SME

Vysoké teploty ohrozujú kvalitu potravín a pokrmov

V horúčavách, aké sú v týchto dňoch, je veľmi dôležité skladovanie potravín a pokrmov. Ak ich totiž skladujeme pri vyššej teplote, dochádza v nich k množeniu sa mikroorganizmov a kazeniu.

BANSKÁ BYSTRICA. V prípade, že sa v nich nachádzajú choroboplodné mikroorganizmy, je vysoké riziko vzniku alimentárnych ochorení, teda ochorení súvisiacich s príjmom potravy a pokrmov.

"Jedným z najčastejších pôvodcov alimentárnych ochorení u nás sú salmonely. K potravinám, v ktorých sa najčastejšie vyskytujú, sa radia najmä hydina, vajcia, lahôdkarské výrobky vrátane cukrárskych, ale aj mliečne a mäsové výrobky či zmrzlina. Po požití potraviny alebo pokrmu, v ktorom sa pomnožili mikroorganizmy, dochádza k vzniku ochorenia často už po 6 až 12 hodinách. Prejavujú sa bolesťami brucha, hnačkami, zvracaním a teplotou okolo 38 až 39 řC. U detí a oslabených dospelých ľudí sa môže vyvinúť aj obzvlášť ťažká forma ochorenia ohrozujúca život," upozorňuje vedúca odboru hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Ivana Sedliačiková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že leto a vysoké teploty prinášajú so sebou aj dostatok zeleniny a ovocia. Nie je však zabezpečené, že sa konzumujú po dostatočnom a dôkladnom umytí. Rizikový môže byť napríklad i melón. Najmä deti oblizujú sladkú šťavu z rúk a do zažívacieho traktu sa tak dostanú aj baktérie zo špinavého povrchu melóna, prípadne z nedôkladne umytých rúk.

V lete v teplom a vo vlhkom prostredí sú vytvorené vhodné podmienky aj na rast plesní. Niektoré z nich produkujú mykotoxíny (jedovaté produkty plesní), ktoré môžu poškodiť rôzne orgány, najmä však pečeň, obličky, slezinu, krvný systém a nervový systém. "Každá potravina má určené ideálne podmienky skladovania, ide najmä o teplotu a vlhkosť vzduchu. Je ich nutné dodržiavať v každom ročnom období, nielen v lete, a to i vtedy, keď sú podmienky uchovávania potravín najnamáhavejšie," uviedla Sedliačiková.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa odborníčky je pokrmy potrebné dôkladne tepelne spracovať, neskladovať a nespracovávať spoločne surové mäso a mäsové výrobky určené na priamu spotrebu. Zeleninu a ovocie je potrebné dôkladne očistiť a umyť a nepiť vodu z neznámeho zdroja. Potraviny je potrebné chrániť pred hmyzom a hlodavcami. Pokrmy treba pripravovať v čo najkratšom čase pred konzumáciou a rizikové potraviny uchovávať v chladiacom zariadení.

"Neskonzumované radšej rýchlo schlaďte, odložte do chladničky a v prípade ďalšieho použitia ich dôkladne zohrejte. V žiadnom prípade nekonzumujte plesnivé potraviny a obsah konzerv s vydutými vrchnákmi. Rovnako počas dlhých ciest nekonzumujte rýchlo sa kaziace potraviny bryndzu, majonézové šaláty, šľahačkové zákusky a podobne. A v neposednom rade prísne dodržiavajte zásady osobnej hygieny," radí Sedliačiková.

Potraviny

Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Ľudia čakajú na jedlo v útulku pre rodiny vysídlené násilím gangov v štvrti Kenscoff v Port-au-Prince na Haiti.

Násilnosti tiež v čoraz väčšej miere znemožňujú prístup k zdravotnej starostlivosti.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 472
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 127
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 698
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 016
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 747
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexandra Daška navštívil s primátorom Nálepkova aj miestnu komunitu Rómov.

Nálepkovu prisľúbil pomoc aj v oblasti školstva a kriminality.


TASR
Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR rozdalo samosprávam Banskobystrického kraja vyše 214 miliónov eur.


TASR
Budova Ústavného súdu SR.

Ústavný súd nevyhovel návrhu skupiny poslancov z roku 2023.


TASR
Igor Matovič

Poukazujú na konflikt záujmov.


TASR 3

Sportnet

Na snímke fanúšikovia Spartaka počas odvety semifinále Slovenského pohára FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava.

Vo finále pohára sa stretnú MFK Ružomberok a FC Spartak Trnava.


Slovenskí hokejisti v príprave na MS v hokeji 2025.

Prečítajte si odpovede na časté otázky o MS v hokeji 2025, ktoré hostí švédsky Štokholm a dánsky Herning.


Matej Balciar.

Matej Balciar oblieka dres 1.FC Slovácko.


Fínsky hokejista Valtteri Filppula.

Fínsky center odohral v NHL viac ako 1000 zápasov, reprezentáciu doviedol k zlatu na MS aj ZOH.


SkryťZatvoriť reklamu