SME

Krčmári dumajú o dyme

Obmedzenie fajčenia v krčmách a baroch nemá jasné pravidlá. Majitelia podnikov ešte nevedia, ako sa porátajú s nefajčiarmi. Nevedia, či majú prestať predávať oriešky a čipsy, alebo akú stenu postaviť.

Hostince nechcú prísť o fajčiarov ani možnosť predávať jedlá. Zatiaľ netušia, ako to skĺbiť.Hostince nechcú prísť o fajčiarov ani možnosť predávať jedlá. Zatiaľ netušia, ako to skĺbiť. (Zdroj: SME - OLIVER FILAN)

Obmedzenie fajčenia v krčmách a baroch nemá jasné pravidlá. Majitelia podnikov ešte nevedia, ako sa porátajú s nefajčiarmi. Nevedia, či majú prestať predávať oriešky a čipsy, alebo akú stenu postaviť.

BRATISLAVA. Už prvý deň po prijatí novely zákona o ochrane nefajčiarov ukázal, že nové pravidlá majú množstvo dier. Majitelia podnikov nechápu, čo im poslanci aj zmenami na poslednú chvíľu prikázali.

Pochybnosti vyvoláva najmä ustanovenie, ktoré presadil poslanec Smeru Peter Pelegrini. Návrh ministerstva zdravotníctva, aby sa vo všetkých prevádzkach mohlo fajčiť len v oddelených miestnostiach, zmenil tak, že obmedzenie sa nevzťahuje na zariadenia neposkytujúce „pokrmy".

SkryťVypnúť reklamu

Čo riešia krčmári

  • Kedy vytvoriť miestnosť pre nefajčiarov?
  • Má byť taký priestor pri každom vchode?
  • Ako má vyzerať stena, ktorá rozdelí podnik?
  • Čo s toaletami a barom?
  • Zakážeme fajčiť aj keď nevaríme celý deň?

Cigareta s orieškami

Kaviarne, bary a pohostinstvá sa pýtajú, či medzi pokrmy patria aj čipsy, oriešky a slané tyčinky. Ministerstvo zdravotníctva tesne po schválení zákona vysvetľovalo, že nie, keďže ide o pochutiny. Ministerstvo pôdohospodárstva túto argumentáciu zmietlo s tým, že „oriešky, čipsy a obdobné výrobky pochutiny nie sú".

Rezort zdravotníctva vzápätí spresnil, že vôbec o pochutinách nehovorí.

Trvá však na tom, že čipsy, oriešky alebo horalky nie sú pokrmami, teda „upravenými potravinami na bezprostredné požívanie".

SkryťVypnúť reklamu

Zákon sa vzťahuje napríklad aj na „nakladaný hermelín, pretože to je už súbor potravín určených na konzumáciu," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Zákaz predaja vo fajčiarskych podnikoch podľa nej platí aj pre zákusky, pagáče a korbáčiky.

„Takýmito výnimkami poslanci spôsobili to, že ako uviesť zákon do života nevedia ani oni sami," komentuje situáciu Peter Šťastný zo združenia Stop fajčiť.

Sporné výklady však vyvoláva aj priamo ministerská formulácia o povinnosti stavebne oddelenej časti pre fajčiarov.

Zatvorte dymu dvere

Musia byť medzi miestnosťami dvere, alebo stačia lietačky či záves? Môžu ostať toalety a barový pult aj vo fajčiarskej miestnosti? Ak má zariadenie viacero vchodov, musí byť nefajčiarska miestnosť pri každom vstupe? Môžu reštaurácie podávať pokrmy len do určitej hodiny a potom sa stať fajčiarske?

SkryťVypnúť reklamu

Odpovede na tieto otázky nemajú vyjasnené oslovené zariadenia ani Zväz hotelov a reštaurácií. „Z prieskumu nám vyplynulo, že naši členovia ešte netušia, čo sa týka a netýka ich prevádzky," hovorí Soňa Hudecová zo zväzu.

Tvorca zákona Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva priznáva, že odpovede nie sú na prvý pohľad zrejmé. „V dôvodovej správe k zákonu sa píše, že fajčiarska časť musí byť oddelená od nefajčiarskej tak, aby tam neprechádzal tabakový dym. Ak medzi miestnosťami nebudú riadne dvere so zárubňou, majiteľ poruší zákon," hovorí. Toalety aj bar však poslanci neriešia, a tie tak môžu ostať aj vo fajčiarskej časti, priznáva.

Čižmáriková dopĺňa, že ak má zariadenie viacero vstupov, musí byť miestnosť pre nefajčiarov pri každom vstupe. Zákon tiež podľa nej jednoznačne hovorí, že ak sa v prevádzke podávajú pokrmy, musí mať buď samostatnú miestnosť pre fajčiarov, alebo byť nefajčiarskou. „Kombinovanú možnosť zákon nepripúšťa."

SkryťVypnúť reklamu

ferdos.jpg

Fajčiarov prikazuje zákon nepriedušne zamurovať. Vchod do podniku má byť výsadou nefajčiarov.

FOTO SME - OLIVER FILAN

Fotka - Beata Balogová
Beata
Balogová
Šéfredaktorka
Podpis - Beata Balogová
Tento článok sme nezamkli, ale potrebujeme vašu podporu. Niektoré články nechávame odomknuté, aby mali úplne všetci prístup k dôležitým informáciám. Prinášať ich môžeme aj vďaka našim predplatiteľom.
Vyskúšať predplatné
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 87 312
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 632
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 345
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 229
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 424
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 226
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu