Rodina politika nie je pre médiá tabu

Premiér Robert Fico útočí na médiá, lebo sa zaujímajú o jeho súkromie. Vo svete to robia médiá podrobnejšie. Obamovu rodinu sa vybrali hľadať do Kene.

Politici vo svete sa častejšie ukazujú na verejnosti so svojou manžekou ako Robert Fico so svojou Svetlanou.(Zdroj: ARCHÍV – SITA)

Premiér Robert Fico útočí na médiá, lebo sa zaujímajú o jeho súkromie. Vo svete to robia médiá podrobnejšie. Obamovu rodinu sa vybrali hľadať americké médiá do Kene.

BRATISLAVA. V Spojených štátoch, ale aj v Európe sa bežne seriózne médiá zaujímajú o súkromie a rodiny verejných činiteľov.

Slovenského premiéra Roberta Fica mimoriadne znervóznilo, keď sa rozhodli zistiť, v akom príbuzenskom vzťahu je manželka odvolaného riaditeľa pozemkového fondu s ním.

Riaditeľ je spoluzodpovedný za škandalóznu reštitúciu, premiér ho navrhol odvolať. Fico odmieta odpovedať na otázku, v akom príbuzenskom vzťahu je s Evou Mihalíkovou. Namiesto toho označil novinárov za „prasce“, ktoré vraj „terorizujú“ jeho rodinu. Ona sama povedala, sme „z jednej rodiny, z jednej dediny“.

New York Times preskúmal Obamovej predkov

Najviac sa v príbuzenstve rodiny politikov vŕtajú médiá v Spojených štátoch. Rodokmeň Baracka Obamu niekoľko generácií dozadu uverejnili azda každé noviny, Obamovu babičku v Keni navštívili reportéri z mnohých médií.

V októbri tohto roku uverejnil renomovaný denník New York Times na titulnej strane rozsiahly článok o predkoch prvej dámy Michelle Obamovej. Podľa neho bola pra-pra-pra babička Michelle Obamovej v 19. storočí otrokyňou a pra-pra-pra dedko možným bielym otrokárom.

Slovenský premiér nerozumie udalostiam a javom okolo seba, komentuje Peter Schutz.

Americké médiá si všímali aj rodinu republikánskej političky Sarah Palinovej, ktorá kandidovala za viceprezidenta.
Detí premiéra sa dotkli aj britské médiá, keď v roku 2002 napísali, že synovia Tonyho Blaira dostávajú súkromné hodiny v škole napriek tomu, že premiér propaguje verejné školy.

Zahraničné a naše pletky

Americké médiá sa často venujú ľúbostným pletkám amerických politikov. Prichytení politici sa potom väčšinou pred kamerami kajajú, často odstúpia z funkcie. Minulý rok rezignoval pre vzťah s prostitútkou newyorský guvernér Eliot Spitzer.

Súkromie politikov zaujíma aj európskych novinárov. S prehľadom vedie taliansky premiér Silvio Berlusconi a jeho sexuálne škandály, pre ktoré sa s ním rozvádza manželka. Francúzsky prezident Nikolas Sarkozy má často problémy s tým, ako protežuje vlastnú rodinu či priateľov bývalých manželiek.

Naposledy však Sarkozy neuspel. Jeho 23-ročný syn, vysokoškolák Jean, ktorý už je miestnym poslancom, sa po tlaku médií musel vzdať kandidatúry na riaditeľa agentúry, ktorá rozhoduje o miliónových kontraktoch na bohatom parížskom predmestí La Défense.

Rakúšania cez rodinu riešia homosexualitu politika

Susedné rakúske médiá naháňali členov rodiny populistu Jörga Haidera, keď sa po jeho smrti začalo hovoriť o jeho homosexuálnych vzťahoch. Dali na titulnú stranu jeho dcéry a urobili rozhovor s Haiderovým talianskym zaťom.

Podrobne sledovali aj kauzu dcéry exkancelára Wolfganga Schüssela, ktorá získala v úrade kancelára lukratívnu zmluvu.

Novinári veľa písali aj o súkromí bývalého prezidenta Thomasa Klestila počas jeho rozvodu a následnej svadby so spolupracovníčkou. Vtedajšiemu prezidentovi pripomínali prejavy o hodnotách rodiny v čase, keď na úrad hlavy štátu kandidoval.

České médiá tiež vo veľkom riešili rozpady manželstiev predsedu ODS Mirka Topolánka a predsedu ČSSD Jiřího Paroubka, podobne ako neveru prezidenta Václava Klausa.

Súd vyhovel Ficovi. Nadštandardne

Okresný súd v Topoľčanoch poskytol predsedovi vlády informáciu, ktorú od neho žiadal denník SME.

BRATISLAVA. Okresný súd v Topoľčanoch zrejme kontaktoval premiéra Roberta Fica, aby mu oznámil, že denník SME chce nahliadnuť do dedičského spisu po jeho predkoch. „Súd postupoval štandardne. Požadované informácie dal tomu, kto má na ne podľa zákona nárok,“ napísala predsedníčka súdu Alena Šišková. Takou osobou je podľa súdu aj Fico, keďže dedičský spis sa týka jeho rodiny.

Denník SME, v súlade so zákonom, poslal v utorok súdu e­mail, v ktorom sa pýtal, či môže nahliadnuť do osvedčenia o dedičstve rodinného domu vo Veľkých Dvoranoch, ktorý vlastní premiérova matka Emília Ficová. Chceli sme preveriť, či nie je v príbuzenskom vzťahu s manželkou odvolaného riaditeľa Slovenského pozemkového fondu (SPF) Evou Mihalíkovou. Tá totiž potvrdila, že sú s Ficom „z jednej rodiny, z jednej dediny“.

Vo štvrtok ráno nám súd oznámil, že našej žiadosti nemôže vyhovieť, pretože nie sme oprávnené osoby. O niekoľko hodín zvolal premiér tlačovku, na ktorej oznámil, že má k dispozícii „list, ktorý poslal jeden slovenský denník na Okresný súd v Topoľčanoch“. Médiá vzápätí obvinil z hyenizmu, keď chcú študovať dedičský spis „po mojom mŕtvom otcovi“. Ako sa k listu dostal, nepovedal.

Sudca Dušan Čimo považuje postup topoľčianskeho súdu za neštandardný. „Rozhodne nie je štandardné, ak to urobil súd z vlastnej iniciatívy len preto, že ide o exponovanú osobu. Vo svojej praxi som sa s niečím podobným nestretol,“ tvrdí Čimo. Súd totiž nemá dôvod oznamovať účastníkom konania, že niekto si podal žiadosť o nahliadnutie do spisu, ktorý sa ich týka.

Premiér na otázky, aký je jeho príbuzenský vzťah s Mihalíkovou, neodpovedá. Pred dvoma týždňami pritom sám inicioval odvolanie jej manžela Miroslava Mihalíka (Smer) z postu riaditeľa SPF. Podľa Fica totiž vedenie fondu zlyhalo, keď umožnilo škandalózny prevod pôdy vo Veľkej Lomnici a Starej Lesnej. K pozemkom sa následne dostala firma blízka Vladimírovi Mečiarovi.

Marek Vagovič

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 15 611
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 560
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 300
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 860
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 970
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 340
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 307
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 094
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 036
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 620

Alternatíva pre Nemecko skutočnú alternatívu neponúka

Merkelová voľby vyhrala a ostáva mocná. Európa je naozaj vďačná.

Aké stíhačky môžeme a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16.

Domov

Po študentoch sa na Kaliňáka zas chystá opozícia

Na pondelkový protikorupčný protest chcú prísť tisíce ľudí. Organizátori pozvali aj premiéra Roberta Fica

Domov

V posledný septembrový týždeň by malo prísť babie leto

Nedá sa povedať, či počasie vydrží dlhšie alebo bude iba otázkou pár dní.

Domov

Remišová: Ak bude treba, Kiska by sa mal za kauzu ospravedlniť

Obyčajní navrhujú sprísnenie majetkových priznaní.

Nukleárna vojna svetu nehrozí, myslí si František Šebej

Richard Sulík si myslí, že aj keby Severokórejčania Guam napadli, vojna nebude.