Rodina politika nie je pre médiá tabu

Premiér Robert Fico útočí na médiá, lebo sa zaujímajú o jeho súkromie. Vo svete to robia médiá podrobnejšie. Obamovu rodinu sa vybrali hľadať do Kene.

Politici vo svete sa častejšie ukazujú na verejnosti so svojou manžekou ako Robert Fico so svojou Svetlanou.(Zdroj: ARCHÍV – SITA)

Premiér Robert Fico útočí na médiá, lebo sa zaujímajú o jeho súkromie. Vo svete to robia médiá podrobnejšie. Obamovu rodinu sa vybrali hľadať americké médiá do Kene.

BRATISLAVA. V Spojených štátoch, ale aj v Európe sa bežne seriózne médiá zaujímajú o súkromie a rodiny verejných činiteľov.

Slovenského premiéra Roberta Fica mimoriadne znervóznilo, keď sa rozhodli zistiť, v akom príbuzenskom vzťahu je manželka odvolaného riaditeľa pozemkového fondu s ním.

Riaditeľ je spoluzodpovedný za škandalóznu reštitúciu, premiér ho navrhol odvolať. Fico odmieta odpovedať na otázku, v akom príbuzenskom vzťahu je s Evou Mihalíkovou. Namiesto toho označil novinárov za „prasce“, ktoré vraj „terorizujú“ jeho rodinu. Ona sama povedala, sme „z jednej rodiny, z jednej dediny“.

New York Times preskúmal Obamovej predkov

Najviac sa v príbuzenstve rodiny politikov vŕtajú médiá v Spojených štátoch. Rodokmeň Baracka Obamu niekoľko generácií dozadu uverejnili azda každé noviny, Obamovu babičku v Keni navštívili reportéri z mnohých médií.

V októbri tohto roku uverejnil renomovaný denník New York Times na titulnej strane rozsiahly článok o predkoch prvej dámy Michelle Obamovej. Podľa neho bola pra-pra-pra babička Michelle Obamovej v 19. storočí otrokyňou a pra-pra-pra dedko možným bielym otrokárom.

Slovenský premiér nerozumie udalostiam a javom okolo seba, komentuje Peter Schutz.

Americké médiá si všímali aj rodinu republikánskej političky Sarah Palinovej, ktorá kandidovala za viceprezidenta.
Detí premiéra sa dotkli aj britské médiá, keď v roku 2002 napísali, že synovia Tonyho Blaira dostávajú súkromné hodiny v škole napriek tomu, že premiér propaguje verejné školy.

Zahraničné a naše pletky

Americké médiá sa často venujú ľúbostným pletkám amerických politikov. Prichytení politici sa potom väčšinou pred kamerami kajajú, často odstúpia z funkcie. Minulý rok rezignoval pre vzťah s prostitútkou newyorský guvernér Eliot Spitzer.

Súkromie politikov zaujíma aj európskych novinárov. S prehľadom vedie taliansky premiér Silvio Berlusconi a jeho sexuálne škandály, pre ktoré sa s ním rozvádza manželka. Francúzsky prezident Nikolas Sarkozy má často problémy s tým, ako protežuje vlastnú rodinu či priateľov bývalých manželiek.

Naposledy však Sarkozy neuspel. Jeho 23-ročný syn, vysokoškolák Jean, ktorý už je miestnym poslancom, sa po tlaku médií musel vzdať kandidatúry na riaditeľa agentúry, ktorá rozhoduje o miliónových kontraktoch na bohatom parížskom predmestí La Défense.

Rakúšania cez rodinu riešia homosexualitu politika

Susedné rakúske médiá naháňali členov rodiny populistu Jörga Haidera, keď sa po jeho smrti začalo hovoriť o jeho homosexuálnych vzťahoch. Dali na titulnú stranu jeho dcéry a urobili rozhovor s Haiderovým talianskym zaťom.

Podrobne sledovali aj kauzu dcéry exkancelára Wolfganga Schüssela, ktorá získala v úrade kancelára lukratívnu zmluvu.

Novinári veľa písali aj o súkromí bývalého prezidenta Thomasa Klestila počas jeho rozvodu a následnej svadby so spolupracovníčkou. Vtedajšiemu prezidentovi pripomínali prejavy o hodnotách rodiny v čase, keď na úrad hlavy štátu kandidoval.

České médiá tiež vo veľkom riešili rozpady manželstiev predsedu ODS Mirka Topolánka a predsedu ČSSD Jiřího Paroubka, podobne ako neveru prezidenta Václava Klausa.

Súd vyhovel Ficovi. Nadštandardne

Okresný súd v Topoľčanoch poskytol predsedovi vlády informáciu, ktorú od neho žiadal denník SME.

BRATISLAVA. Okresný súd v Topoľčanoch zrejme kontaktoval premiéra Roberta Fica, aby mu oznámil, že denník SME chce nahliadnuť do dedičského spisu po jeho predkoch. „Súd postupoval štandardne. Požadované informácie dal tomu, kto má na ne podľa zákona nárok,“ napísala predsedníčka súdu Alena Šišková. Takou osobou je podľa súdu aj Fico, keďže dedičský spis sa týka jeho rodiny.

Denník SME, v súlade so zákonom, poslal v utorok súdu e­mail, v ktorom sa pýtal, či môže nahliadnuť do osvedčenia o dedičstve rodinného domu vo Veľkých Dvoranoch, ktorý vlastní premiérova matka Emília Ficová. Chceli sme preveriť, či nie je v príbuzenskom vzťahu s manželkou odvolaného riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Evou Mihalíkovou. Tá totiž potvrdila, že sú s Ficom „z jednej rodiny, z jednej dediny“.

Vo štvrtok ráno nám súd oznámil, že našej žiadosti nemôže vyhovieť, pretože nie sme oprávnené osoby. O niekoľko hodín zvolal premiér tlačovku, na ktorej oznámil, že má k dispozícii „list, ktorý poslal jeden slovenský denník na Okresný súd v Topoľčanoch“. Médiá vzápätí obvinil z hyenizmu, keď chcú študovať dedičský spis „po mojom mŕtvom otcovi“. Ako sa k listu dostal, nepovedal.

Sudca Dušan Čimo považuje postup topoľčianskeho súdu za neštandardný. „Rozhodne nie je štandardné, ak to urobil súd z vlastnej iniciatívy len preto, že ide o exponovanú osobu. Vo svojej praxi som sa s niečím podobným nestretol,“ tvrdí Čimo. Súd totiž nemá dôvod oznamovať účastníkom konania, že niekto si podal žiadosť o nahliadnutie do spisu, ktorý sa ich týka.

Premiér na otázky, aký je jeho príbuzenský vzťah s Mihalíkovou, neodpovedá. Pred dvoma týždňami pritom sám inicioval odvolanie jej manžela Miroslava Mihalíka (Smer) z postu riaditeľa SPF. Podľa Fica totiž vedenie fondu zlyhalo, keď umožnilo škandalózny prevod pôdy vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. K pozemkom sa následne dostala firma blízka Vladimírovi Mečiarovi.

Marek Vagovič

1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 903
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 407
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 680
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 061
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 661
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 417
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 479
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 944
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 927
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 189

Má anorexiu a 26 kilogramov. Jej manžel je zúfalý, lebo jej nikto nevie pomôcť

Povedali mi, že s takouto diagnózou nepochodíte nikde na Slovensku. Nikto vám ju nezoberie, spomína manžel na reakciu samosprávy.

Minúta po minúte: RTVS podľa Ruttkaya v súčasnej podobe neprežije

O post šéfa RTVS zabojuje deväť kandidátov.

Kaliňák lákal na byty za symbolické ceny

Asi tretinovú zľavu na byt dostal aj bývalý policajný viceprezident.

OĽaNO navrhuje, aby obyvatelia mali väčšie právo rozhodovať o stave obce

Obyvatelia majú podľa OĽaNO právo rozhodovať alebo mať podiel na rozhodovaní o stave a výzore časti obce.

Kriminalita na Slovensku vlani vzrástla, stúpol aj počet objasnených prípadov

V roku 2016 narástol počet zistených prípadov násilnej trestnej činnosti o 696 v porovnaní s minulým rokom.

Korupciu je ochotný nahlásiť rekordný počet ľudí, ukázal prieskum

Korupciu by podľa Transparency International nahlásili štyria z desiatich Slovákov, ak by sa sňou stretli.

Vlastníkom bytov hrozia dlhy susedov, tvrdí bytové združenie

Novela katastrálneho zákona má uprednostňovať banky pred vlastníkmi.