BRATISLAVA.
Reštaurácie sa dobre zásobili, aby vydržali nápor návštevníkov, ktorí majú aj v nedeľu 7. júna možnosť vidieť "do kuchyne" známych slovenských reštaurácií, ochutnať značkové víno, kávu a pivo. Pri práci mohli pozorovať najlepších slovenských a zahraničných kuchárov počas ich polhodinovej šou v divadle.
Napríklad Lotus Sushi Bar, ktorý ponúka japonské jedlo suši, má dnes pripravených 40 kilogramov ryže a jeho dvaja pracovníci nemali čas na oddych. "Ženám chutí v tomto jedle väčšinou losos a tuniak. Muži zjedia všetko, oni neexperimentujú," uviedol pre TASR majster suši Richard Marko z Bratislavy.
Plné ruky práce mali aj v stánku hotela Limbach z rovnomennej obce pri Bratislave. "Dnes máme divinu, v piatok bola kačica, lokša plnená husacou pečeňou. Sme prekvapení, čakali sme, že všetci budú jesť zeleninu, ryby a špízy," povedal pre TASR spolumajiteľ hotela Richard Sučanský. V piatok (5.6), v prvý deň festivalu, predali 400 zo 600 porcií pečenej kačice a dnes z danielieho mäsa pripravili ragú na dubákoch a mäso na červenom víne s viedenskou knedľou.
V piatok prišlo na gastronomický festival vyše 2000 ľudí, organizátori očakávajú za tri dni jeho trvania od 5000 do 7000 návštevníkov. Veľký záujem zaznamenali aj o domácu slovenskú kuchyňu. "Ľudia po suši, po molekulárnej kuchyni s radosťou zavítali do slovenského stanu, kde boli kapustové strapačky, bryndzové halušky, kačku, lokše a veľký úspech zaznamenali šúľance s makom," konštatovala Ivana Semjanová, ktorá má počas festivalu na starosti kontakt s médiami. Osobitne vyzdvihla fakt, že návštevníci majú záujem o kuchárske šou.