Na vianočnom stole sa objaví jucha, opekance, mačanka či kračún

Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v ...

Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v niektorom z regiónov, pritom vôbec nemusia poznať gazdinky v iných lokalitách. Príprava tradičných jedál však na Slovensku podľa etnológov upadá.

Najviac pôvodných jedál dodnes pripravujú na štedrovečerný stôl na východnom Slovensku. "K typickým jedlám na východe krajiny patrí jucha alebo mačanka, pečenie chleba kračúna však už pomaly zaniká," povedal ČTK etnológ Východoslovenského múzea Pavol Lackanič.

Pôstna jucha sa pripravuje z kapustnej šťavy, do polievky sa pridávajú huby, krúpy, korenie, spražený cesnak, sušený hrach či niekde aj slivky. Na stoloch sa po juche podľa Lackaniča objavuje hustá kaša mačanka. Podobne ako jucha aj mačanka sa pripravuje zo šťavy z kapusty.

V minulosti bol tradičným vianočným jedlom na Zemplíne chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Tradícia pečenia tohto chleba však už podľa Lackaniča takmer zanikla.

Vianočnou špecialitou v niektorých maďarských rodinách južného Slovenska sú opekance s makom zaliate karamelovým sirupom. Túto pochúťku podľa etnografky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Oľgy Bodorovej varia aj na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty, ale aj v maďarskom Salgótarjáne. Jedinečnú chuť dá opekancom práve sirup pripravený zo skaramelizovaného cukru, ktorý sa postupne zriedi tak, aby sa s ním dali opekance zaliať.

V Novohrade na rozdiel od iných regiónov pripravovali v minulosti na Vianoce namiesto kapustnice kyslú hubovú polievku, dodala Bodorová.

Špecialitu podobnú opekancom pripravujú aj niektoré gazdinky v Turci. Pri príprave štedrovečerného menu zvyknú nakrájať na kolieska rožky, ktoré potom zalejú trochou silno zohriateho mlieka s rozpusteným maslom. Keď rožky nasiaknu mliekom, posypú ich pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Jedlo, na ktorom si hlavne v minulosti pochutnávali predovšetkým deti, treba zjesť krátko po jeho príprave, kým je ešte teplé.

Typické jedlá však úplne chýbajú v regióne Záhoria na západnom Slovensku. "Tradície na západnom Slovensku ustupovali oveľa rýchlejšie mestskej kultúre ako na východe krajiny," uviedla etnologička Slovenskej akadémie vied Rastislava Stoličná.

igr ima rez fab

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 15 982
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 763
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 003
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 567
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 385
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 869
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 486
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 457
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 291
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 023

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.

Neprehliadnite tiež

Domov

Aké stíhačky môže kúpiť Slovensko a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16. Analytik by radšej bral menej kusov, ale modernejších lietadiel

Domov

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine kontrolovaných zmrzlinární zistili hygienici nedostatky.

Domov

Z eurofondov sa nič nerozkradlo, Plavčan urobil kroky, hovorí Paška z SNS

Vláda robí dlhodobé opatrenia proti korupcii, povedal Ján Podmanický zo Smeru.

Domov

Danko nemá problém zasmiať sa na ľudovej tvorivosti aj na jeho účet

Prekáža mu, keď niektoré strany manipulujú verejnou mienkou.