KVAČANY. Dvaja mongolskí pastieri sa učia vyrábať trvanlivý zrejúci syr farmárskym spôsobom v Liptove v Kvačanoch. Po návrate do Mongolska budú v komunite školit ďalšie rodiny.
V Archangajskom ajmaku, čo je oblasť odkiaľ pochádzajú, je približne 50 pastierskych rodín. Školiteľ Anton Drábik hovorí, že podľa odhadov by mohli o tri až päť rokov vyrábať v oblasti tri až desať ton syra.
„Mlieka majú dosť, prečo by si ho nevyrábali,“ dodáva a zdôrazňuje, že sa neučia robiť slovenský, ale trvanlivý zrejúci syr.
Mongolský syr
Mongolský syr, ktorý sme videli a ochutnali v Kvačanoch, vyzerá ako kúsky chlebovej striedky vytlačené z verzatilky. Presnejšie, ako sušené tvarohové trojcentimetrové šúľočky. Syr má zvláštnu chuť. Cítiť v ňom soľ, kyslosť, ale trochu aj práškový cukor, a to všetko s jemným mydlovým nádychom.
„Chutí ako pokazený tvaroh,“ hovorí jeden z Kvačančanov, ktorý ho ochutnal.
V každom prípade Mongoli sú so syrom spokojní, inak by ho stáročia nevyrábali. Ktovie, ako by im chutila nejaká z našich „špecialít“.
Batmunch Tsedev sa rozhodol zmeniť spôsob života v 54 rokoch. Pôvodne pracoval s rodinou v roľníckom družstve v Archangajskom ajmaku. „Socialistické roľnícke družstvo sa rozpadlo. Pasiem od asi deväťdesiatych rokov,“ hovorí.
Batmunch so svojou manželkou a synom pasú na lúkach Archangajského ajmatu 50 kráv, 60 koní a nejaké kozy a ovce. Nikoho nezamestnávajú, všetko si robia sami. „Naučíme sa vyrábať iný syr a budeme ho predávať,“ hovorí nad hrudkami trvanlivého syra.
Pastierska sezóna v Mongolsku trvá od mája do novembra. Rodina denne vydojí približne 30 litrov mlieka a vyrobí asi tri kilogramy syra.
Tlmočník: Zarobia málo
Priateľom z Mongolska tlmočí v Liptove pán Danaasuren, ktorý pred desaťročiami študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Po slovensky hovorí plynule.
„Mongolská rodina zarobí málo,“ dopĺňa popri tlmočení. Ročný príjem rodiny je okolo sedemtisíc amerických dolárov. V prepočte je to na jedného mesačne asi 150 eur (4500 korún). Batmunchove príjmy vyznievajú optimistickejšie pri porovnaní cien. Kilogram mongolskej hovädziny stojí približne 1,33 eura (40 korún) a liter mlieka okolo 33 centov (10 korún).
Mongoli vyrábajú stáročia syr z jačieho mlieka. Po čiastočnej liberalizácii trhu sú obchody plné tradičného syra a ceny klesajú. Pastierske rodiny vytlačili z trhu dodávatelia z Nemecka, Holandska, Ruska či Švajčiarska.
Slovenská pomoc
Slovensko Mongolom pomáha v rámci rozvojovej pomoci Slovak Aid. „Mongolskí pastieri by sa mali naučiť spolupracovať. Svojmu syru, ale aj ďalším produktom by mali dať regionálnu značku. Mali by vedieť vyrábať v oblasti, aby sa nemuseli sťahovať do miest,“ vysvetľuje Vlasta Körnerová, riaditeľka mimovládnej organizácie A-projekt.
Cieľom pomoci nie je len naučiť Mongolov vyrábať syr, ale aj organizovať komunitu a vidiecky turizmus. Mimovládna organizácia A-projekt získala na projekt viac ako 116tisíc eur zo slovenskej rozvojovej pomoci. Školiace stredisko pre ďalších pastierov vznikne v Mongolsku. Mala by ho financovať mongolská vláda.

Beata
Balogová
