Banská Bystrica 11. mája (TASR) - Peter Biensky z Banskej Bystrice so svojím družstvom vytvoril dnes v meste pod Urpínom rekord a stalo sa tak majstrom majstrov vo varení a jedení bryndzových halušiek. Slovenské národné jedlo dokázalo pripraviť za 5,2 minúty a skonzumovať za 1,19 minúty. Rekordný čas uvarenia troch litrov halušiek bol 8,2 minúty a zjedenia neuveriteľných 53 sekúnd.
Jaroslav Majer taktiež z Banskej Bystrice s kolektívom z tamojšej Reštaurácie 37 navarili a zjedli halušky za 7,29 minúty a Margita Strýčeková s partiou z Tornale za 9,13 minúty.
Na dnešné majstrovstvá majstrov prišlo na banskobystrický amfiteáter osem mužstiev z predošlých ročníkov majstrovstiev sveta, ktoré sa umiestnili na prvých troch miestach. Autor myšlienky majstrovstiev sveta vo varení a jedení halušiek, ktoré sa sa už sedem rokov konali v Tureckej pod Donovalami, Svetlan Turčan prišiel v tomto roku s nápadom usporiadať zápolenie tých najlepších z predchádzajúcich siedmich ročníkov v sídle Banskobystrického kraja. Dostalo tak šancu zúčastniť sa na nich viac gurmánov a divákov.
Pravidlá, pripomenul riaditeľ pretekov Turčan, boli presne také isté ako na haluškových majstrovstvách sveta. Víťazom sa stalo družstvo, ktoré najrýchlejšie a najkvalitnejšie uvarilo a najrýchlejšie zjedlo halušky. Kuchár štvorčlenného kolektívu jedlo pripravoval sám. Pri konzumácii mu už pomáhali všetci. Múku na prípravu cesta dostali od organizátorov súťaže.
Aj v tomto roku pre návštevníkov pripravili organizátori majstrovstiev zábavu, hudbu, ale aj tradičnú súťaž o najťažšieho chlapa. Jej víťaz Milan Púpala s hmotnosťou 128 kilogramov však neprekonal historicky najťažšieho muža v Tureckej, ktorý vážil 198 kilogramov.