KOŠICE. Čerstvá hliva, plamienka či uchovec môžu nielen spestriť jedálny lístok, ale tiež posilniť imunitný systém. Pri hľadaní si ich v tomto období navyše hubári nemôžu pomýliť s jedovatými druhmi, povedala ČTK odborníčka na huby Ivona Kautmanová.
"Všetky tri huby patria k liečivým hubám, najmä o hlive ustricovej sa dlhodobo vie o jej priaznivých účinkoch," uviedla mykologička Kautmanová. Trojica húb rastie najmä v lužných lesoch na juhu krajiny.
Pri Bratislave napríklad podľa Kautmanovej v uplynulých dňoch hubári mohli nazbierať plamienku zimnú. Huba je populárna v Japonsku, kde je známa pre jej pozitívne účinky na imunitný systém. Plamienka sa pridáva najmä do polievok, využíva sa len jej klobúčik.
Hliva ustricovitá je z trojice húb najznámejšia, okrem imunitného systému pomáha pečeni či pri cukrovke. Jej najčastejšie využitie v kuchyni je tiež v polievkach.
Čierna huba uchovec bazový je tradičným doplnkom čínskych jedál. Práve v zime je na zberanie vhodnejší, podľa Kautmanovej totiž nebýva červivý. Aj uchovec posilňuje imunitu, v Číne sa z neho pripravovali obklady na zapálené oči.
Trojica netradičných húb patrí k drevokazným hubám. Aj preto ich hubári zbierajú na starých stromoch či popadaných kmeňoch a konároch.
Výhodou zberu v zime je nielen to, že huby nie sú červivé, ale aj vyššia bezpečnosť. Pri hľadaní sa s jedovatými druhmi nedajú pomýliť, tie totiž v tomto období nerastú. Pre dobrú chuť je však dôležité, aby hubári zbierali najmä čerstvo vyzerajúce huby, dodala Kautmanová.