Palko: Vyhlásenie vlády je prehrou KDH

Vyhlásenia vlády je prehrou KDH, myslí si jeho bývalý dlhoročný člen a podpredseda strany a exminister za KDH Vladimír Palko.

BRATISLAVA. Dohoda budúcich koaličných partnerov o tom, že sa do programového vyhlásenia vlády nedostanú registrované partnerstvá homosexuálov a dekriminalizácia marihuany, ale na druhej strane ani dve čiastkové zmluvy s Vatikánom, je prehrou KDH. Pre TASR to uviedol jeho bývalý dlhoročný člen a podpredseda strany a exminister za KDH Vladimír Palko.

"KDH prehralo tento zápas, lebo ústupky, ktoré jednotlivé strany urobili, nie sú na rovnakej úrovni," povedal. Hoci Sloboda a Solidarita (SaS) má vo svojom programe registrované partnerstvá aj dekriminalizáciu marihuany, k týmto krokom neexistuje medzinárodný záväzok Slovenskej republiky. "Nikto nemá nijakú povinnosť prijať registrované partnerstvá alebo dekriminalizáciu marihuany, ale povinnosť schváliť zmluvu o výhrade vo svedomí je záväzok Slovenskej republiky, ktorý vyplýva z už schválenej základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou," pripomenul Palko.

"Je to prehra KDH a o to väčšia je historická zodpovednosť Mikuláša Dzurindu, ktorý, a teraz to už vieme, zmaril prijatie zmluvy o výhrade vo svedomí na dlhé roky," pripomenul bývalý podpredseda KDH nesúhlas predsedu vlády z roku 2006 Mikuláša Dzurindu s pôvodným návrhom textu zmluvy. Kresťanskí demokrati vtedy na protest proti Dzurindovmu rozhodnutiu odišli z vlády a vyvolali predčasné voľby.

Tentoraz sa s ostatnými koaličnými partnermi dohodli na tom, že túto otázku v tomto volebnom období otvárať nebudú. "Neprekvapuje ma, že sa KDH nepresadilo, pretože KDH už v roku 2006 nezvládlo svoj odchod z vlády, lebo vnútorne tento krok oľutovalo. Toto však vedia iba ľudia, ktorí boli vo vnútri KDH," poznamenal Palko. "KDH chýbala najmä vnútorná sila, aby si za týmto svojím cieľom stálo. Nezvládnutie odchodu z vlády potom smerovalo ku konfliktu v KDH, ktorý skončil naším odchodom z KDH a založením Konzervatívnych demokratov Slovenska," pripomenul Palko.

Na otázku, či KDH malo šancu presadiť svoje požiadavky v požadovanej podobe, ak k nim mali výhrady všetci traja potenciálni koaliční partneri, Palko odpovedal, že áno. "Keby KDH bolo vyžarovalo odhodlanie, tak to bolo presaditeľné. Ale KDH také odhodlanie nevyžarovalo, ani vyžarovať nemohlo," uzavrel Palko.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je úplne prirodzené, že strany vylúčili z programového vyhlásenia témy, na ktorých sa nedokázali dohodnúť. Hlavnou úlohou tejto vlády je podľa neho konsolidácia verejných financií, ktoré sú v ešte horšom stave, ako opozícia očakávala pred voľbami.

"V tejto oblasti existuje naozaj široká zhoda," povedal. Čo sa týka zmluvy o výhrade vo svedomí, KDH podľa neho malo šancu o nej rokovať, v takom prípade by však muselo rokovať o kompromise aj v oblasti registrovaných partnerstiev homosexuálov a dekriminalizácii marihuany. "Podľa mňa im viac záležalo na tom, aby sa tam nedostalo to, čo je pre ich voličov úplne neprijateľné, než aby v tomto čase presadili svoje požiadavky," povedal Mesežnikov.

V súvislosti s rozhodnutím KDH nepresadzovať v tejto koaličnej konštelácii do programového vyhlásenia vlády zmluvy s Vatikánom, sa podľa neho dá očakávať určitá kritika blogerov, prípadne časti angažovanej verejnosti, žiadny vplyv na preferencie KDH však neočakáva.

1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 874
  2. Od septembra opäť po starom 6 164
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 789
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 434
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 728
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 695
  7. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 215
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 194
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 092
  10. Leto nekončí! 1 080

Téma: Rozhovory

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala.

ŠPORT

Neapol hrá ako Real. Hamšíkovi sa vernosť môže oplatiť

Ľudia sa rozprávajú len o zápase, tvrdí Hamšík.

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

Domov

Drucker chce obnoviť myšlienku malých ambulancií v regiónoch

Nástupcami majú byť centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti.

Od Tomáša ku Kočnerovi, kauzu Čistý deň sprevádzali škandály

Psychológovia hovorili o nátlaku, poslanec Boris Kollár flirtoval s chovankyňou a vedenie zariadenia sa obklopilo kontroverznými poradcami.

Domov

Danko pred rokom: Som hrdý, že sme správni chlapi

Budúci týždeň uplynie rok od podpisu koaličnej zmluvy medzi stranami Smer, SNS a Most. Danko v prejave chválil Fica. Ten rečnil o stabilite.

Domov

Drucker pripravuje zmeny v systéme obhliadania mŕtvych

Pozostalí čakajú na lekára často aj niekoľko hodín.