Slovenský Grob 27. apríla (TASR) - Obec Slovenský Grob neďaleko Bratislavy je známa predovšetkým svojimi gastronomickými špecialitami, dobrým vínkom z Malokarpatskej oblasti a v neposlednom rade i krásnymi paličkovanými čipkami.
Ako pre TASR povedal starosta obce Jozef Javorka, ročne navštívi Slovenský Grob s 1870 obyvateľmi vyše 100 tisíc turistov, ktorí vyhľadávajú najmä chutne upečenú husacinu s lokšami. Úvodnú prezentáciu tohtoročnej sezónnej pripravenosti plánujú na 31. augusta, kedy sa uskutoční II. ročník otvorených dverí grobských gastronomických podnikateľov, kde nebude chýbať ani ochutnávka husacích špecialít s hudobným sprievodom folklórnych kapiel bratislavského regiónu.
Vlani získal Slovenský Grob cenu v súťaži Dedina roka, ktorú vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR. V tomto roku by Grobčania súťaž radi vyhrali a reprezentovali tak Slovensko na obdobnej súťaži v rámci členských a kandidujúcich krajín do Európskej únie. Ako dodal starosta obce, čakajú ich ešte neľahké úlohy. Plánujú rozšíriť obecné parkovacie plochy, zveľadiť miestnu zeleň a vyhlásili súťaž o najkrajšiu predzáhradku v roku 2002. Predovšetkým však chcú dokončiť prvú etapu kanalizácie v obci. Pripojením prvých 120 domov na sieť splaškových vôd a následnými ďalšími etapami by sa výrazne zlepšili životné podmienky v obci.