Exotické špeciality sa udomácňujú aj v slovenských kuchyniach

Exotické špeciality sa v poslednom čase čoraz viac objavujú na stoloch v slovenských domácnostiach.

BRATISLAVA. Slováci sa inšpirujú nielen cestami do zahraničia, ale aj domácimi reštauráciami, kde nechýbajú pochúťky z celého sveta. Ešte pred rokmi pritom na Slovensku vládla domáca kuchyňa. Dôvodom bol podľa odborníkov najmä nedostatok ingrediencií i podnetov.

Na slovenských stoloch sa už úplne udomácnili špeciality stredomorskej gastronómie, napríklad rôzne druhy jedál z cestovín či zeleniny ako baklažán a cuketa. Obľúbená je aj ázijská kuchyňa. "Veľkú budúcnosť vidím v blízkovýchodnej a škandinávskej kuchyni," predpokladá odborník na gastronómiu Ivan Štefánek.

Speváčka Marcela Laiferová napríklad doma bežne pripravuje japonskú špecialitu suši. Ešte pred dvomi desaťročiami však gazdinky veľmi vymýšľať nemohli, museli si vystačiť so soľou, vegetou, čiernym korením a paprikou. Zvyšok si prípadne mohli doviezť zo zahraničia. "Vždy som niesla aj potraviny, aj rôzne špécie, ktoré u nás neboli. Vtedy to bolo dosť obmedzené. Neboli tie špeciálne, napríklad koriander," spomínala Laiferová.

Na rozdiel od minulosti však už nie je problém nakúpiť si ingrediencie medzinárodnej kuchyne, rôzne druhy korení, mliečnych výrobkov, exotického ovocia, zeleniny i mäsových produktov. Podľa Štefánka v slovenských domácnostiach radi používajú predpripravené koreniace zmesi, napríklad na grilované mäso. Začínajú sa však objavovať aj netypické korenia ako zelené a červené karí, koriander, kardamóm, kurkumu, a na okenných parapetách rastú bylinky ako bazalka, rozmarín. V chladničkách zas nechýba olivový olej, vínny či balzamový ocot, pesto či parmezán.

"Ľudia sa už oproti dobe spred desať či 20 rokov neboja experimentovať s chuťami či surovinami," tvrdil Štefánek. Zvedaví na iné jedlá však ľudia podľa šéfkuchára z bratislavského Erdödyho paláca Jaroslava Žídeka boli vždy. "Keby reštaurácie začali ponúkať chobotnice a tieto veci pred desiatimi rokmi, tak to ľudia budú jesť. Ale keďže neboli v ponuke, vyskúšali to len vyvolení jedinci," poznamenal Žídek, ktorý vydal kuchársku knižku so špecialitami z rôznych kútov sveta. Okrem toho tiež vedie kuchárske kurzy, kde sa zákazníci učia nielen obľúbené recepty, ale aj rôzne vylepšenia.

Odborníci sa zhodli, že ľudí gastronómia zaujíma stále viac. Keby to tak nebolo, nesledovali by relácie o varení, nekupovali časopisy s novými receptmi a neskúšali ich. Vzdelávať sa však stále musia aj kuchári, keďže gastronómia stále napreduje.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  6. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  7. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  10. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 725
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 803
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 766
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 998
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 947
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 668
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 084
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 3 950
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 687
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 418

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

KOMENTÁRE

Dobrovoľníci a štátna drogová politika sú v napätí

Drogový biznis sa globalizuje a digitalizuje.

ŠPORT

Bratia posielajú väčšinu platu rodičom

Synovia majstra sveta prekonali otca.

KOMENTÁRE

Sulíka nahnevali ruské noviny, zastal sa Únie

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

Neprehliadnite tiež

Odborníčka: Drogovo závislých ani po rokoch neubúda

Pomáhať závislým od drog môže byť celkom jednoduché. Niekedy stačí sa porozprávať a dať im najavo, že ich život má zmysel.

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

Štátna poisťovňa chce obmedziť liečbu pre ľudí, ktorí strácajú zrak

Všeobecná zdravotná poisťovňa je v niekoľkomiliónovej strate. Šetriť plánuje aj tak, že bude pacientom liečiť iba jedno oko, aj to neskôr a iba dva roky. Sama sa tak plánuje uzdraviť.

Hrnko si vie predstaviť sprísnenie podmienok na odvolávanie premiéra

Poslanec z SNS hovoril o analógii z Weimarskou republikou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop