Obmedzenie fajčenia v krčmách a baroch nemá jasné pravidlá. Majitelia podnikov ešte nevedia, ako sa porátajú s nefajčiarmi. Nevedia, či majú prestať predávať oriešky a čipsy, alebo akú stenu postaviť.
BRATISLAVA. Už prvý deň po prijatí novely zákona o ochrane nefajčiarov ukázal, že nové pravidlá majú množstvo dier. Majitelia podnikov nechápu, čo im poslanci aj zmenami na poslednú chvíľu prikázali.
Pochybnosti vyvoláva najmä ustanovenie, ktoré presadil poslanec Smeru Peter Pelegrini. Návrh ministerstva zdravotníctva, aby sa vo všetkých prevádzkach mohlo fajčiť len v oddelených miestnostiach, zmenil tak, že obmedzenie sa nevzťahuje na zariadenia neposkytujúce „pokrmy".
Čo riešia krčmári
- Kedy vytvoriť miestnosť pre nefajčiarov?
- Má byť taký priestor pri každom vchode?
- Ako má vyzerať stena, ktorá rozdelí podnik?
- Čo s toaletami a barom?
- Zakážeme fajčiť aj keď nevaríme celý deň?
Kaviarne, bary a pohostinstvá sa pýtajú, či medzi pokrmy patria aj čipsy, oriešky a slané tyčinky. Ministerstvo zdravotníctva tesne po schválení zákona vysvetľovalo, že nie, keďže ide o pochutiny. Ministerstvo pôdohospodárstva túto argumentáciu zmietlo s tým, že „oriešky, čipsy a obdobné výrobky pochutiny nie sú".
Rezort zdravotníctva vzápätí spresnil, že vôbec o pochutinách nehovorí.
Trvá však na tom, že čipsy, oriešky alebo horalky nie sú pokrmami, teda „upravenými potravinami na bezprostredné požívanie".
Zákon sa vzťahuje napríklad aj na „nakladaný hermelín, pretože to je už súbor potravín určených na konzumáciu," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.
Zákaz predaja vo fajčiarskych podnikoch podľa nej platí aj pre zákusky, pagáče a korbáčiky.
„Takýmito výnimkami poslanci spôsobili to, že ako uviesť zákon do života nevedia ani oni sami," komentuje situáciu Peter Šťastný zo združenia Stop fajčiť.
Sporné výklady však vyvoláva aj priamo ministerská formulácia o povinnosti stavebne oddelenej časti pre fajčiarov.
Zatvorte dymu dvere
Musia byť medzi miestnosťami dvere, alebo stačia lietačky či záves? Môžu ostať toalety a barový pult aj vo fajčiarskej miestnosti? Ak má zariadenie viacero vchodov, musí byť nefajčiarska miestnosť pri každom vstupe? Môžu reštaurácie podávať pokrmy len do určitej hodiny a potom sa stať fajčiarske?
Odpovede na tieto otázky nemajú vyjasnené oslovené zariadenia ani Zväz hotelov a reštaurácií. „Z prieskumu nám vyplynulo, že naši členovia ešte netušia, čo sa týka a netýka ich prevádzky," hovorí Soňa Hudecová zo zväzu.
Tvorca zákona Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva priznáva, že odpovede nie sú na prvý pohľad zrejmé. „V dôvodovej správe k zákonu sa píše, že fajčiarska časť musí byť oddelená od nefajčiarskej tak, aby tam neprechádzal tabakový dym. Ak medzi miestnosťami nebudú riadne dvere so zárubňou, majiteľ poruší zákon," hovorí. Toalety aj bar však poslanci neriešia, a tie tak môžu ostať aj vo fajčiarskej časti, priznáva.
Čižmáriková dopĺňa, že ak má zariadenie viacero vstupov, musí byť miestnosť pre nefajčiarov pri každom vstupe. Zákon tiež podľa nej jednoznačne hovorí, že ak sa v prevádzke podávajú pokrmy, musí mať buď samostatnú miestnosť pre fajčiarov, alebo byť nefajčiarskou. „Kombinovanú možnosť zákon nepripúšťa."
Fajčiarov prikazuje zákon nepriedušne zamurovať. Vchod do podniku má byť výsadou nefajčiarov.
FOTO SME - OLIVER FILAN

Beata
Balogová
