Michalovce/Zemplín 29. marca (TASR) - Prísny pôst podľa starých zvykov sprevádza dnešný deň na Zemplíne. Široké rezance s tvarohom - hlavné jedlo Zeleného štvrtka, ktoré na poliach predpovedalo široké klasy a v domácnostiach hojnosť mlieka a masla, vystriedali "harengy" - kyslé ryby, kyslá kapusta a vajíčka uvarené na tvrdo.
Podľa slov Anny Hrabovskej z Lastomíra pri Michalovciach sa na Zemplíne odmlčali aj zvony. "Keď umrel Ježiš Kristus, zvony vraj odišli do neba," uviedla. Zvonenie nahradzuje aj v týchto dňoch až do vzkriesenia - do polnoci zo soboty na nedeľu - zvuk rapkáčov a "kolotanky" - drevenej dosky so srdiečkom. "Počas Veľkého piatka sa v minulosti cibuľovými šupkami farbili vajíčka, ktoré sa potierali slaninkou," povedala Hrabovská pre TASR. Biela sobota bola a aj zostala vyhradená na prípravu šunky "šoudry", klobás, "syrca" vareného z mlieka a vajec, kysnutého bieleho koláča, zemiakového šalátu a podobne. V sobotu večer alebo v nedeľu ráno rímskokatolícke gazdiné nosievajú časti pokrmov - "pasky" posvätiť do kostola. Pravá veľkonočná nálada vyvrcholila na Zemplíne vždy počas oblievačky v pondelok.
*jv na