SME
Sobota, 27. november, 2021 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Exotické špeciality sa udomácňujú aj v slovenských kuchyniach

Exotické špeciality sa v poslednom čase čoraz viac objavujú na stoloch v slovenských domácnostiach.

BRATISLAVA. Slováci sa inšpirujú nielen cestami do zahraničia, ale aj domácimi reštauráciami, kde nechýbajú pochúťky z celého sveta. Ešte pred rokmi pritom na Slovensku vládla domáca kuchyňa. Dôvodom bol podľa odborníkov najmä nedostatok ingrediencií i podnetov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na slovenských stoloch sa už úplne udomácnili špeciality stredomorskej gastronómie, napríklad rôzne druhy jedál z cestovín či zeleniny ako baklažán a cuketa. Obľúbená je aj ázijská kuchyňa. "Veľkú budúcnosť vidím v blízkovýchodnej a škandinávskej kuchyni," predpokladá odborník na gastronómiu Ivan Štefánek.

Skryť Vypnúť reklamu

Speváčka Marcela Laiferová napríklad doma bežne pripravuje japonskú špecialitu suši. Ešte pred dvomi desaťročiami však gazdinky veľmi vymýšľať nemohli, museli si vystačiť so soľou, vegetou, čiernym korením a paprikou. Zvyšok si prípadne mohli doviezť zo zahraničia. "Vždy som niesla aj potraviny, aj rôzne špécie, ktoré u nás neboli. Vtedy to bolo dosť obmedzené. Neboli tie špeciálne, napríklad koriander," spomínala Laiferová.

Na rozdiel od minulosti však už nie je problém nakúpiť si ingrediencie medzinárodnej kuchyne, rôzne druhy korení, mliečnych výrobkov, exotického ovocia, zeleniny i mäsových produktov. Podľa Štefánka v slovenských domácnostiach radi používajú predpripravené koreniace zmesi, napríklad na grilované mäso. Začínajú sa však objavovať aj netypické korenia ako zelené a červené karí, koriander, kardamóm, kurkumu, a na okenných parapetách rastú bylinky ako bazalka, rozmarín. V chladničkách zas nechýba olivový olej, vínny či balzamový ocot, pesto či parmezán.

Skryť Vypnúť reklamu

"Ľudia sa už oproti dobe spred desať či 20 rokov neboja experimentovať s chuťami či surovinami," tvrdil Štefánek. Zvedaví na iné jedlá však ľudia podľa šéfkuchára z bratislavského Erdödyho paláca Jaroslava Žídeka boli vždy. "Keby reštaurácie začali ponúkať chobotnice a tieto veci pred desiatimi rokmi, tak to ľudia budú jesť. Ale keďže neboli v ponuke, vyskúšali to len vyvolení jedinci," poznamenal Žídek, ktorý vydal kuchársku knižku so špecialitami z rôznych kútov sveta. Okrem toho tiež vedie kuchárske kurzy, kde sa zákazníci učia nielen obľúbené recepty, ale aj rôzne vylepšenia.

Odborníci sa zhodli, že ľudí gastronómia zaujíma stále viac. Keby to tak nebolo, nesledovali by relácie o varení, nekupovali časopisy s novými receptmi a neskúšali ich. Vzdelávať sa však stále musia aj kuchári, keďže gastronómia stále napreduje.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  2. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  5. Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model
  8. Dôchodkové sporenie s rešpektom k budúcnosti
  9. Firmám sa vyplatí poznať uhlíkovú stopu vlastných výrobkov
  10. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  1. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  4. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  5. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  6. BLACK FRIDAY: Nakupujte výhodne prírodné produkty
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Spoločnosť v Lipt. Mikuláši dodáva námorný informačný systém
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 27 525
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 9 545
  3. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 7 683
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 592
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 017
  6. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 606
  7. Neapolu odpustíte chaos, decentné Sorrento je únikom do pohody 2 597
  8. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 354
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 1 946
  10. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 868
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie proti koronavírusu.

Povinné očkovanie zvažujú viaceré strany.


25. nov
Ilustračné foto

Cestujúci sa vrátili z Afriky.


a 1 ďalší 31m
Koronavírus: Nové prípady dnes

Laboratóriá otestovali 26 658 vzoriek.


2 h
Boris Kollár a Igor Matovič.

Na úroveň vakcinácie má vplyv aj podpora od populárnych politikov.


15 h

Neprehliadnite tiež

Kontajnery na textil v Beluši

Textilný odpad je podľa envirorezortu celosvetovým problémom.


TASR 55m
Ilustračná fotografia.

Povrch vozoviek je vlhký až mokrý.


TASR 58m
Očkovanie na Slovensku.

Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19 dostalo už celkovo 367 314 ľudí.


a 2 ďalší 2 h
Skryť Zatvoriť reklamu