Únia posilní ochranu osobných údajov, tvrdí euroinšpektor

Európska únia pripravuje opatrenia a dokumenty, ktoré by mali zabrániť zneužívaniu osobných údajov a zároveň chrániť súkromie na internete.

BRATISLAVA. Rozvoj informačných a komunikačných technológií, vybavovanie komerčných vecí prostredníctvom internetu musí mať svoj protipól pri ochrane osobných údajov, ktoré sa v elektronickej komunikácií používajú.

Možné zneužitie osobných údajov si pritom občania Európskej únie často neuvedomujú. Zhodli sa na tom po rokovaní na pôde slovenského parlamentu európsky dozorný úradník pre ochranu údajov Peter Hustinx, predseda Úradu na ochranu osobných údajov SR Gyula Veszelei a predseda Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien Jozsef Berényi.

Treba začať od základov

Členské štáty EÚ podľa Hustinxa pracujú na posilnení ochrany osobných údajov. „Je veľmi dôležité zabezpečiť určitú vyváženosť medzi potrebami bezpečnosti a na druhej strane ochranou občianskych slobôd a základných ľudských práv, a to nie je jednoduché,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní Hustinx, podľa ktorého Slovensko odvádza dobrú prácu pri tvorbe ochrany osobných údajov.

Dodal, že bezpečnosť sa nedá dosiahnuť, ak ochrana súkromia nebude od začiatku zapracovaná v príslušných dokumentoch. „Takisto nedosiahneme dostatočnú ochranu osobných údajov alebo súkromia, ak nebude zapracovaný prvok bezpečnosti v týchto dokumentoch od samotného začiatku. Musia tam byť obidva prvky a musia byť v rovnováhe od samého začiatku,“ uviedol európsky inšpektor, ktorý dbá aj na to, aby európske inštitúcie dodržiavali rovnaké pravidlá.

Pôsobí tiež ako poradca pri tvorbe legislatívy, ktorá sa týka ochrany osobných údajov a spolupracuje s úradníkmi na národných úrovniach, aby sa ochrana osobných údajov robila konzistentne.

Rámec by mali prijať v novembri

Európska únia chystá v novembri prijatie Štokholmskej deklarácie, ktorá bude obsahovať program na päť rokov v oblasti vnútra a spravodlivosti. „Členské štáty únie idú cestou prijatia dôležitej deklarácie, ktorej súčasťou bude posilnenie ochrany osobných údajov,“ uviedol Hustinx.

Únia chystá aj smernicu zameranú na elektronické súkromie, tzv. e-privacy. „Tam sa budú zavádzať aj také nové prístupy, ako napríklad nahlásenie porušenia bezpečnosti, prípadne aj zverejňovanie osobných údajov návštevníkov webových stránok. Predpokladám, že v priebehu niekoľkých mesiacov bude táto smernica hotová,“ uviedol európsky inšpektor.

Podľa neho bude smernica riešiť aj zverejňovanie osobných údajov na internetových sociálnych sieťach, použitie vyhľadávačov alebo bezplatné služby pre užívateľov internetu. Ako ďalej informoval Hustinx, v súvislosti s ochranou súkromia a osobných údajov sa hovorí aj o novom európskom komisárovi pre túto oblasť. „Niektorí komisári už medzi sebou súťažia, kto dostane túto problematiku do svojej agendy,“ informoval Hustinx.

Účastníci stretnutia sa dotkli aj témy používania rodných čísel na Slovensku ako identifikačného znaku. V budúcnosti by ho mal podľa Veszeleia nahradiť bezvýznamový identifikátor, nakoľko z rodného čísla sa okrem dátumu narodenia dá určiť aj pohlavie osoby, ktorej je priradené. „Príslušný rezort, ktorým je ministerstvo vnútra, pracuje na vyriešení tohto problému niekoľko rokov,“ informoval Veszelei.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 075
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 786
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 444
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 436
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 665
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 607
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 465
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 740
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 666
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 811

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme

KOMENTÁRE

V krajine, kde vás pre farbu pleti neobslúžia

Pre SaS je spoločenské vylúčenie vždy výsledkom nedostatku snahy.

Neprehliadnite tiež

Kandidáti na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie sa môžu prihlásiť do konca júla

Verejné vypočutie by podľa predpokladov malo byť 30. augusta.

Macron sa zaujímal o môj názor na Rusko, hovorí Fico

V krátkom čase by Francúzsko malo oznámiť dátum návštevy prezidenta na Slovensku.

Od septembra by sa mali zvýšiť platy aj pedagógom v škôlkach či kluboch

Odborári s ministrom hovorili aj o memorande, ktoré zahŕňa navýšenie platov učiteľov od januára 2018, 2019 a 2020.

Obžaloba na Filipa Rybaniča je už na petržalskom okresnom súde

SaS považuje obžalobu za dôkaz toho, že za súčasnej vlády sa prenasledujú tí, ktorí odhaľujú korupciu.