradičným vianočným jedlom na Zemplíne chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Tradícia pečenia tohto chleba však už podľa Lackaniča takmer zanikla.

Vianočnou špecialitou v niektorých maďarských rodinách južného Slovenska sú opekance s makom zaliate karamelovým sirupom. Túto pochúťku podľa etnografky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Oľgy Bodorovej varia aj na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty, ale aj v maďarskom Salgótarjáne. Jedinečnú chuť dá opekancom práve sirup pripravený zo skaramelizovaného cukru, ktorý sa postupne zriedi tak, aby sa s ním dali opekance zaliať.

V Novohrade na rozdiel od iných regiónov pripravovali v minulosti na Vianoce namiesto kapustnice kyslú hubovú polievku, dodala Bodorová.

Špecialitu podobnú opekancom pripravujú aj niektoré gazdinky v Turci. Pri príprave štedrovečerného menu zvyknú nakrájať na kolieska rožky, ktoré potom zalejú trochou silno zohriateho mlieka s rozpusteným maslom. Keď rožky nasiaknu mliekom, posypú ich pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Jedlo, na ktorom si hlavne v minulosti pochutnávali predovšetkým deti, treba zjesť krátko po jeho príprave, kým je ešte teplé.

Typické jedlá však úplne chýbajú v regióne Záhoria na západnom Slovensku. "Tradície na západnom Slovensku ustupovali oveľa rýchlejšie mestskej kultúre ako na východe krajiny," uviedla etnologička Slovenskej akadémie vied Rastislava Stoličná.

igr ima rez fab

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  2. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  3. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  4. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  5. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  6. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  7. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  8. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  9. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  10. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 450
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 174
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 455
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 508
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 402
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 839
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 548
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 429
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 385
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 844

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

KULTÚRA

Vo filme odpratával mŕtve telá. V práci ich umýva

Oscarového Saulovho syna na Berlinale nechceli.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

CESTOVANIE

Desať pláží s najčistejšou vodou na svete

Pozrite si tipy na miesta s najčistejším morom.

Neprehliadnite tiež

Rajtár z SaS: Kollár je liberál, Sulíka s Kotlebom by som vôbec neporovnával

Spoluzakladateľ SaS a poslanec Jozef Rajtár hovorí, že v strane sa začal opäť angažovať, aby pomohol poraziť Smer.

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

Podpora diktatúre na Slovensku poklesla

Agentúra Focus sa ľudí znova pýtala, v čom vidia alternatívu demokracie. Diktatúru podporuje menej Slovákov ako pred dvoma mesiacmi.

Majú pírsing a tetovanie. Ak dostanú žltačku C, majú sa liečiť za vlastné

Nepreplácaním liečby hepatitídy C pre niektorých pacientov chce Všeobecná zdravotná poisťovňa ušetriť peniaze. Je v strate 200 miliónov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop