REPORTÁŽ ZO SALAŠA

Vyrobte si ovčí syr, prezradíme, ako na to

My sme si to skúsili priamo na salaši. Stačí málo. Z piatich litrov mlieka tak získate jeden kilogram syra. Naozaj.

Za všetkým hľadaj ovcu.

Je chutný, má bielu farbu, škrípe pod zubami a v Bratislave stojí nehorázne peniaze. Čo je to? Samozrejme, ovčí syr. Je ťažké ho vyrobiť? Ako dlho to trvá? Ide o romantiku, či všetko je len tvrdá drina? Niet nič rozumnejšie, ako si to pozrieť priamo na salaši. Vybrali sme sa do malej obce kúsok od Martina, kde so svojimi kolegami v nádhernej prírode „úraduje" bača Braňo Vyletel. Ovčí syr vie pripraviť už od detstva.

Braňo je kombináciou toho, čomu niektorí s láskavým humorom hovoria „drobček". Má totiž silnejšiu postavu a zároveň mimoriadne dobrácku povahu. Veľa toho nenahovorí, radšej nám nakrája obrovské množstvo údeného aj neúdeného syra a pripraví kávu. Braňo Tomka, šéf družstva, ktoré salaš v Podhradí prevádzkuje, nám o ňom zatiaľ prezrádza, že patrí medzi tých bačov na Slovensku, ktorí vôbec nepijú alkohol.

Kým kameraman Jaro nakrúca dojenie ovečiek za kopcom, Tomka nám opisuje bežný chod salaša. Sedíme vonku a premýšľame, či by sme tu my, rozmaznané deti z mestských kobercových panelákov, vedeli trvale žiť a pracovať. Vyzerá to lákavo, veď čo už komu môže prekážať na ovečkách, prítulných psoch, večerných táborákoch, čerstvom vzduchu, panenskej prírode a božskom tichu?

Otázne je, koľkí by ostali, keby pocítili, že salaš nie je dovolenkovou destináciou, ale bežným pracoviskom, na ktorom sa poctivo drie. A nie osem hodín denne, ale prakticky stále, bez voľného víkendu. Ovce sa síce na nič nepýtajú, ale bez okolkov vyžadujú potrebnú starostlivosť. Nebude tá, nebude mlieko. Nebude mlieko, nebude syr, žinčica, bryndza ani oštiepky.

Vyrobte si biele zlato

Braňo začal chystať potrebné veci na výrobu syra. Pripravoval ho len kvôli nám a nášmu nakrúcaniu, nie na predaj, preto sme mohli vstúpiť aj do priestorov, kam sa inak cudzí človek nedostane. Kvôli hygiene, kvôli bielemu plášťu, kvôli tomu, aby ste si v stánku, či v obchode kúpili syr, spĺňajúci všetky hygienické štandardy.

Netreba k tomu veľa surovín a pomôcok - stačí čerstvé ovčie mlieko, syridlo, plienky, tenký filter, veľká varecha, teplá voda a trocha trpezlivosti.

Z jedného dojenia stáda, ktoré pozostáva z približne 500 oviec, chlapci získajú približne sto litrov mlieka. Doja dvakrát denne, dvakrát denne teda aj pripravujú syr.

Umyť, naliať, pomiešať, čakať, zavesiť, nechať zrieť

Najskôr treba umyť nádobu na výrobu syra, teda kaďu. Braňo do nej leje horúcu vodu a poctivo drhne. Keď je všetko, ako má byť, vezme ju do miestnosti a preloží cez ňu plienky a filter. Pomôžeme mu, chytáme konce plienok a držíme, kým Braňo preleje mlieko.

„Teraz doň dáme syridlo, tak za štamperlík," vezme Braňo z police fľašu, v ktorej je tekutina, na pohľad pripomínajúca silnejší čaj. Vedeli ste, že sa vyrába z teľacích žalúdkov? Už viete. Zaujíma nás, čo by sa stalo, keby ho v kadi skončilo priveľa. „Vznikol by príliš horký syr," pohotovo odpovedá Braňo. „Neodporúčam."

Kým sa syr vyzráža, máme k dispozícii približne 40 minút voľna. Braňo nás preto berie do udiarne, aby sme si natočili premenu syra na žltkastý až hnedý. Na zemi je vaňa a v nej horí bukové drevo. „Ako večný oheň na olympiáde," vtipne poznamenáva bača a dodáva, že sa to s plameňom nesmie preháňať, inak bude syr nepoužiteľný. Jednotlivé kusy sa tu na čiernych začmudených policiach rozvaľujú dva dni.

„Z piatich litrov ovčieho mlieka vznikne približne jeden kilogram syra," hovorí bača Branislav Vyletel zo salaša v Podhradí.

Po 40 minútach je mlieko v kadi zrazené. Poctivo sme ho premiešali a doliali trochu teplej vody. Braňo vysvetľuje, že je to potrebné, aby hore vystúpala srvátka. Drobné kusy budúceho syra sadnú na spodok kade.

Keď sa tak po asi piatich minútach stalo, Braňo vezme do rúk plienku, vloží ju do kade a pomaly do nej zhŕňa kusy syra. Plnú plienku zviaže a zavesí na hák do hygienicky vyhovujúcej miestnosti. Na dverách sa skvie nápis „teplý sklad syra". Z plienky steká srvátka, ktorá končí ako krmivo pre prasce. Tie sa údajne chovajú prakticky pri každom salaši. Po „stečení" sa syr vyberie a uloží na policu, kde bude zrieť dva dni. Až potom môže nastúpiť cestu k zákazníkom. Zaujíma nás, koľko syra takto vznikne. „Asi jeden kilogram z piatich litrov mlieka," vraví Braňo.

Každú chvíľu sa na salaši pristavilo nejaké auto a vystúpili ľudia, zaujímajúci sa o kúpu rôznych produktov. Kilogram neúdeného syra totiž stojí šesť eur, údeného sedem a bryndza takisto. Určite sa to oplatí. Kým totiž tie isté výrobky doputujú do Bratislavy, cena sa vyšplhá na násobky tej pôvodnej.

Recept na ovčí syr pre tých, ktorí si ho chcú vyrobiť doma:

Suroviny a pomôcky:

ovčie mlieko (lacno kúpite na ktoromkoľvek salaši)

syridlo - jeden štamperlík na cca 50 litrov mlieka (predajcov nájdete na internete, prípadne poproste, aby vám trochu odliali na salaši)

trochu teplej vody

väčšia nádoba

obyčajné plienky

tenký filter

varecha

Postup:

Mlieko cez aspoň dve plienky a tenký filter (ak ho nemáte, použite viac plienok) nalejte do kade, respektíve väčšej nádoby. Pridajte syridlo, premiešajte a čakajte približne 40 minút, kým sa mlieko zrazí. Následne opäť premiešajte, dolejte trochu teplej vody a nechajte stáť cca päť minút. Po ďalšom premiešaní vezmite plienku, ponorte ju do nádoby a zhrňte do nej kusy budúceho syra. Plienku pevne zviažte a zaveste tak, aby z nej mohla stiecť srvátka. Po stečení syr vyložte na policu a nechajte približne dva dni zrieť. Dobrú chuť.

Recept na ovčí syr pre ostatných:

Zastavte sa v obchode, stánku, či priamo na niektorom salaši a syr si jednoducho kúpte. Na internete ich nájdete desiatky. Dobrú chuť.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  9. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  10. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 218
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 210
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 117
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 952
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 552
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 788
  7. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 4 612
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 415
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 357
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 337

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

U. S. Steel namieta sudcov: Hovorili skôr, než mali

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

KOMENTÁRE

Severokórejská červená línia je veľmi tenká

Kľúčovú rolu v krotení diktátora Kima hrá Čína.

EKONOMIKA

Štátni plynári majú nového riaditeľa, stal sa ním bývalý šéf tajných

Generálnym riaditeľom SPP ostáva Štefan Šabík.

Neprehliadnite tiež

Majú noviny, možno budúcu stranu i lukratívny areál. Volajú sa Eset

Nadácia Zastavme korupciu, za ktorou stojí zakladateľ Esetu, odhalila predražené nákupy nemocnice, ktorej bývalý areál teraz firma získala.

Fica to ťahá k diktátorským režimom, teraz utužuje vzťahy s Bieloruskom

Bielorusko neakceptujem, videl som tam kolosálny volebný podvod, hovorí poslanec Peter Osuský. Verejne protestoval aj proti čínskemu prezidentovi.

Ministri obrany Únie rokovali o migrácii i rozvoji obranných štruktúr

Migrácia je pre Úniu stále aktuálnym problémom.

Hygienici majú podozrenie na výskyt osýpok v okrese Levice

V niektorých krajoch klesla proti ochoreniu kolektívna imunita.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop