Únia posilní ochranu osobných údajov, tvrdí euroinšpektor

Európska únia pripravuje opatrenia a dokumenty, ktoré by mali zabrániť zneužívaniu osobných údajov a zároveň chrániť súkromie na internete.

BRATISLAVA. Rozvoj informačných a komunikačných technológií, vybavovanie komerčných vecí prostredníctvom internetu musí mať svoj protipól pri ochrane osobných údajov, ktoré sa v elektronickej komunikácií používajú.

Možné zneužitie osobných údajov si pritom občania Európskej únie často neuvedomujú. Zhodli sa na tom po rokovaní na pôde slovenského parlamentu európsky dozorný úradník pre ochranu údajov Peter Hustinx, predseda Úradu na ochranu osobných údajov SR Gyula Veszelei a predseda Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien Jozsef Berényi.

Treba začať od základov

Členské štáty EÚ podľa Hustinxa pracujú na posilnení ochrany osobných údajov. „Je veľmi dôležité zabezpečiť určitú vyváženosť medzi potrebami bezpečnosti a na druhej strane ochranou občianskych slobôd a základných ľudských práv, a to nie je jednoduché,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní Hustinx, podľa ktorého Slovensko odvádza dobrú prácu pri tvorbe ochrany osobných údajov.

Dodal, že bezpečnosť sa nedá dosiahnuť, ak ochrana súkromia nebude od začiatku zapracovaná v príslušných dokumentoch. „Takisto nedosiahneme dostatočnú ochranu osobných údajov alebo súkromia, ak nebude zapracovaný prvok bezpečnosti v týchto dokumentoch od samotného začiatku. Musia tam byť obidva prvky a musia byť v rovnováhe od samého začiatku,“ uviedol európsky inšpektor, ktorý dbá aj na to, aby európske inštitúcie dodržiavali rovnaké pravidlá.

Pôsobí tiež ako poradca pri tvorbe legislatívy, ktorá sa týka ochrany osobných údajov a spolupracuje s úradníkmi na národných úrovniach, aby sa ochrana osobných údajov robila konzistentne.

Rámec by mali prijať v novembri

Európska únia chystá v novembri prijatie Štokholmskej deklarácie, ktorá bude obsahovať program na päť rokov v oblasti vnútra a spravodlivosti. „Členské štáty únie idú cestou prijatia dôležitej deklarácie, ktorej súčasťou bude posilnenie ochrany osobných údajov,“ uviedol Hustinx.

Únia chystá aj smernicu zameranú na elektronické súkromie, tzv. e-privacy. „Tam sa budú zavádzať aj také nové prístupy, ako napríklad nahlásenie porušenia bezpečnosti, prípadne aj zverejňovanie osobných údajov návštevníkov webových stránok. Predpokladám, že v priebehu niekoľkých mesiacov bude táto smernica hotová,“ uviedol európsky inšpektor.

Podľa neho bude smernica riešiť aj zverejňovanie osobných údajov na internetových sociálnych sieťach, použitie vyhľadávačov alebo bezplatné služby pre užívateľov internetu. Ako ďalej informoval Hustinx, v súvislosti s ochranou súkromia a osobných údajov sa hovorí aj o novom európskom komisárovi pre túto oblasť. „Niektorí komisári už medzi sebou súťažia, kto dostane túto problematiku do svojej agendy,“ informoval Hustinx.

Účastníci stretnutia sa dotkli aj témy používania rodných čísel na Slovensku ako identifikačného znaku. V budúcnosti by ho mal podľa Veszeleia nahradiť bezvýznamový identifikátor, nakoľko z rodného čísla sa okrem dátumu narodenia dá určiť aj pohlavie osoby, ktorej je priradené. „Príslušný rezort, ktorým je ministerstvo vnútra, pracuje na vyriešení tohto problému niekoľko rokov,“ informoval Veszelei.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 810
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 540
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 010
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 487
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 910
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 662
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 500
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 310
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 871
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Osem zásadných zmien v hypotékach, ktoré odštartujú od marca

Kto si málo sporí a príliš často mení zamestnanie, dostane o niečo nižší úver ako doteraz.

KOMENTÁRE

Na obranu bratislavskej kaviarne

Kaviareň je so svojím dešpektom k spiatočníctvu pre vidiek trvalou výzvou.

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Štátna poisťovňa odmieta reči o opatreniach na úkor pacienta

VšZP sa chce k tejto téme podrobnejšie vyjadriť na budúci týždeň.

Základný vojenský výcvik má za sebou ďalších 192 vojakov

Vojaci sú pripravení na výkon základných funkcií.

Cirkvi chcú predstaviť vlastný návrh financovania

Predstavitelia kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce sa pravidelne stretávajú, aby diskutovali na rozličné témy.

PÍŠE MÁRIUS KOPCSAY

Drop sa vracia. Domov, na Slovensko

Je to jeden z najzvláštnejších vtákov. A chýbalo len málo, aby na Slovensku celkom vyhynul. Opäť sa mu však u nás začína páčiť. Kúsok od Bratislavy prečkalo zimu asi päťsto impozantných dropov veľkých


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop