Premiéri desiatich krajín prijali Bratislavské vyhlásenie

Bratislava 11. mája (TASR) - Predsedovia vlád deviatich krajín usilujúcich o členstvo v NATO a Chorvátska, zastúpených na konferencii Európske nové demokracie: líderstvo a zodpovednosť, prijali dnes tzv. Bratislavské vyhlásenie. Konštatujú v nej, že po roku 1989 vznikla historická príležitosť opätovného zapojenia sa do Európskeho spoločenstva a vytvárania nedeliteľnej Európy, ktorá bude jednotná, slobodná, stabilná, mierová, demokratická a prosperujúca.

Premiéri zdôraznili, že počas uplynulej dekády sa dosiahol podstatný pokrok pri realizácii predstavy novej euroatlantickej spoločnosti. Poznamenali však, že nové európske demokracie zdieľajú so svojimi partnermi z EÚ a NATO nielen predstavu jednotnej a slobodnej Európy, ale aj zodpovednosť za jej dosiahnutie.

Šéfovia desiatich vlád štátov, zúčastňujúcich sa na konferencii, deklarovali svoj záujem o Európu ako celok, z ktorého nebude žiadna časť vylúčená z dôvodu historického, zemepisného alebo z dôvodu momentálnej nestability. V tejto súvislosti ocenili aj účasť Chorvátska na spoločných rozhovoroch, ako aj kroky Záhrebu vedúce k integrácii do EÚ, pripojenie sa k Akčnému plánu členstva v NATO.

Ako sa ďalej uvádza v záverečnej deklarácii, premiéri považujú európsku bezpečnosť za nedeliteľnú a základnú súčasť jednotnej a slobodnej Európy. Z tohto dôvodu poukázali na nevyhnutnosť vlastného prínosu k stabilizácii a rekonštrukcii západného Balkánu, pretože krajiny tohto regiónu čelili okrem problémov transformácie aj problémom, vyplývajúcim z ozbrojených konfliktov v oblasti. V tejto súvislosti ocenili stabilizačnú úlohu, ktorú v tomto regióne zohráva Rumunsko a Bulharsko, ako aj spoluprácu Macedónska a Albánska s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou. Šéfovia kabinetov súčasne odsúdili násilné a destabilizujúce akcie teroristov v regióne.

Účastníci vyjadrili presvedčenie, že NATO zostane jadrom transatlantickej bezpečnosti a európskej stability a že bezpečnostná dimenzia Európskej únie poslúži na zvýšenie možností NATO. Tieto doplňujúce a vzájomne sa posilňujúce inštitúcie predstavujú základ euroatlantickej spoločnosti a vytvárajú bezpečnostný rámec, na ktorý sa jednotliví kandidáti spoliehajú. Vstup Poľska, Českej republiky a Maďarska do NATO v roku 1999 prispel k bezpečnosti, stabilite a upevneniu novej Európy. Pozitívne možno tiež hodnotiť aj prínos Litvy, Lotyšska a Estónska k stabilite v severnej Európe a budovaniu kooperatívnych ekonomických a bezpečnostných vzťahov s Ruskom.

Premiéri konštatovali, že tieto procesy musia pokračovať, pretože integrácia každej novej demokracie do aliancie a EÚ rozšíri a posilní novú Európu a bude významným úspechom realizácie historickej šance, ktorú poskytol pád Berlínskeho múru.

V tejto súvislosti tiež ocenili účasť českého prezidenta Václava Havla a vyjadrili presvedčenie, že Summit NATO v Prahe, nazývaná aj "randez-vous s históriou" ponúkne možnosť uskutočniť rozhodujúci krok smerom k naplneniu historického plánu, začatého vodcami Solidarity a Chartyď77.

Na záver premiéri privítali, že politický proces, ktorý sa začal vo Viľniuse v máji 2000 a bol potvrdený dnešným stretnutím predsedov vlád v Bratislave, bude pokračovať na Summite v Sofii v Bulharsku v októbri tohto roku.

*mon sla eb ir

NNNN

1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 039
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 558
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 581
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 243
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 913
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 708
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 381
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 308
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 589
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 154

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Autá tajnej služby videla celá ulica. Ako sledovali Kováča mladšieho

Ústavný súd má necelé dva týždne na to, aby rozhodol o osude Mečiarových amnestií. Ak ich zruší, pred súd sa postaví aj bývalý šéf SIS Ivan Lexa.

EU Observer: ruskí špióni verbujú aj Slovákov

Spôsob, akým sa kluby ruských bojových umení rozrastajú po Európe, nie je podľa analytikov prirodzený.

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

Rozvody na dohodu a ústupky homosexuálom Žitňanskej stopla SNS

Ministerka zatiaľ nepovedala, či sa agendu pokúsi pretlačiť aj napriek odporu jednej z koaličných strán. Poslanci chcú pri ťažkých témach radšej status quo.