Palko: Vyhlásenie vlády je prehrou KDH

Vyhlásenia vlády je prehrou KDH, myslí si jeho bývalý dlhoročný člen a podpredseda strany a exminister za KDH Vladimír Palko.

BRATISLAVA. Dohoda budúcich koaličných partnerov o tom, že sa do programového vyhlásenia vlády nedostanú registrované partnerstvá homosexuálov a dekriminalizácia marihuany, ale na druhej strane ani dve čiastkové zmluvy s Vatikánom, je prehrou KDH. Pre TASR to uviedol jeho bývalý dlhoročný člen a podpredseda strany a exminister za KDH Vladimír Palko.

"KDH prehralo tento zápas, lebo ústupky, ktoré jednotlivé strany urobili, nie sú na rovnakej úrovni," povedal. Hoci Sloboda a Solidarita (SaS) má vo svojom programe registrované partnerstvá aj dekriminalizáciu marihuany, k týmto krokom neexistuje medzinárodný záväzok Slovenskej republiky. "Nikto nemá nijakú povinnosť prijať registrované partnerstvá alebo dekriminalizáciu marihuany, ale povinnosť schváliť zmluvu o výhrade vo svedomí je záväzok Slovenskej republiky, ktorý vyplýva z už schválenej základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou," pripomenul Palko.

"Je to prehra KDH a o to väčšia je historická zodpovednosť Mikuláša Dzurindu, ktorý, a teraz to už vieme, zmaril prijatie zmluvy o výhrade vo svedomí na dlhé roky," pripomenul bývalý podpredseda KDH nesúhlas predsedu vlády z roku 2006 Mikuláša Dzurindu s pôvodným návrhom textu zmluvy. Kresťanskí demokrati vtedy na protest proti Dzurindovmu rozhodnutiu odišli z vlády a vyvolali predčasné voľby.

Tentoraz sa s ostatnými koaličnými partnermi dohodli na tom, že túto otázku v tomto volebnom období otvárať nebudú. "Neprekvapuje ma, že sa KDH nepresadilo, pretože KDH už v roku 2006 nezvládlo svoj odchod z vlády, lebo vnútorne tento krok oľutovalo. Toto však vedia iba ľudia, ktorí boli vo vnútri KDH," poznamenal Palko. "KDH chýbala najmä vnútorná sila, aby si za týmto svojím cieľom stálo. Nezvládnutie odchodu z vlády potom smerovalo ku konfliktu v KDH, ktorý skončil naším odchodom z KDH a založením Konzervatívnych demokratov Slovenska," pripomenul Palko.

Na otázku, či KDH malo šancu presadiť svoje požiadavky v požadovanej podobe, ak k nim mali výhrady všetci traja potenciálni koaliční partneri, Palko odpovedal, že áno. "Keby KDH bolo vyžarovalo odhodlanie, tak to bolo presaditeľné. Ale KDH také odhodlanie nevyžarovalo, ani vyžarovať nemohlo," uzavrel Palko.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je úplne prirodzené, že strany vylúčili z programového vyhlásenia témy, na ktorých sa nedokázali dohodnúť. Hlavnou úlohou tejto vlády je podľa neho konsolidácia verejných financií, ktoré sú v ešte horšom stave, ako opozícia očakávala pred voľbami.

"V tejto oblasti existuje naozaj široká zhoda," povedal. Čo sa týka zmluvy o výhrade vo svedomí, KDH podľa neho malo šancu o nej rokovať, v takom prípade by však muselo rokovať o kompromise aj v oblasti registrovaných partnerstiev homosexuálov a dekriminalizácii marihuany. "Podľa mňa im viac záležalo na tom, aby sa tam nedostalo to, čo je pre ich voličov úplne neprijateľné, než aby v tomto čase presadili svoje požiadavky," povedal Mesežnikov.

V súvislosti s rozhodnutím KDH nepresadzovať v tejto koaličnej konštelácii do programového vyhlásenia vlády zmluvy s Vatikánom, sa podľa neho dá očakávať určitá kritika blogerov, prípadne časti angažovanej verejnosti, žiadny vplyv na preferencie KDH však neočakáva.

1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 627
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 070
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 328
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 415
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 381
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 893
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 608
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 485
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 452
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 861

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Rajtár z SaS: Kollár je liberál, Sulíka s Kotlebom by som vôbec neporovnával

Spoluzakladateľ SaS a poslanec Jozef Rajtár hovorí, že v strane sa začal opäť angažovať, aby pomohol poraziť Smer.

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Podpora diktatúre na Slovensku poklesla

Agentúra Focus sa ľudí znova pýtala, v čom vidia alternatívu demokracie. Diktatúru podporuje menej Slovákov ako pred dvoma mesiacmi.

Majú pírsing a tetovanie. Ak dostanú žltačku C, majú sa liečiť za vlastné

Nepreplácaním liečby hepatitídy C pre niektorých pacientov chce Všeobecná zdravotná poisťovňa ušetriť peniaze. Je v strate 200 miliónov.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop