SME

Krčmári vyhadzujú popolníky

Reštaurácie a bary s jedlom zakázali fajčenie. Stenu na oddelenie fajčiarov postavili tie väčšie.

Niektoré reštaurácie majú novú časť pre nefajčiarov, skôr však fajčenie rušia. Kaviarne v nákupných centrách sa cigariet vzdať nevedia.Niektoré reštaurácie majú novú časť pre nefajčiarov, skôr však fajčenie rušia. Kaviarne v nákupných centrách sa cigariet vzdať nevedia. (Zdroj: SME - Ján Krošlák)

Z mnohých reštaurácií zmizol cigaretový dym. Majitelia si stále nie sú istí, čo im zákon prikazuje.

BANSKÁ BYSTRICA. Krčmári majú jasno, fajčenie by najradšej zakázali úplne. Väčšina reštaurácií v centre Banskej Bystrice tak aj urobila. S novelou nefajčiarskeho zákona sa vyrovnali vykázaním cigariet.

V Plzenskej reštaurácii postupne zmenšovali priestor pre fajčiarov. Pred 1. septembrom mali už len jednu miestnosť pri vstupe, teraz sa tam už nefajčí vôbec.

Majiteľ Martin Repaský sa straty klientely nebojí. Pripúšťa, že pár percent prestane chodiť, ale minimálne toľko po zákaze pribudne.

SkryťVypnúť reklamu

Neúplný a polovičatý

„Novelu charakterizuje slovenská špecialita, polovičatosť. Znovu sa otvára možnosť korupcie, pretože niekto bude rozhodovať, či dodržiavame zákon, alebo nie,“ hovorí manažér Plzenskej.

Dodržiavanie zákazu fajčenia majú kontrolovať regionálne úrady verejného zdravotníctva, teda hygiena. Mnohým krčmárom však ani druhý deň platnosti nebola novela úplne jasná.

Zákon prikazuje v zariadeniach spoločného stravovania, teda v krčmách, baroch a reštauráciách, ktoré podávajú pokrmy, vyhradiť miestnosť pre nefajčiarov.

Majitelia podnikov však netušia, či pod pokrmami zákonodarca myslel aj nevarené jedlá ako utopenec, nakladaný syr či marlenka. Viacerí to konzultovali s regionálnymi hygienikmi, ich odpovede sa však rozchádzali.
Napriek nejasnostiam hygiena „nepripravuje žiadne usmernenie v súvislosti so zákonom o ochrane nefajčiarov,“ povedala Sandra Tarinová z Úradu verejného zdravotníctva.

SkryťVypnúť reklamu

Fajčenie by zakázali

Všetci majitelia reštaurácií v historickom centre Banskej Bystrice, ktorých sme sa včera pýtali, sú nefajčiari. Zhodli sa na potrebe ochrany nefajčiarov, napriek tomu označili novelu zákona za zlú, niektorí za chorú.

Zhodne tvrdia, že ak chcel zákonodarca chrániť nefajčiarov, mal zakázať fajčenie v reštauráciách úplne.
Majiteľ reštaurácie Zlatý Bažant Andrej Kvasna tiež vo svojom podniku fajčenie zakázal. Tabuľky zreteľne posielajú fajčiarov o poschodie nižšie.

Aj ďalších päť reštaurácií na námestí sa s fajčením rozlúčilo. V dvoch z nich uvažujú, že fajčiarom ešte vyčlenia priestory.

Majiteľ Cechovej reštaurácie Róbert Varga ukazuje na priestor vnútri označený zákazom, kde ľudia ešte nedávno fajčili. „Už sa tu nefajčí. Kvitujem ochranu nefajčiarov, ale zmysel by mal úplný zákaz. Európska únia k tomu smeruje.“

SkryťVypnúť reklamu

Na chodbách nákupných centier sa stále fajčí

Ani päť mesiacov po zákaze fajčenia sa nákupné centrá nepoučili. Proti kaviarňam vraj nedokážu zasiahnuť.

BRATISLAVA. V chodbách niektorých bratislavských nákupných centier sa aj včera vznášal dym. Vychádzal z viacerých kaviarní, ktorých nekryté stoly zasahujú do spoločných priestorov.

Kaviarne nákupných centier sú výnimka, zákaz fajčiť neobídu zrušením predaja jedál. Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že práve ich sa týka tá časť nefajčiarskeho zákona, ktorá úplne zakazuje fajčenie už od prvého apríla.

V Auparku sa dymí hneď z niekoľkých kaviarní. Čašníčka jednej z nich povedala, že nepodávajú jedlo, a tak „fajčíme“.

„V prípade, že kaviareň nie je oddelená od verejne prístupných priestorov predajní, fajčiť sa v nej nesmie,“ tvrdí však hovorkyňa úradu Lenka Šramková.

SkryťVypnúť reklamu

PR manažérka Auparku Mária Juritková už v júli povedala, že proti prevádzkovateľom nemôžu zakročiť. „Zákon neumožňuje vykonávať represívne opatrenia voči tým, ktorí ho porušujú.“

Do bodky zákonu vyhovela kaviareň Coffeeshop company rozložená pod schodmi do kina. „Odstránili sme popolníky,“ hovorí prevádzkar Michal Saxa.

Neodrádza to fajčiarov od návštevy? „Nič tragické, čakali sme horšie. Mysleli sme, že ubudne asi 20 percent zákazníkov. Ale ostali nám,“ hovorí.

Stáva sa, že niekto si chce zapáliť alebo si pýta popolník. „Nie všetci sú informovaní. Sú prekvapení. Niektorí zdutí odchádzajú: fajčiť sa tu nemôže.“

Fajčí sa aj v kaviarni Point Lavazza Espresso na prízemí, ktorá je zabudovaná v priestoroch nákupného centra. Nefajčiari sedia vonku, na jeho chodbe, fajčiari vnútri. Medzi jedným a druhým priestorom je vchod, ktorý z oboch strán ohraničuje sklenená stena.

SkryťVypnúť reklamu

„Zrušili sme ponuku jedál. Mali sme bagety a toasty,“ hovorí prevádzkar zariadenia, ktorý nechcel povedať svoje meno. Na otázku, či je lepšie mať v podniku fajčiarov, odpovedá, že ku káve si ľudia potrebujú dať cigaretu.

Do Avionu sme nedostali povolenie na fotografovanie, Shopping Palace zasa v tejto súvislosti nechcel byť menovaný.

Jozef Čavojec

Fotka - Beata Balogová
Beata
Balogová
Šéfredaktorka
Podpis - Beata Balogová
Tento článok sme nezamkli, ale potrebujeme vašu podporu. Niektoré články nechávame odomknuté, aby mali úplne všetci prístup k dôležitým informáciám. Prinášať ich môžeme aj vďaka našim predplatiteľom.
Vyskúšať predplatné
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 220
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 164
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 257
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 328
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 4 102
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 093
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 257
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 102
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu