SME

Na vianočnom stole sa objaví jucha, opekance, mačanka či kračún

Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v ...

Košice 20. decembra (ČTK) - Jucha, opekance, kračún či mačanka patria k typickým jedlám, ktoré sa tradične objavujú na štedrovečerných stoloch v rôznych regiónoch Slovenska. Recepty na jedlá, známe v niektorom z regiónov, pritom vôbec nemusia poznať gazdinky v iných lokalitách. Príprava tradičných jedál však na Slovensku podľa etnológov upadá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najviac pôvodných jedál dodnes pripravujú na štedrovečerný stôl na východnom Slovensku. "K typickým jedlám na východe krajiny patrí jucha alebo mačanka, pečenie chleba kračúna však už pomaly zaniká," povedal ČTK etnológ Východoslovenského múzea Pavol Lackanič.

SkryťVypnúť reklamu

Pôstna jucha sa pripravuje z kapustnej šťavy, do polievky sa pridávajú huby, krúpy, korenie, spražený cesnak, sušený hrach či niekde aj slivky. Na stoloch sa po juche podľa Lackaniča objavuje hustá kaša mačanka. Podobne ako jucha aj mačanka sa pripravuje zo šťavy z kapusty.

V minulosti bol tradičným vianočným jedlom na Zemplíne chlieb kračún, do ktorého sa zapekali hrudy medu. Tradícia pečenia tohto chleba však už podľa Lackaniča takmer zanikla.

Vianočnou špecialitou v niektorých maďarských rodinách južného Slovenska sú opekance s makom zaliate karamelovým sirupom. Túto pochúťku podľa etnografky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Oľgy Bodorovej varia aj na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty, ale aj v maďarskom Salgótarjáne. Jedinečnú chuť dá opekancom práve sirup pripravený zo skaramelizovaného cukru, ktorý sa postupne zriedi tak, aby sa s ním dali opekance zaliať.

SkryťVypnúť reklamu

V Novohrade na rozdiel od iných regiónov pripravovali v minulosti na Vianoce namiesto kapustnice kyslú hubovú polievku, dodala Bodorová.

Špecialitu podobnú opekancom pripravujú aj niektoré gazdinky v Turci. Pri príprave štedrovečerného menu zvyknú nakrájať na kolieska rožky, ktoré potom zalejú trochou silno zohriateho mlieka s rozpusteným maslom. Keď rožky nasiaknu mliekom, posypú ich pomletým makom zmiešaným s práškovým cukrom. Jedlo, na ktorom si hlavne v minulosti pochutnávali predovšetkým deti, treba zjesť krátko po jeho príprave, kým je ešte teplé.

Typické jedlá však úplne chýbajú v regióne Záhoria na západnom Slovensku. "Tradície na západnom Slovensku ustupovali oveľa rýchlejšie mestskej kultúre ako na východe krajiny," uviedla etnologička Slovenskej akadémie vied Rastislava Stoličná.

SkryťVypnúť reklamu

igr ima rez fab

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 842
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 444
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 156
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 572
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 811
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 212
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 058
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 902
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Martin Madej stvárňuje Jozefa Tisa v inscenácii Hitlerov prezident a hrá ho spôsobom, kedy je aj divák na pochybách, či v Tisovi nebolo trochu ľudskosti.

V divadle hrá Jozefa Tisa.


11
Grécko - Slovensko: ONLINE prenos z prípravného zápasu.

Sledujte s nami prenos.


1
17. november v Bratislave.

To, že zo všetkých sviatkov zmizne práve 17. november, dokazuje, že sme neustrážili demokraciu.


Veronika Šikulová 36
Coco Gauffová vo finále Roland Garros 2025.

Gauffová zdolala Sabalenkovú v druhom grandslamovom finále.


a 1 ďalší 6

Sportnet

Martin Dúbravka v drese Slovenska.

Pozrite si zostavy zápasu Grécko - Slovensko v prípravnom futbalovom zápase.


Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová.

Slovenská cyklistka je v celkovej klasifikácii v TOP 10.


Brankár Jaroslav Janus si preberá ocenenie pre najlepšieho hráča play-off po 7. zápase finále play-off Tipos extraligy medzi HC Košice a HK Nitra.

V drese Košíc odohral uplynulé tri sezóny, počas ktorých tímu pomohol ku dvom majstrovským titulom.


TASR
Protestujúci fanúšikovia klubu Brescia Calcio.

V Serie A strávil dovedna 23 sezón.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu