Palko: Vyhlásenie vlády je prehrou KDH

Vyhlásenia vlády je prehrou KDH, myslí si jeho bývalý dlhoročný člen a podpredseda strany a exminister za KDH Vladimír Palko.

BRATISLAVA. Dohoda budúcich koaličných partnerov o tom, že sa do programového vyhlásenia vlády nedostanú registrované partnerstvá homosexuálov a dekriminalizácia marihuany, ale na druhej strane ani dve čiastkové zmluvy s Vatikánom, je prehrou KDH. Pre TASR to uviedol jeho bývalý dlhoročný člen a podpredseda strany a exminister za KDH Vladimír Palko.

"KDH prehralo tento zápas, lebo ústupky, ktoré jednotlivé strany urobili, nie sú na rovnakej úrovni," povedal. Hoci Sloboda a Solidarita (SaS) má vo svojom programe registrované partnerstvá aj dekriminalizáciu marihuany, k týmto krokom neexistuje medzinárodný záväzok Slovenskej republiky. "Nikto nemá nijakú povinnosť prijať registrované partnerstvá alebo dekriminalizáciu marihuany, ale povinnosť schváliť zmluvu o výhrade vo svedomí je záväzok Slovenskej republiky, ktorý vyplýva z už schválenej základnej zmluvy medzi SR a Svätou stolicou," pripomenul Palko.

"Je to prehra KDH a o to väčšia je historická zodpovednosť Mikuláša Dzurindu, ktorý, a teraz to už vieme, zmaril prijatie zmluvy o výhrade vo svedomí na dlhé roky," pripomenul bývalý podpredseda KDH nesúhlas predsedu vlády z roku 2006 Mikuláša Dzurindu s pôvodným návrhom textu zmluvy. Kresťanskí demokrati vtedy na protest proti Dzurindovmu rozhodnutiu odišli z vlády a vyvolali predčasné voľby.

Tentoraz sa s ostatnými koaličnými partnermi dohodli na tom, že túto otázku v tomto volebnom období otvárať nebudú. "Neprekvapuje ma, že sa KDH nepresadilo, pretože KDH už v roku 2006 nezvládlo svoj odchod z vlády, lebo vnútorne tento krok oľutovalo. Toto však vedia iba ľudia, ktorí boli vo vnútri KDH," poznamenal Palko. "KDH chýbala najmä vnútorná sila, aby si za týmto svojím cieľom stálo. Nezvládnutie odchodu z vlády potom smerovalo ku konfliktu v KDH, ktorý skončil naším odchodom z KDH a založením Konzervatívnych demokratov Slovenska," pripomenul Palko.

Na otázku, či KDH malo šancu presadiť svoje požiadavky v požadovanej podobe, ak k nim mali výhrady všetci traja potenciálni koaliční partneri, Palko odpovedal, že áno. "Keby KDH bolo vyžarovalo odhodlanie, tak to bolo presaditeľné. Ale KDH také odhodlanie nevyžarovalo, ani vyžarovať nemohlo," uzavrel Palko.

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je úplne prirodzené, že strany vylúčili z programového vyhlásenia témy, na ktorých sa nedokázali dohodnúť. Hlavnou úlohou tejto vlády je podľa neho konsolidácia verejných financií, ktoré sú v ešte horšom stave, ako opozícia očakávala pred voľbami.

"V tejto oblasti existuje naozaj široká zhoda," povedal. Čo sa týka zmluvy o výhrade vo svedomí, KDH podľa neho malo šancu o nej rokovať, v takom prípade by však muselo rokovať o kompromise aj v oblasti registrovaných partnerstiev homosexuálov a dekriminalizácii marihuany. "Podľa mňa im viac záležalo na tom, aby sa tam nedostalo to, čo je pre ich voličov úplne neprijateľné, než aby v tomto čase presadili svoje požiadavky," povedal Mesežnikov.

V súvislosti s rozhodnutím KDH nepresadzovať v tejto koaličnej konštelácii do programového vyhlásenia vlády zmluvy s Vatikánom, sa podľa neho dá očakávať určitá kritika blogerov, prípadne časti angažovanej verejnosti, žiadny vplyv na preferencie KDH však neočakáva.

1. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  6. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku
  10. Viac času pre rodinu by uvítala viac ako tretina Slovákov
  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Cambridge Business School, škola novej doby
  9. Cykloturistický trip študentov SvF STU v Bratislave – Vol. 4
  10. História sťahovania
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 736
  2. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 8 101
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 7 988
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 730
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 7 096
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 144
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 5 114
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 507
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 759
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 1 945

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

Lajčák hovorí o výbere Evky niečo iné, ako pred mesiacmi

Minister sa bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Volebná korupcia pred súdom: Bratia sa obviňujú z nátlaku

Rómovia, ktorí na polícii tvrdili, že ich starosta Gemerskej Polomy podplácal vo voľbách, zrazu zmenil výpovede.

UNESCO: Karpatské pralesy ohrozuje ťažba dreva

Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka boli vyhlásené Svetové dedičstvo.

Prišli experti na kubánsky liek. Nikto v Európskej únii ho nepoužíva

Liek na liečbu diabetickej nohy sme získali v rámci deblokácie kubánskeho dlhu, Česi ho odmietli.