PEZINOK. Najlepšiu kapustnicu navaril ženský kolektív z Pezinka pod vedením Alžbety Jackovej. Ich kapustová polievka dostala najvyššie ocenenia od degustačnej poroty na dnešnom siedmom ročníku majstrovstiev Slovenska vo varení kapustnice.
Na kulinárskych pretekoch za zúčastnilo 17 družstiev z celého Slovenska. Varilo sa na centrálnom námestí v Pezinku v kotloch na otvorenom ohni. Hoci klasický recept na kapustnicu pozná vari každý, na majstrovstvách rozhodovali o víťazovi najmä zloženie a pomer rôznych ingrediencií. Základom však bola v každom kotle kapusta, vývar z kostí, údené mäso, klobása, cibuľa a rôzne druhy korenín.
"Súťaž vo varení kapustnice sa vždy stretne so širokým záujmom verejnosti. Je to kultúrno-spoločenská akcia, ktorá si našla svojich fanúšikov. Rozhodne spestrí život v meste. Súčasťou gastronomických majstrovstiev je aj vystúpenie hudobnej skupiny a degustácia pezinských vín," povedal pre TASR hlavný organizátor podujatia Milan Bejdák.