Exotické špeciality sa udomácňujú aj v slovenských kuchyniach

Exotické špeciality sa v poslednom čase čoraz viac objavujú na stoloch v slovenských domácnostiach.

BRATISLAVA. Slováci sa inšpirujú nielen cestami do zahraničia, ale aj domácimi reštauráciami, kde nechýbajú pochúťky z celého sveta. Ešte pred rokmi pritom na Slovensku vládla domáca kuchyňa. Dôvodom bol podľa odborníkov najmä nedostatok ingrediencií i podnetov.

Na slovenských stoloch sa už úplne udomácnili špeciality stredomorskej gastronómie, napríklad rôzne druhy jedál z cestovín či zeleniny ako baklažán a cuketa. Obľúbená je aj ázijská kuchyňa. "Veľkú budúcnosť vidím v blízkovýchodnej a škandinávskej kuchyni," predpokladá odborník na gastronómiu Ivan Štefánek.

Speváčka Marcela Laiferová napríklad doma bežne pripravuje japonskú špecialitu suši. Ešte pred dvomi desaťročiami však gazdinky veľmi vymýšľať nemohli, museli si vystačiť so soľou, vegetou, čiernym korením a paprikou. Zvyšok si prípadne mohli doviezť zo zahraničia. "Vždy som niesla aj potraviny, aj rôzne špécie, ktoré u nás neboli. Vtedy to bolo dosť obmedzené. Neboli tie špeciálne, napríklad koriander," spomínala Laiferová.

Na rozdiel od minulosti však už nie je problém nakúpiť si ingrediencie medzinárodnej kuchyne, rôzne druhy korení, mliečnych výrobkov, exotického ovocia, zeleniny i mäsových produktov. Podľa Štefánka v slovenských domácnostiach radi používajú predpripravené koreniace zmesi, napríklad na grilované mäso. Začínajú sa však objavovať aj netypické korenia ako zelené a červené karí, koriander, kardamóm, kurkumu, a na okenných parapetách rastú bylinky ako bazalka, rozmarín. V chladničkách zas nechýba olivový olej, vínny či balzamový ocot, pesto či parmezán.

"Ľudia sa už oproti dobe spred desať či 20 rokov neboja experimentovať s chuťami či surovinami," tvrdil Štefánek. Zvedaví na iné jedlá však ľudia podľa šéfkuchára z bratislavského Erdödyho paláca Jaroslava Žídeka boli vždy. "Keby reštaurácie začali ponúkať chobotnice a tieto veci pred desiatimi rokmi, tak to ľudia budú jesť. Ale keďže neboli v ponuke, vyskúšali to len vyvolení jedinci," poznamenal Žídek, ktorý vydal kuchársku knižku so špecialitami z rôznych kútov sveta. Okrem toho tiež vedie kuchárske kurzy, kde sa zákazníci učia nielen obľúbené recepty, ale aj rôzne vylepšenia.

Odborníci sa zhodli, že ľudí gastronómia zaujíma stále viac. Keby to tak nebolo, nesledovali by relácie o varení, nekupovali časopisy s novými receptmi a neskúšali ich. Vzdelávať sa však stále musia aj kuchári, keďže gastronómia stále napreduje.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 987
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 779
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 660
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 262
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 762
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 669
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 432
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 885
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 883
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 840

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Domov

Žiláková na fondy vplyv nemá, na ľudí okolo áno

Sekcia, ktorú vedie Denisa Žiláková, nemá priamy dosah na rozdeľovanie eurofondov. Môže však vplývať na ľudí, ktorí sa v prostredí pohybujú.

Domov

Vojenskí tajní napichnú, koho chcú, takmer vždy. Kontrola odpočúvania sa zasekla

Kontrolu odpočúvania si opozícia nevie predstaviť bez bývalého ministra SaS Galka, ktorý skončil práve pre škandál s odposluchmi. Spor o jeho nomináciu trvá už rok.

Domov

Vydavateľstvo Tatran je podľa Maďariča živým kultúrnym dedičstvom

Vydavateľstvo Tatran oslávilo 70. výročie svojho založenia.

Domov

Lekári sa znova nedohodli so štátnou poisťovňou ani s Dôverou

Ambulantní lekári sa na podmienkach ďalšej spolupráce s poisťovňami nedohodli.