Peter Uličný (16. 9. 2010 - 12. 7. 1947) bol dlhoročným predsedom prešovského klubu kuchárov a cukrárov a viceprezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Pochádzal z Ovčieho pri Prešove a hneď po skončení hotelovej školy nastúpil do kuchyne v prešovskom interhoteli Dukla, ktorej neskôr dlhý čas šéfoval. Naposledy pôsobil ako majster odborného výcviku na Súkromnej strednej odbornej škole Mladosť v Prešove.
Kuchársky fortieľ, noblesa, skúsenosti, sledovanie trendov a šikovnosť priniesli Petrovi Uličnému prestíž i na medzinárodnom poli. Bol nositeľom dvoch zlatých medailí z Frankfurtu nad Mohanom (Medzinárodná olympiáda IKA 1970) a z Prahy (Gastroprag 1982). Varil v Budapešti, dvakrát bol v Japonsku. Prvý raz sedem mesiacov počas Svetovej výstavy EXPO 1970 a neskôr pracoval jeden rok v Tokiu, v reštauráciách Castle Prague a U kalicha, kde pripravoval české, slovenské i japonské jedlá. Ochutnali ich aj najvyšší predstavitelia japonského cisárstva vrátane Hirohita a jeho syna s manželkou.
FOTO - AUTOR

Beata
Balogová
