BRATISLAVA. Sviatok sa začína večer 14. dňa mesiaca nisan a trvá osem dní. Prvé a posledné dva dni sú sviatky, štyri dni medzi nimi sú polosviatky, počas ktorých je povolené vykonávať domáce práce. Tento rok pripadne prvý večer sviatku, tzv. lajla séder na 15. apríl.
Na sviatok Pésach si Židia pripomínajú náhly odchod z Egypta. Vtedy si nemohli včas pripraviť kysnuté cesto na pečenie chleba na cestu. Z nevykysnutého cesta si upiekli placky. Preto sa Pésach nazýva aj sviatkom nekysnutého chleba a jeho symbolom je maces - nekysnutá placka.
Na Pésach sa pripravuje počas celého predchádzajúceho roka. Posledné štyri soboty sa v synagóge číta viac o jednu časť Tóry. Poslednú sobotu pred začiatkom Pésachu je pre Židov Veľká sobota. Podľa tradície majú prvorodení synovia jeden deň pred sviatkami pôst.
Najdôležitejšou udalosťou sviatku je spoločná slávnostná večera - séderová večera (séder znamená usporiadanie, poriadok ). Prestretie stola, rozloženie jednotlivých symbolických pokrmov, poradie ich jedenia a množstvo úkonov sa riadi podľa textov séderovej Hagady.
Z Hagady sa číta príbeh o putovaní Židov z egyptského zajatia a veľký dôraz sa kladie na biblický príkaz hlave rodiny odpovedať na všetky otázky prítomných detí. Večera sa koná v slávnostnej atmosfére. Každý prítomný má čašu vína a najkrajšia čaša s vínom je pripravená pre očakávaného hosťa - Eliáša, zvestovateľa príchodu Mesiáša. Na toto sa viaže zvyk, nechávať otvorené dvere.