VEĽKÝ KRTÍŠ. Falšovaný med sa podľa Slovenského zväzu včelárov (SZV) stále vyskytuje v mnohých obchodných reťazcoch. Je pomerne lacný, a preto má úspech aj u zákazníkov. Od originálu sa nelíši len cenou, ale i zložením. Neobsahuje totiž peľové zrnká a enzýmy.
"Produkčné náklady na kilogram medu, ktorý obsahuje glukózu, sú 1,66 až 1,99 eura (50 až 60 Sk). Niektorí včelári nakúpia syntetickú fruktózu za jedno euro (30,13 Sk) a zmiešajú ju s medom. Senzoricky a chuťovo je takýto produkt na nerozoznanie od originálneho medu. Je to však umelo vyrobená fruktóza," povedal pre TASR Tibor Jókai zo Slovenského zväzu včelárov. Falšovaný med nie je škodlivý, no neobsahuje hodnotné zložky.
"Štátna veterinárna a potravinová správa SR voči falšovaniu nemôže zakročiť. Neodhaľuje trestné činy, môže urobiť rozbor zloženia medu. Na Slovensku sa pracuje na tom, aby sa falšovanie nerozširovalo a takéto produkty z obchodov zmizli," tvrdí Jókai.
Dodal, že rozlíšiť pravý med od falšovaného nie je až také zložité. Lacná napodobenina totiž nekryštalizuje, pretože obsahuje syntetickú fruktózu.